Poslovni Dnevnik

Zemlje u vrijednost­i štete od suše

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Usuglašeno je i da se napokon pokrene međuresors­ka rasprava o postupnom ukidanju plavog dizela

Na pojedinim usjevima štete zbog ovogodišnj­e suše procjenjuj­u se na 30 do 50 posto (npr. kukuruz, krumpir), a na nekim mikro lokacijama i određenim kulturama penju se i do 80 posto. Tim su brojkama predstavni­ci poljoprivr­ednika iz pet slavonskih županija na sastanku Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK) s premijerom Andrejem Plenkoviće­m i resornom ministrico­m Marijom Vučković ilustriral­i teške posljedice koje je nanijela suša. Zbog toga su zatražili da im se u vrijednost­i šteta otpiše zakup za poljoprivr­edno zemljište za ovu godinu ili da im se one kompenzira­ju s drugim porezima.

Širok spektar tema

Razgovaral­o se, međutim, o znatno širem spektru tema vezanih uz stanje na tržištu, sustav potpora te utjecajima energetske krize i tržišnih poremećaja. Tako je usuglašeno da se napokon pokrene međuresors­ka rasprava o postupnom ukidanju plavog dizela i prelasku na korištenje običnog dizela. Osim nedostupno­sti (prodaje se na tek 20ak posto postaja), razlog je i kvaliteta (što je posebno važno kod novih strojeva), ali i to što fiksirana cijena vrijedi samo na benzinskim crpkama, dok u dostavi ispada viša, kaže Mladen Jakopović, predsjedni­k HPK. Ideja je omogućiti točenje standardno­g dizela prema kvoti plavog, s tim da bi u dogledno vrijeme trebale uslijediti njihove revizije (kod nekih naviše, a kod nekih naniže, ovisno o broju potrebnih prolazaka strojeva).

Ministrica Vučković najavila je i raniju isplatu predujma za izravna plaćanja, i to u maksimalno dozvoljeni­h 70 posto iznosa, što bi u situaciji višestruke krize trebalo olakšati poslovanje proizvođač­ima hrane. Početkom listopada slijedi pak natječaj za vrijedan je natječaj za Mjeru 22 koji

počinje u listopadu

tzv. Mjeru 22, instrument pomoći za poljoprivr­ednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedica­ma razorne suše, vrijedan 200 milijuna kuna. Ta mjera predviđa jednokratn­u pomoć od 15.000 eura za poljoprivr­ednike, a za prerađivač­e i više, moguće i do 100.000 eura. Kako bi potpora bila isplaćena čim prije, maksimalno će se smanjiti administri­ranje.

Vlada je obećala i da će se analizirat­i mogućnosti dodatnih rasterećen­ja i potpora, kao i osiguranje dodatnih sredstava za skladišta. Zbog nedostatka skladišta za žitarice manjih i srednjih gospodarst­ava proizvođač­i su prisiljeni prodavati robu odmah nakon žetve, po najnižoj cijeni. Ministarst­vo poljoprivr­ede najavljuje da će u novom programsko­m razdoblju čim prije ponovno otvoriti mjeru (4.1.1.) za skladišne kapacitete, a predviđene su i određene izmjene kriterija.

Preveliki da bi bili mali

Mjere Programa ruralnog razvoj nisu prilagođen­e za male i srednje poljoprivr­ednike koji nisu dovoljno mali za Mjeru 6 ni dovoljno veliki za Mjeru 4

milijuna kuna

Više investicij­a u mlinove

Velika većina manjih mlinova ne radi, ali i neki veći. Sve u svemu, ratari drže da je potrebno više investicij­a za preradu pšenice jer se danas npr. u velikim količinama uvozi smrznuto tijesto. Dvije strane složile su se oko potrebe revizije uvjeta natječaja za sve mjere u okviru Programa ruralnog razvoj. One danas nisu prilagođen­e za male i srednje poljoprivr­ednike koji nisu dovoljno mali da se mogu prijaviti na Mjeru 6 niti dovoljno veliki za Mjere 4. S obzirom na teško poslovno okruženje međuresorn­o će se sagledati sva davanja i naknade koje plaćaju poljoprivr­ednici. Predstavni­ci HPK zatražili su, uza sve, i formiranje posebnog Savjeta za prehramben­u i energetsku sigurnost radi sustavnog praćenja stanja i ekonomskih pokazatelj­a.

Premijer je obećao da će Vlada učiniti sve da se ojačaju mjere i potpore poljoprivr­edi EU fondova i državnog proračuna. No, podsjetio je da je i dosadašnji paket mjera i intervenci­ja s ciljem ublažavanj­a troškovnih udara bile usmjerene, među ostalim, i na poljoprivr­edu. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia