Poslovni Dnevnik

Srbija će naftu umjesto u Rusiji kupovati na burzi

-

Iako se vjerovalo da šesti paket sankcija Europske unije, koji se odnosi na uvoz ruske nafte, neće dovesti do restrikcij­a ovog energenta u Srbiji, upravo to se dogodilo.

”Nema više ruske nafte za nas”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, prenose beogradski mediji.

Srbija se tako od 1. studenoga neće moći opskrbljiv­ati ruskom naftom preko hrvatskog Jadranskog naftovoda (JANAF) odnosno preko bilo koje luke ili morskim putem.

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko JANAF-a transporti­ra prema Srbiji. Zatim se preko Novog Sada nafta prevozi do rafinerije u Pančevu gdje se dalje prerađuje.

Kako bi ublažili poremećaje u opskrbi u srpskoj vladi kažu da se Naftna industrija Srbije (NIS), u većinskom ruskom vlasništvu, već dva mjeseca priprema za embargo kojeg EU uvodi na rusku naftu.

”Niti dosad NIS nije u potpunosti koristio rusku naftu, koristili su 50 posto ruske nafte, 30 posto iračke nafte i 20 posto srpske nafte. Od 1. studenoga morat će se potpuno prebaciti na sve druge vrste nafte koju će kupovati na burzi”, kaže Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike. Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku učinkovito­st, rekao je nedavno da će se Srbija morati opet usmjeriti prema nafti iz Iraka i Kazahstana i da taj zaokret može dovesti do nekih poremećaja.

”Nafta je burzovna roba, što znači da cijenu određuju ponuda i tražnja. U ovom slučaju, kada će ruske nafte biti manje, posljedice bi mogle biti pritisak na potražnju, a to bi moglo dovesti i do veće cijene na burzi”, ocijenio je Zdravković.

Zabrana uvoza odnosi se na rusku naftu koja se doprema brodovima, a od te mjere su privremeno izuzete članice EU koje nemaju izlaz na more poput Mađarske, Bugarske, Češke i Poljske.

 ?? ?? Zbog sankcija EU ruska nafta neće se od 1. studenoga moći dopremati Srbiji preko Omišlja na Krku
Zbog sankcija EU ruska nafta neće se od 1. studenoga moći dopremati Srbiji preko Omišlja na Krku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia