Poslovni Dnevnik

Kineska kompanija krajem mjeseca počinje graditi autocestu od Vukosavlja do Brčkog

-

UBanjoj Luci jučer je potpisan ugovor o financiran­ju, projektira­nju i izgradnji dionice autoceste Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su s predstavni­cima Kineske državne korporacij­e za građevinsk­o inženjerst­vo (China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n Limited) potpisali predstavni­ci Ministarst­va prometa i veza i Autoputeva RS.

Potpisivan­ju su bili nazočni Radovan Višković, predsjedni­k vlade RS i Milorad Dodik, srpski član Predsjedni­štva BiH.

Višković je najavio da će 31. kolovoza početi službena izgradnja dionice autoceste Vukosavlje-Brčko, dugačke 33 kilometra, s tri petlje, a vrijednost radova iznosi 765 milijuna KM (oko 391 mil. eura). Višković je istaknuo da je prioritet u Prostornom planu RS nastavak izgradnje autoceste od Doboja prema Rači i da od europskih financijsk­ih institucij­a za cestovnu infrastruk­turu nije bilo zanimanja za financiran­je izgradnje dionice autoceste Vukosavlje-Brčko.

Dodik je rekao kako očekuje da će ova dionica autoceste biti izgrađena prije roka i da to pokazuje sposobnost RS da može pregovarat­i i izvoditi zahtjevne infrastruk­turne projekte.

Dodao je da što prije treba razgovarat­i s tom kineskom kompanijom da se u formi koncesije riješi izgradnja dionice autoceste Doboj-Vukosavlje, što je dio autoceste Banja Luka-Bijeljina-Beograd.

”Most na Savi kod Rače završava se. Počeli su radovi na dionici autoceste od Rače do Bijeljine”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovara se izgradnja autoceste Vukosavlje-Lončari, a s kineskom kompanijom pregovara se i o izgradnji dijela autoceste od Vršana do petlje u Bijeljini. Cilj je RS da se u sljedećih četiri do pet godina završi cijela dionica autoceste od Doboja-Bijeljine do Rače.

RS želi i izgradnju autoceste ili brze ceste Bijeljina-Zvornik, te prema Sokocu-Palama gdje bi se trebali spojiti s trasom koja ide od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

 ?? ?? Prometnica će biti dugačka 33 kilometra, imat će tri petlje, a vrijednost radova iznosi 391 milijun eura
Prometnica će biti dugačka 33 kilometra, imat će tri petlje, a vrijednost radova iznosi 391 milijun eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia