Poslovni Dnevnik

Krajnje je i idealno vrijeme za stvaranje državnih robnih rezervi

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković upozorava donosioce odluka u Crnoj Gori:

-

Promjene izvršne vlasti u značajnoj su mjeri ostavile teške posljedice na crnogorsko tržište

Cijene hrane i bezalkohol­nih pića u Crnoj Gori u srpnju su skočile 25% u odnosu na srpanj prošle godine. Stopa godišnje inflacije u srpnju je 14,9%, a najveći utjecaj na to, objašnjava za Pobjedu ekonomski analitičar Mirza Mulešković, imali su rast cijena usluge smještaja, cijena mlijeka, sira i jaja, čvrstih goriva, mesa, povrća..., prenosi portal eKapija.

Ovisni o uvozu

”To su alarmantni podaci i Crna Gora kao uvozno ovisna zemlja ne može kontrolira­ti dalji rast cijena. Ipak, treba dodatno raditi na jačanju standarda građana, jer je od srpnja 2021., cijene konstantno rastu što je pokazatelj da Crna Gora već godinu ima problem inflacije”, ističe Mulešković.

Upozorava da je situacija da Crna Gora ima najveću stopu inflacije uzrokovana je i početnom sporom reakcijom Vlade i nedonošenj­em odluka od ožujka do svibnja, zbog nekomunika­cije Vlade i Skupštine, te promjene izvršne vlasti, što je u značajnoj mjeri ostavilo teške posljedice na domaće tržište. Stopa inflacije bila bi znatno veća da Vlada u svibnju nije smanjila trošarine na gorivo, što je u značajnoj mjeri zaustavilo divljanje cijena. ”Kao dominantno uvozno orijentira­na Crna Gora u najvećoj mjeri i osjeća utjecaj poremećaja na globalnom tržištu. Razni događaji na međunarodn­om tržištu, kao i određeni dogovori Rusije i Ukrajine doveli su do trenutnog smanjenja cijena na međunarodn­om tržištu goriva ali i određenih prehramben­ih proizvoda”, objašnjava Mulešković koji u ovom trenutku ne očekuje pad cijena u maloprodaj­i, ali je to dobar znak jer ukazuje da bi se cijene barem mogle stabilizir­ati.

”To je značajno, jer globalna inflacija predstavlj­a veliki problem za sve države i nastavak ovog trenda bi značajno ugrozio životni standard. Cijene teško padaju i ako padnu na međunarodn­om tržištu, moramo razmišljam­o kako treba funkcionir­ati u novonastal­oj situaciji. Posebno je to važno za donosioce odluka, koji moraju voditi računa o sadašnjost­i i u budućnosti se mnogo više posvetiti jačanju ekonomskih aktivnosti u Crnoj Gori, jačanju privatnog sektora, jer je to jedan od alata s kojim se može boriti protiv smanjenja standarda. Posebna se pažnja treba posveti socijalnim davanjima koja bi trebala biti ciljana i jasno definirana po kategorija­ma kako bi oni kojima je najpotrebn­ije i dobile pomoć”, tvrdi Mulešković.

Bez prava na grješku

Upravo su stagnacija i pad cijena na međunarodn­om tržištu dobro vrijeme da se sve države pripreme za jesen i posebno za sljedeću godinu, koji će, prema svim procjenama, biti veoma teška. Donosioci odluka imaju dovoljno vremena da se pripreme za ono što je najavljeno i što slijedi i ne postoji prostor da se u slučaju očekivanih poremećaja na tržištu pozivaju na njih.

”Posebno je važno za Crnu Goru kao uvozno ovisnu zemlju da se pripremi, i ovo je u posljednje vrijeme i jedan od boljih perioda za stvaranje državnih robnih rezervi, kako bi se lakše prošlo kroz krizu koja se najavljuje za jesen”, upozorava ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

 ?? ?? Zbog neisplativ­osti robne rezerve Crna Gora je ukinula 2003., a iz Srbije uvozi 90% ulja, brašna, pšenice i kukuruza
Zbog neisplativ­osti robne rezerve Crna Gora je ukinula 2003., a iz Srbije uvozi 90% ulja, brašna, pšenice i kukuruza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia