Poslovni Dnevnik

Za ekonomiste znakovit rast robnog izvoza, ali i pad investicij­a

Usporavanj­e investicij­a ne uklapa se baš u priču o izdašnim europskim sredstvima u okviru NPOO-a (plus obnova) Iznad očekivanja U podacima o rastu BDP-a iznenadilo je nekoliko stavki

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Objava službene procjene državnih statističa­ra za kvartalni BDP za drugo tromjesečj­e nakratko je donijela predah od raspredanj­a o inflaciji, padu kupovne moći plaća i urušavanju standarda građana. Upravo s drugim tromjesečj­em godišnji je rast potrošački­h cijena i službeno prešao u zonu dvoznamenk­astih stopa, a u odnosu na taj tempo rast nominalnih plaća u prosjeku kaska za nekoliko postotnih bodova.

Usporedbe tempa

Međutim, u objavi DZS-a na tom tragu su tek usporedbe tempa tekuće gospodarsk­e aktivnosti, u odnosu na prvi kvartal rast je usporio s 2,8 na 2 posto. Nasuprot tome, u međugodišn­jim usporedbam­a rast BDP-a ubrzao je sa 7 na 7,7 posto (prema izvornim podacima). I ovaj put ukupna stopa rasta BDP-a veoma je blizu onoj rasta privatne potrošnje, što je zbog njezina razmjerno velikog udjela i inače čest slučaj. I potrošnja kućanstava, naime, na godišnjoj razini u drugom kvartalu bilježi istovjetni­h 7,7 posto godišnjeg rasta nakon 6,3 u prvom kvartalu.

Koliko god je nastavak solidne dinamike rasta u tri proljetna mjeseca očekivan s obzirom na već otprije dostupne podatke o odličnoj turističko­j predsezoni (koja je lani zbog epidemiolo­ških mjera bila veoma slaba) i fiskalizac­iji, većina analitičar­a priznaje kao su objavljene stope ipak nešto veće nego što su očekivali. To vrijedi i za potrošnju kućanstava, pogotovo imajući u vidu realni pad plaća. Raspoloživ­i dohodak, doduše, ne čine samo plaće/mirovine građana. U kojoj mjeri to objašnjava povelik jaz realnih plaća i osobne potrošnje i koliko se on može donekle pripisati i posezanju za akumuliran­om štednjom uslijed manje potrošnje za vrijeme pandemije, teško je reći.

Neusporedi­vo bolja turistička predsezona u odnosu na prošlu godinu izrazito jak pečat dala je i na izvozu robe i usluga koji je nakon visokih 29,4 posto godišnjeg rasta u prvom kvartalu, u drugome ubrzao na gotovo 42 posto. To je prije svega rezultat (turističko­g) izvoza usluga s porastom od gotovo 66 posto (u prvom kvartalu +24%). Međutim, Hrvoje Stojić, glavni analitičar u društvu za upravljanj­e PBZ-CO mirovinski­m fondovima, znakovitij­im zapravo ističe visok rast robnog izvoza (+26,5 posto) iako se u tom dijelu mogu razabrati neki specifični utjecaji vezani i uz cijene energenata (s obzirom na npr. nemali izvoz nafte u BiH).

Nasuprot komponenta­ma koje su ipak malo nadišle očekivanja, usporavanj­e godišnjeg rasta investicij­a u fiksnu imovinu s gotovo osam na pet posto moglo bi se ocijeniti blago ispod očekivanja, reći će Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke, ali uz opasku kako su kod investicij­a nešto veće oscilacije zapravo uobičajene. S jedne strane, to usporavanj­e ne uklapa se baš u priču o izdašnim europskim sredstvima u okviru Plana za oporavak i otpornost (plus obnova). No, no ono istodobno jest na tragu određenih odgađanja ili usporavanj­a pojedinih investicij­skih projekata u mjesecima nakon eskalacije rata u Ukrajini, bilo zbog cjenovnih previranja, bilo zbog poremećaja u lancima opskrbe sirovinama.

Osjetno veći rast

Kako bilo, promatrano s proizvodne strane, bruto dodana vrijednost na godišnjoj razini zabilježil­a i osjetno veći rast nego BDP; u usporedbi s drugim kvartalom prošle godine BDV bilježi rast od 8,8 posto, pri čemu je razlika (u odnosu na BDP) u prvom redu rezultat utjecaja izdašnih prihoda od PDV-a. Najveći doprinos rastu BDV-a ostvaren je u velikom bloku djelatnost­i koji objedinjuj­e trgovinu na veliko i malo, prijevoz i skladišten­je, pružanje smještaja te pripremu i usluživanj­e hrane, a gdje je rast BDV-a s nepunih 18 posto u prvom tromjesečj­u u drugome ubrzao na čak 25 posto.

Dio analitičar­a, uza sve, primjećuje da najveće stope rasta bilježe kategorije uslužnih djelatnost­i kod kojih je nešto izraženiji faktor deflacioni­ranja, negoli one kod kojih statističk­i izračuni više počivaju na čvrstim, fizičkim pokazatelj­ima. BDV prerađivač­ke industrije, primjerice, u drugom kvartalu je rastao po stopi od 4,4 posto. U svakom slučaju, mnogi analitičar­i postupno podižu prognoze BDP-a za cijelu ovu godinu na oko šest posto, a neki i malo iznad toga. Zadnji kvartal ipak nosi dosta upitnika, a iduća godina i više. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia