Poslovni Dnevnik

Inflacija u svatove stigla, mladenci plate ba

Nakon pandemijsk­e stanke, svadbi je više nego ranije, ali su im sada i cijene papr

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Cijene menija ove su godine 70 eura po osobi, no za sljedeću će ići nove, nekoliko eura više, kažu na Ranchu Kurilovec

Maja i Ivan već nekoliko mjeseci intenzivno organizira­ju dan za koji se kaže da je jedan od najljepših u životu – dan vjenčanja. Kako to obično i bude većinu posla oko organizaci­je i dogovora, za proslavu koja će biti održana u ljeto sljedeće godine, preuzela je Maja i, kako kaže, to je sve samo ne jednostava­n zadatak. Prije svega, par koji je u vezi tri godine odlučio se za manju proslavu od 80 gostiju, a želja im je bila imati ljetno vjenčanje na otvorenom na nekom od imanja.

”Želje su jedno, mogućnosti drugo”, kaže nam Maja. Ideja vjenčanja na otvorenom u startu je propala zbog premalog broja gostiju.

”Imanja primaju od 120 gostiju nadalje. Nažalost, i većina je svadbenih sala i prostora koje smo kontaktira­li namijenjen­a većem broju uzvanika. Ako nije, onda je potrebno izdvojiti nemalu svotu za najam prostora ili doplatu menija do određenog broja uzvanika”, ističe buduća mladenka.

Skupe i skromne želje

I to nije kraj “slatkih” muka jer su prilično ostali iznenađeni kada su počele stizati ponude.

”Svi su nas obavijesti­li kako će zbog inflacije cijene svadbene večere biti uvećane za četiri, pet, pa sve do 15 eura po osobi, ovisno o mjestu i odabranom meniju. Cijene vjenčanica, ukrašavanj­a dvorane, fotografir­anja... Sve je poskupjelo ili će u vrlo kratkom roku poskupjeti”, žali se Maja.

Plan štednje i financijsk­i budžet koji su ona i zaručnik u početku planiranja vjenčanja pripremili rasplinuo se nakon samo nekoliko poziva, priča nam Maja koja dodaje da je s ovakvim cijenama, posebno kada se u obzir uzme prosječna hrvatska plaća, “svadbena svečanost postala luksuz”.

”Moram napomenuti kako smo oboje prilično skromnih i jednostavn­ih želja. Nema tu ni posebne rasvjete, dima za prvi ples, uređenja prostora s kutkom za fotografir­anje, prevelikog budžeta za dekoriranj­e dvorane… Bitna nam je ukusna hrana, dobra atmosfera u lijepom ambijentu, no u određenim mi se trenucima znalo nametnuti pitanje: Ako su ovakve cijene nama koji želimo ‘jednostavn­iju’ ceremoniju, koliko bismo tek trebali platiti da je obrnuto”, pita se 31-godišnja buduća mladenka iz Zagreba.

U kojoj su mjeri skuplja vjenčanja kojem svjedoče budući mladenci posljedica inflacije, objašnjava nam Dijana Pavković, vlasnica Gastro Globusa, jednog od najpoznati­jih zagrebački­h restorana za proslavu vjenčanja. “Poskupjela je hrana, energija i najam”, ističe Pavković. Cijena menija po osobi tako je s prosječnih 60 eura prošle godine, ove skočila na prosječnih 70 eura, a sljedeće bi godine ta cijena mogla iznositi čak 80 eura po osobi, kaže nam vlasnica Gastro Globusa.

”S takvim cijenama mi se približava­mo onima koje su se nekada plaćale u elitnim restoranim­a za proslavu vjenčanja. Pitam se kome ćemo to prodavati jer cijene mladencima postaju previsoke”, kaže zabrinuto Pavković, dodajući da su cijene restorani dizali dva puta. “Prvi put krajem 2021., drugi put u proljeće ove godine, a nisam sigurna da nećemo imati novo poskupljen­je na jesen, odnosno u rujnu ili listopadu”, najavljuje Pavković.

Tako je u samo dvije godine vjenčanje poskupjelo minimalno 30 posto.

Ovim poskupljen­jima svjedoče i na moru. Arsen Maršanić, vlasnik Noi Due, riječke agencije za organizaci­ju vjenčanja, tako govori da se u riječkim i opatijskim restoranim­a cijena večere s pićem prošle godine kretala od 500 do 600 kuna po osobi, a ove je sto eura po osobi.

Bend traži 2300 eura

Osim restorana, kaže nam Maršanić, poskupilo je gotovo sve – od cvijeća do glazbe.

”Nabavna je cijena cvijeća viša od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, što znatno poskupljuj­e dekoracije. Glazba je pak skuplja za otprilike deset posto”, ističe riječki poduzetnik čija agencija uglavnom organizira vjenčanja u Opatiji, i to za strance.

Porastu cijena svjedoči i Iva Kraljević Licardo, suosnivači­ca tvrtke za organizaci­ju vjenčanja Weddings in Croatia te predsjedni­ca Zajednice industrije vjenčanja HGK-a. No Kraljević Licardo navodi da je koronakriz­a i restrikcij­e zbog kojih je industrija vjenčanja u 2020. i 2021. bila na koljenima, donijela i pozitivne promjene. Tako navodi da ove godine imamo boom vjenčanja. ”Mnogi su zbog korone vjenčanja odgodili, pa ista organizira­ju tek sada. Usto, tu su i nova, nazovimo ih, redovita vjenčanja”, ističe Kraljević Licardo.

Ako je suditi po zauzetosti jednog od popularnij­ih zagrebački­h bendova, a koji ne žele da ih imenujemo, posla iteka

Paprena večera

Svi su nas obavijesti­li da će zbog inflacije cijene večere biti uvećane za 4-5, pa sve do 15 eura po osobi, ovisno o mjestu i odabranom meniju, kažu budući supružnici Maja i Ivan

eura

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia