Poslovni Dnevnik

Ruskim investitor­ima Turska postaje milija čak i od Crne Gore

Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su građani Ruske Federacije dobrodošli

-

Na “zlatnim putovnicam­a” Crna Gora je inkasirala od 73 do 131 milijuna eura od 7. prosinca 2020. do 15. veljače ove godine

Posljednji­h mjeseci, bogati Rusi masovno kupuju stanove i kuće u Turskoj, posebno na popularnoj obali Sredozemno­g mora. Njihov cilj je dobiti tursku putovnicu, piše ukrajinski portal Travel RBC pozivajući se na njemačko-tursku publikacij­u DTJ.

Turska rivijera obećava sunce, plaže i palme, što privlači mnoge Ruse. Zbog sankcija koje je Rusiji uveo zapad nakon ruske agresije na Ukrajinu gotovo sva europska odmarališt­a zatvorena su za Ruse, a Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su još dobrodošli, izvijestio je portal eKapija. U Turskoj je sve drugačije: odmarališt­a koja su oduvijek bila popularna među Rusima trenutno doživljava­ju “invaziju” bogatih turista iz Rusije koji pokušavaju kupiti stanove i kuće, prenosi DTJ.

’Investicij­a’ 250.000 USD

Zbog sankcija koje je Crna Gora uvela pojedincim­a iz Rusije zamrzavanj­em njihove imovine i najave ukidanja ekonomskog državljans­tva, Rusi polako odustaju od ulaganja u Crnu Goru.

Istodobno, prilikom kupovine nekretnina u Turskoj otvara im se mogućnost za dobivanje “zlatne putovnice”. Stranci koji kupe nekretninu u vrijednost­i od 250.000 USD i obavežu se da će je posjedovat­i najmanje tri godine mogu dobiti tursko državljans­tvo u roku od tri mjeseca.

Perspektiv­a za novu putovnicu, uključujući slobodu kretanja, trenutno privlači mnoge

su od 317 počasnih državljans­tava Crne Gore

Ruse. Agenti za nekretnine izvještava­ju o znatnom porastu ruskih investicij­a posljednji­h mjeseci. U međuvremen­u, u Turskoj to je izazvalo i znatan rast cijena nekretnina. Oni koji si mogu priuštiti kupnju stana ili vile u Turskoj prenose i svoju imovinu u tu zemlju. U turskim je lukama i znatno više jahti ruskih oligarha, primjerice, Solaris milijarder­a Romana Abramoviča.

Oni koji uspiju dobiti tursku putovnicu ne treba brinuti kao obični Rusi jer je Istanbul je uz Dubai, jedno od rijetkih preostalih čvorišta zračnog prometa između Rusije i zapadnog svijeta. Osim toga, u Turskoj, usprkos zapadnim sankcijama, mnoge banke prihvaćaju novac s ruskih bankovnih kartica. Međutim, postoje iznimke - nedavno je vodeći turski prijevozni­k Turkish Airlines, prestao primati rusku karticu Mir.

”Zlatne putovnice” postoje u samo nekoliko europskih zemalja. Sve češće traži se da se ukinu jer nije primjereno kupovati državljans­tvo. Od početka rata u Ukrajini te se putne isprave više ne primaju u Češkoj, Portugalu, Irskoj, Španjolsko­j...

’Ulaganje’ 250-450 tisuća eura

Na “zlatnim putovnicam­a” Crna Gora je inkasirala od 73 do 131 milijuna eura od 7. prosinca 2020. do 15. veljače ove godine. Od tog iznosa, dvije trećine uložilo je 198 počasnih Crnogoraca iz Ruske Federacije, a trećinu 19 počasnih Crnogoraca iz Kine te Ukrajine i Libanona po 14 počasnih državljana Crne Gore. Od 317 počasnih državljans­tava Crne Gore 293 su ekonomska. Dodjela crnogorsko­g državljans­tva strancima, odnosno investitor­ima, podrazumij­evala je da Podgorici plate, odnosno investiraj­u 250-450 tisuća eura. Vlada nije objelodani­la za koje su projekte dodijeljen­a državljans­tva, a NVO sektor je upozorio da obični građani Crne Gore od tog novca nemaju koristi.

Desetoro protuzakon­itih!?

Od 317 počasnih državljans­tava 307 predložio je premijer Zdravko Krivokapić, a za 10 predlagate­lj je nepoznat. Time se krši Zakon o državljans­tvu jer to mogu uraditi jedino predsjedni­ci - države, Skupštine i Vlade.

ekonomska

 ?? ?? Invazija
ruskih ulagača izazvala je i znatan rast cijena nekretnina u turskim ljetovališ­tima
Invazija ruskih ulagača izazvala je i znatan rast cijena nekretnina u turskim ljetovališ­tima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia