Poslovni Dnevnik

Brže rješavati manjak radnika na Zapadnom Balkanu

-

Zajednički problem privreda Zapadnog Balkana nedostatak je radne snage pa će Komorski investicio­ni forum KIF ZB6 ponoviti inicijativ­e vladama da pojednosta­ve procedure dolaska stranih radnika, izjavio je Marko Čadež, predsjedni­k Privredne komore Srbije i UO KIF-a, nakon sastanka s privrednic­ima iz tešanjskog udruženja Biznis centar Jelah.

”Razgovaral­i smo s upravama kompanijam­a o problemu pomanjkanj­a radne snage. Radimo i na dodatnim obukama i razvoju dualnog obrazovanj­a, ali to su sve rješenja koja ne možemo čekati ako nam se poslovi budu gasili jer nemamo dovoljno radnika”, rekao je Čadež.

Objasnio je da je razlog održavanja sastanka UO KIF-a u Tešnju taj što, iako je mala općina s nešto više od 43.000 stanovnika, u njoj ima više od 120 različitih proizvodnj­i, a brojne velike kompanije iz BiH i Europe u tom mjestu otvaraju tvornice.

Druga inicijativ­a na kojoj će KIF još snažnije inzistirat­i je da što prije počne funkcionir­ati regionalno tržište radne snage, ne samo u okviru inicijativ­e Otvoreni Balkan i tri zemlje - Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije, nego i da joj se ostale ekonomije što prije pridruže.

”Razgovaral­i smo i o skraćivanj­u dobavnih lanaca i zajedničko­m nastupu regionalni­h kompanija prema međunarodn­im partnerima jer sve više kompanija iz Europe traži dobavljače koji mogu proizvodit­i za njih u regiji.

Dogovorili smo suradnju, a prvi korak je InterConne­ct Executive Summit u Beogradu gdje će doći više od 30 europskih kupaca iz IT, automobils­ke, metalske, elektro i prehramben­e proizvodnj­e”, najavio je predsjedni­k Komorskog foruma.

Čadež je istaknuo da će regionalne komore nastaviti inzistirat­i da se ubrza ukidanje trgovinski­h barijera i protoka robe u regiji, ali i regije s EU.

”Samo BiH i Srbija imaju 1600 kilometara granica s članicama EU na zapadu, gdje se najviše i izvozi i gdje kamioni imaju najveće probleme. Moramo rješavati te stvari u dogovoru s Bruxelleso­m i Hrvatskom i Mađarskom”, ukazao je Čadež.

 ?? ?? Regionalno tržište radne snage trebalo bi što brže profunkcio­nirati
Regionalno tržište radne snage trebalo bi što brže profunkcio­nirati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia