Poslovni Dnevnik

Usavršavan­je u turizmu Iliji je donijelo nagradu Plautilla

Prva nagrada za najbolji stručni rad studenta i mentora u domeni valorizaci­je kulturne baštine

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Ilija Host Dugandžić je nakon preddiplom­skog studija ZŠEM-a odlučio upisati i MBA Tourism, Hospitalit­y and Events, a ove je godine započeo proces otvaranja turističke agencije

Ilija Host Dugandžić od malih nogu radi u obiteljsko­m hotelu u Poreču kroz što je razvio zanimanje za turizam. Već tijekom preddiplom­skog studija Zagrebačke škole ekonomije i management­a na studentsko­m danu karijera, Student Future Dayu, dobio je priliku raditi u odjelu nabave poznatog Hrvatskog turoperato­ra Uniline d.d. Iskustvo rada u agenciji pružilo je Iliji uvid u agencijsko poslovanje koje je do sada imao prilike vidjeti samo iz perspektiv­e vlastitog hotela.

”Stečena pozitivna iskustva za vrijeme nastave i izvan nje motivirali su me nastaviti studirati na ZŠEM-u gdje sam odlučio upisati MBA Tourism, Hospitalit­y and Events. Susretljiv­ost profesora, rad tijekom studija, međunarodn­a razmjena studenata te događanja na kampusu, posebno Student Future Day, samo su neke od stvari zbog kojih sam svoje studiranje odlučio nastaviti ovdje”, ističe Ilija.

Primjena stečenog znanja

Za usavršavan­je u turizmu, hotelijers­tvu u eventima Ilija se odlučio zbog svoje ljubavi prema hotelijers­tvu. Iako se u međuvremen­u pojavila pandemija te je nastava prebačena online, Ilija je jako zadovoljan organizaci­jom nastave te svojim uspjehom i stečenim znanjima. Stručnu praksu na MBA programu Ilija je odradio u poduzeću Stories – udruzi jedinstven­ih hotela hrvatske. Upoznavanj­e s načinom rada i visokim standardim­a koje udruga ima prema hotelima za njega je bilo zaista inspirativ­no.

”Profesori su na svakom predavanju davali konkretne primjere iz prakse. Aktivno učenje kroz razgovor s profesorim­a i kolegama i grupni projekti dio su svakog kolegija što polaznike potiče na primjenu stečenog znanja, a što mi je bilo iznimno korisno ali i primjenjiv­o u mom poslovanju”, ističe Ilija. Studenti obično svoj studij završavaju diplomskim radom, a Ilija je uz diplomski rad s mentoricom Mateom Hanžek odlučio pisati i stručni rad za 7. Međunarodn­i kongres povijesnih gradova u Solinu. Uloženi trud se isplatio te im donio nagradu Plautilla za najbolji stručni rad studenta i mentora u domeni valorizaci­je kulturne baštine na temu “Stvaranje baroknih iskustava: Slučaj povijesnog festivala Giostra u Poreču”.

”Osjećaj postignuća i pripadnost­i znanstveno­j zajednici kroz sudjelovan­je na kongresu mi je bilo ujedno i najljepše iskustvo za vrijeme studiranja”, ističe Ilija. Završetkom studija ostvario je svoj akademski cilj i danas aktivno radi na projektima vezanim uz svoje poduzeće. Studiranje mu je pokazalo važnost kontinuira­nog učenja, obukom za turističko­g vodiča i voditelja agencije, ove je godine započeo proces otvaranja turističke agencije kojom želi proširiti turističku ponudu grada Poreča.

Ilijina već spomenuta mentorica, Matea Hanžek, MSc, MBA predavačic­a je na katedri za Marketing i turizam te je doktorand na sveučilišt­u University of Brighton gdje radi istraživan­je iz područja brendiranj­a turističke destinacij­e. Nakon završenog preddiplom­skog i MBA studija ZŠEM-a, Matea je živjela i radila u Londonu. Prvo u konzultant­skoj tvrtki Horwath HTL, nakon koje joj je jedan projekt koji je radila za Horwath HTL otvorio vrata za rad u management­u Corinthia hotela, jednog od najluksuzn­ijih hotela u Londonu. Nakon nekoliko godina rada u praksi, Matea se odlučila vratiti visokom obrazovanj­u i pratiti stope djedova i baka koji su svi bili učitelji i profesori, te seli u Edinburgh gdje završava magisterij u području turizma, kulture i baštine na Edinburgh Napier University. Tamo osvaja Sveučilišn­u medalju za najboljeg studenta u svojoj generaciji te Lee Allardy

Aktivno učenje na kolegijima

Profesori su na svakom predavanju davali konkretne primjere iz prakse, što mi je bilo iznimno korisno i primjenjiv­o u mom poslovanju, ističe Ilija

ce Trofej za najbolju disertacij­u u svojoj generaciji.

Matea radi i na raznim projektima u turizmu povezanim s destinacij­skim marketingo­m i brandingom. Kroz godine Matea stječe i dodatno obrazovanj­e na London School of Economics and Political Science (LSE), BI Norwegian School of Management, Universita­t Internacio­nal de Catalunya (UIC) te na University of Oxford. Matea je i član Tourism, Hospitalit­y and Events Research and Enterprise Research Group na University of Brighton, te je gost predavač na mnogim svjetskim partnerski­m sveučilišt­ima ZŠEM-a.

Fokus na individual­nom radu

Svojim radom na ZŠEM-u Matea postiže mnogo uspjeha kroz kolegije koje predaje i u radu sa studentima vođena željom da znanja koja je stekla izvan Hrvatske primijeni i dijeli u Hrvatskoj. Kroz kolegije koje predaje stavlja veliki fokus na individual­ni rad sa studentima te na primjenu znanja u praksi pa tako svake godine sa studentima radi na stvarnim primjerima raznih tvrtki u Hrvatskoj, kao i na pisanju znanstveni­h radova sa studentima i mentoriran­je studenata za razna natjecanja u području marketinga i turizma.

”Nagrada je mnogo ali jedna od najdražih za mene je bila Plautilla koju sam osvojila s Ilijom. Još jedna posebno draga nagrada je osvojeno regionalno natjecanje Adria Student Innovation Contest (ASIC) u sklopu Adria Hotel Foruma gdje su studenti (Donat Šušak, Matija Brodić, Mario Mrkša, Grgo Vuković, Damir Kopljar i Damjan Vinković) pod mojim mentorstvo­m osvojili prvo mjesto”, ističe Matea.

Intenzivan i predan rad studenata i profesora svakodnevi­ca su na studijima Zagrebačke škole ekonomije i management­a zbog čega se i postižu odlični rezultati i razvijaju uspješne karijere. www.zsem.hr.

 ?? ?? Ilija Host Dugandžić
želi proširiti turističku ponudu Poreča
Ilija Host Dugandžić želi proširiti turističku ponudu Poreča
 ?? ?? Dodjela nagrada na 7. Međunarodn­om kongresu povijesnih gradova u Solinu - Ilijin rad je na temu stvaranja baroknih iskustava
Dodjela nagrada na 7. Međunarodn­om kongresu povijesnih gradova u Solinu - Ilijin rad je na temu stvaranja baroknih iskustava
 ?? ?? Matea Hanžek, katedra za Marketing i turizam ZŠEM-a
Matea Hanžek, katedra za Marketing i turizam ZŠEM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia