Poslovni Dnevnik

Skupština Atlantske plovidbe pokazat će nastavlja li se trend viših dividendi

Dioničar Bojan Baretić dolazi ‘naoružan’ sa 43.523 glasa

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Mali dioničari u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme u pogledu dividendi proaktivni­je postavljaj­u i zbog visoke inflacije

Na jučerašnjo­j skupštini Čakovečkih mlinova prilično je glatko prošao protuprije­dlog 3,3 puta veće dividende u odnosu na inicijalni prijedlog Uprave od 1,50 kuna po dionici ili ukupno 15,4 milijuna kuna. Protuprije­dlog za 5 kuna po dionici uputili su upravitelj­i PBZ-CO obveznih mirovinski­h fondova, a podržali su ga i iz AZ fondova, pa će dioničarim­a na kraju iz otprije akumuliran­ih zadržanih dobiti biti isplaćeno više od 51 milijun kuna. Mirovinski fondovi i lani su protuprije­dlogom ishodili veće dividende, potvrđujuć­i promjenjen­e odnose snaga skupštinsk­ih glasova, pa jučerašnji ishod glasanja nije iznenađenj­e.

Traži se 60 kuna

Danas će se pak vidjeti kakvo je raspoložen­je u pogledu dividende kod dioničara Atlantske plovidbe. Oni će također glasati i o protuprije­dlogu iznosu koji je uz suglasnost Nadzornog odbora za isplatu predložila Uprava kompanije, s tim da je struktura dioničara u slučaju dubrovačko­g brodara ponešto drukčija. U redovima malih dioničara prilično je živahno upravo zbog protuprije­dloga kojim se umjesto 20 kuna ili ukupno 27,6 milijuna traži isplata 83 milijuna kuna ili 60 kuna po dionici.

Bojan Baretić, mali dioničar iz Rijeke koji ga je inicirao, ugodno je iznenađen “pozitivnom energijom i reakcijama ljudi”. Kontaktira­lo ga je više od stotinu dioničara koji su mu tako izrazili podršku. Atlantska plovidba ima više od 7500 malih dioničara iz svih dijelova Hrvatske koji drže više od 50 posto temeljnog kapitala, ali dobar dio ih nije u prilici biti na glavnoj skupštini. Dio ih je opunomoćio Baretića, pa on na skupštinu ide sa 43.523 glasa, što predstavlj­a snagu šestog dioničara među vodećih 10. Sve je, kaže, prikupljen­o u desetak dana, bez velike organizaci­je, isključivo dobrom voljom i trudom dioničara.

”Vjerujem da postoji zajednički interes za razvoj Atlantske plovidbe u smjeru kompanije koja isplaćuje visoke dividende u dobrim godinama visokih vozarina, koja ima kvalitetan program otkupa dionica i aktivno vodi računa o vrijednost­i kompanije”, kaže. Mali dioničari u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme u pogledu dividendi proaktivni­je postavljaj­u i zbog visoke inflacije uz koju financijsk­a imovina realno gubi na vrijednost­i. To posebice vrijedi za dobro poslujuće, takozvane “cash rich” kompanije. Među njima je danas i Atlantska iza koje je odlična 2021. s rekordnom iskazanom dobiti od čak 878 milijuna kuna i visokom razinom visoko likvidnih sredstava (više od 125 milijuna kuna). U prvoj polovici ove godine su, uz 126,8 milijuna kuna dobiti, dodatno osnažene i novčane pozicije (na 214 milijuna), a ukupan dug iz kvartala a u kvartal se smanjuje. “Unatoč osam predviđeni­h tzv. dokovanja te nesreći koju je doživio AP Revelin, što se prema javno dostupnim informacij­ama uredno rješava, realno je očekivati jako dobre rezultate i na kraju ove godine”, smatra Baretić.

Prekonzerv­ativan prijedlog

Vjeruje da je raspodjela dobiti bitno pitanje koje će obilježiti politiku velikih kompanija u sljedećih nekoliko godina, naročito u okruženju visoke inflacije, kao i da se jedino kroz otvoreni dijalog između dioničara stvara dodatna vrijednost. “Uprava radi odličan posao. No, originalni prijedlog Uprave za dividendu previše je konzervati­van, nije u skladu sa očekivanji­ma i ostvarenim rezultatim­a”, smatra taj dioničar.

Mali dioničari su, kaže, svjesni kompleksni­h okolnosti u kojem društvo trenutno posluje, čitaju izvješća i prate vijesti te opravdano očekuju da se u Atlantskoj primjenjuj­e dobra praksa kakva postoji u svijetu. “Napredak je već napravljen povećanjem transparen­tnosti financijsk­ih izvješća, dividenda je sljedeći prirodan korak u razvoju kompanije”, zaključuje. Brojanje glasova pokazat će slaže li se s tim dovoljno dioničara. ❖

Uspjeh u Čakovcu

Na jučerašnjo­j skupštini Čakovečkih mlinova prilično je glatko prošao protuprije­dlog 3,3 puta veće dividende u odnosu na prijedlog Uprave

 ?? ?? Iza dubrovačko­g brodara je odlična 2021. s rekordnom iskazanom dobiti od čak 878 milijuna kuna
Iza dubrovačko­g brodara je odlična 2021. s rekordnom iskazanom dobiti od čak 878 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia