Poslovni Dnevnik

Polugodišn­ja dobit banaka skočila za pola milijarde kuna

Zadovoljni vlasnici Povrat na kapital kao ključni pokazatelj profitabil­nosti porastao je sa 8,8 na 9,5 posto

- ANA BLAŠKOVIĆ MEIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Do kraja lipnja ukupni krediti (i predujmovi) veći su za 4,4 posto rezultiraj­ući daljnjim smanjenjem udjela loših kredita sa 4,3 na 3,8 posto

Zarada banaka premašila je tri milijarde kuna u prvih šest mjeseci ove godine, gotovo pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji (nerevidira­ni) podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Pritom je ukupna aktiva porasla za 4,8 posto, na 525 milijardi kuna. Za vlasnike ovo je zadovoljav­ajuća vijest jer je prinos na imovinu ostao na 1,2 posto, kao i krajem prošle godine, dok je povrat na kapital kao ključni pokazatelj profitabil­nosti porastao s 8,8 na 9,5 posto.

Primjetna konsolidac­ija

Najveću dobit od 910,6 milijuna kuna ostvarila je najveća Zagrebačka banka uz rast aktive tri posto na 136,5 milijardi kuna. Slijedi Erste sa 744,7 milijuna kuna dobiti u prvom polugodišt­u i imovinom većom za 11,6 posto, ukupno 92,3 milijarde kuna. Privredna banka Zagreb, inače druga na ljestvici ukupne imovine, kraj lipnja zaključila je s 571,3 milijuna kuna dobiti i rastom aktive od 21,4 posto.

Domaći bankarski sektor, uz oporavak profitabil­nosti, primjetno nastavlja konsolidac­iju. S tržišta su formalno u 2022. nestale još dvije stambene štedionice: PBZ stambena pripojena je matičnoj Privrednoj banci (što objašnjava rast aktive banke za petinu) dok je Raiffeisen­ova štedionica postala dio istoimene banke.

Kao samostalni kreditor na tržištu, bez formalnog kišobrana neke banke iza nje, jedini je preostao Wüstenrot. Sberbank je nakon navale uspaničeni­h štediša na šaltere u veljači u brzoj akciji spašavanja od strane HPB-a promijenio ime u Nova hrvatska banka, no još neko vrijeme poslovat će zasebno pa je u domaćoj tržišnoj utakmici krajem lipnja bio 21 kreditor. Na listi su tek dva gubitaša, bivši Sberbank s 34,1 milijuna kuna te J&T s nešto više od 8 milijuna kuna u crvenom.

Unatoč neizvjesno­sti oko trajanja i raspleta situacije s ratnim zbivanjima u Ukrajini, i prelijevan­ja na gospodarst­va Europe, domaći bankarski sektor zasad ne osjeća veće potrese što se prelijeva u kvalitetu portfelja.

Regulator bilježi da su do kraja lipnja ukupni krediti (i predujmovi) veći za 4,4 posto rezultiraj­ući daljnjim smanjenjem udjela loših kredita sa 4,3 na 3,8 posto.

Problemati­čni krediti smanjeni su u porfelju kredita poduzećima, sa 9,9 posto na 7,8 posto, a jednako silazan trend imali su oni kućanstvim­a gdje je udio smanjen na 6,1 posto (sa 6,6 posto), uglavnom kod nenamjensk­ih kredita.

Neravnomje­rni oporavak

Prethodno zamrznuto tržište prodaje loših kredita tijekom pandemije lani je naposljetk­u dinamizira­no, no realizacij­e još uvijek kaskaju za onima prije izbijanja pandemije COVID-a 19. Premda je većina moratorija za kojima se posegulo istekla, a građani i tvrtke nastavili plaćati obaveze, oporavak pojedinih djelatnost­i je neravnomje­ran, a pojedine djelatnost­i, poput prijevoza ili usluge smještaja i pripreme hrane, ostaju rizik u narednom razdoblju.

U komentaru kretanja u bankovnom sustavu HNB ističe da iako su “ključni pokazatelj­i kapitalizi­ranosti bankovnog sustava u prvom polugodišt­u 2022. još na visokim razinama” stopa ukupnoga kapitala ipak se u odnosu na kraj 2021. godine blago smanjila, s 25,9 posto na 25 posto, no svi su kreditori imali su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od 8 posto.

”Na visokoj razini i nadalje je likvidnost sustava kreditnih institucij­a mjerena koeficijen­tom likvidnosn­e pokrivenos­ti (LCR). Na kraju lipnja 2022. sve su kreditne institucij­e zadovoljav­ale propisane minimalne likvidnosn­e zahtjeve, a prosječni LCR iznosio je 187,1 posto”, ističu u HNB-u.

Blago smanjenje

Hrvatska narodna banka ističe da se stopa ukupnoga kapitala banaka u odnosu na kraj 2021. godine blago smanjila, sa 25,9 posto na 25 posto

 ?? ??
 ?? ?? Domaći bankarski sektor primjetno nastavlja konsolidac­iju, pa su s tržišta formalno nestale još dvije stambene štedionice
Domaći bankarski sektor primjetno nastavlja konsolidac­iju, pa su s tržišta formalno nestale još dvije stambene štedionice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia