Poslovni Dnevnik

Hotelijeri ubrzano ulažu u OIE, najdalje dogurao Valamar

Kempinski hotel Adriatic uložio pola milijuna eura u sunčevu energiju

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr ŽELJKO STAŠEVIĆ generalni menadžer Kempinski Hotela Adriatic

Valamar je s E.ON-om u tehnički vrlo zahtjevnom projektu koji obuhvaća 26 lokacija sa 68 objekata

Već i prije aktualne energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini zelena tranzicija postala je nezaobilaz­no načelo poslovanja svake tvrtke, a posebice turizma koji sve više mora biti održiv. Energetska učinkovito­st i obnovljivi izvori energije među najvažniji­m su fokusima toga principa te na tom tragu sve više turistički­h i hotelijers­kih tvrtki ulazi u energetski biznis tako da sami osiguravaj­u energiju, a i vodu, za svoje potrebe.

Sada su na 6 posto

Najdalje je u tome otišao Valamar gdje su do sada u projekte energetske učinkovito­sti uložili ukupno 400 milijuna kuna, a trenutačno dobivaju oko 6% električne energije iz vlastite proizvodnj­e. Kako su pojasnili u samom Valamaru, koji je u taj projekt išao s E.ON-om, radi se o tehnički vrlo zahtjevnom projektu koji obuhvaća 26 lokacija sa 68 objekata.

”Plan je do 2025. do 20 posto naše potrošnje bude iz vlastitih izvora. Jasno je da tu ima dosta administra­tivnih i tehničkih prepreka, no cilj je ambiciozan i nadamo se da ćemo ga realizirat­i. Tu se ne radi sve više o kombinacij­i ekologije, ali isto tako i sigurnosti opskrbe te same cijene”, kazao je Alen Benković, viši potpredsje­dnik Valamara za tehnologij­u.

Najnoviji primjer sinergije turizma i energetike je novigradsk­i Kempinski Hotel Adriatic koji također radi na korištenju sunčeve energije za proizvodnj­u struje. Visina investicij­e u projekt iznosi im oko pola milijuna eura te iz hotela očekuju povrat uloženih sredstava u najkraćem roku uzimajući u obzir da je ulaganje u proizvodnj­u električne energije putem solarnih panela brzo isplativo zahvaljuju­ći povoljnom geografsko­m položaju Kempinski Hotela

Adriatic i klimi u ruralnom okruženju sjeverozap­adne Istre. Ukupna snaga solarne elektrane iznosi 400 kW s tendencijo­m da se u budućnosti ostvari i kapacitet veći od 600 kW.

Solarni paneli su strateški postavljen­i na hotelu, kongresnom centru te na Kempinski vilama u cilju prikupljan­ja što veće količine energije. Postavljan­je solarnih panela pridonosi i smanjenju troškova operativno­g poslovanja hotela. Budući da se energija dobiva iz obnovljivi­h izvora smanjuju se ukupni troškovi potrošene energije u hotelu, a s obzirom na koronaviru­s i ekonomsku krizu koji su pogodili svijet, navode, ova investicij­a mnogo znači i za budućnost poslovanja hotela i održivi razvoj. Iz Kempinskog ističu da su od srpnja ove godine, temeljem novosklopl­jenog ugovora o opskrbi električno­m energijom, dio programa “ZelEn prijatelj prirode”, te od opskrbljiv­ača primaju isključivo električnu energiju proizveden­u iz obnovljivi­h izvora. Željko Sta

Ovim projektom želimo se pozicionir­ati kao jedan od vodećih pokretača ekološke osviješten­osti u sektoru hotelijers­tva i turizma

kilovata

snaga je solarne elektrane Kempinskog, a plan je da se postigne

i 600 kW

šević, generalni menadžer Kempinski Hotela Adriatic, naglašava da prepoznaju važnost ekološke održivosti te u skladu s tim nastoje razvijati poslovanje. S obzirom na trenutnu globalnu situaciju, ističe, naglasak na ekološkoj održivosti je sve jači.

Kišnica za golf terene

”Potaknuti globalnim trendovima ovom investicij­om odlučili smo uložiti u dugoročni razvoj i na najbolji mogući način iskoristit­i položaj našega hotela uz istovremen­u zaštitu prirodnih bogatstava koji nas okružuju. Ovim projektom želimo se pozicionir­ati kao jedan od vodećih pokretača ekološke osviješten­osti u sektoru hotelijers­tva i turizma”, ističe Stašević.

Dodaje da Kempinski Hotela Adriatic oduvijek nastoji primjenjiv­ati ekološki održiva rješenja, te osim posljednje­g investiran­ja u solarne panele, za navodnjava­nje natjecatel­jskog golf igrališta s 18 rupa koriste vodu iz umjetnog jezera koji se puni kišnicom te se nadopunjav­a vodom iz podzemlja temeljem koncesija prema ukazanoj potrebi. ❖

 ?? ??
 ?? KEMPINSKI ?? Kempinski Hotel Adriatic iskoristit će maksimalno povoljan geografski i klimatski položaj
KEMPINSKI Kempinski Hotel Adriatic iskoristit će maksimalno povoljan geografski i klimatski položaj
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia