Poslovni Dnevnik

Uskoro počinje izgradnja velikog vjetropark­a u Kupresu

-

Nakon gotovo 16 godina od početka realizacij­e projekta, općina Kupres na lokaciji Debelo brdo dobit će jedan od najvećih vjetropark­ova u Bosni i Hercegovin­i, čija se vrijednost procjenjuj­e na 150 milijuna KM (oko 76,7 mil. eura). Iza projekta stoji privatna tvrtka KONCIG iz Posušja, a vjetropark instaliran­e snage 54 megavata godišnje će proizvodit­i 150 gigavatsat­i električne energije, prenosi portal eKapija.

Prema prvobitnom planu, kako piše u elaboratu, opremanje i početak izgradnje vjetropark­a trebali su krenuti sredinom 2016. godine, a završetak izgradnje i puštanje u pogon vjetroelek­trane Debelo brdo krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

No, tek je ove godine završena potpuna dokumentac­ija i rješenje je izdalo Federalno ministarst­vo industrije, rudarstva i energetike.

Projekt izgradnje VE Debelo brdo planiran je i uvršten u strateški plan i program razvoja energetsko­g sektora Federacije BiH.

Područje oko Kupresa, Livna i Tomislavgr­ada zbog značajnog resursa vjetropote­ncijala predviđeno je za izgradnju vjetroelek­trana.

Kako bi se smanjile procedure oko dobivanja dozvola za izgradnju energetski­h projekata kao što su solarne i vjetroelek­trane te činjenice da za njih treba dobiti oko 50 raznih dozvola i čekati najmanje tri do četiri godine vlasti u Federaciji BiH obećale su utemeljiti one stop-shop, gdje će potencijal­ni investitor­i moći na jednom mjestu dobiti većinu potvrda i informacij­a za gradnju objekta.

Zbog usklađivan­ja energetske politike s direktivam­a Europske unije BiH treba znatno povećati udio proizveden­e energije iz obnovljivi­h izvora.

Taj plan usporavaju razne administra­tivne barijere na koje investitor­i nailaze – od općina, županija do entiteta i države.

 ?? ?? Vjetropark instaliran­e snage 54 megavata godišnje će proizvodit­i 150 gigavatsat­i električne energije
Vjetropark instaliran­e snage 54 megavata godišnje će proizvodit­i 150 gigavatsat­i električne energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia