Poslovni Dnevnik

Srbija će imati urod jabuka od oko 450.000 tona, 15 posto manje nego u 2021.

Smanjena kupovna moć stranih potrošača, naročito u EU, mogla bi utjecati na plasman

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ poslovni@redakcija.hr

Iskustvo iz 2021. pokazuje da su dobro prošli voćari koji su jabuke prodali na vrijeme, do kraja svibnja

Srbija će ove godine imati urod jabuka od oko 450.000 tona, što je za približno 15 posto manje nego što je to bilo prošle godine, izjavio je za novosadski Dnevnik stručnjak za voćarstvo Goran Keserović pred početak ovogodišnj­e sezone berbe ovog voća. Prošle je godine, kazao je Keserović, bilo oko 513.000 tona jabuka, a ove godine na niže prinose više je utjecao proljetni mraz nego visoke dnevne temperatur­e i suša. Mraz je najviše naštetio sortama idared, crveni delišes i grany smith.

Po njegovim riječima, voćari su skoro završili berbu ranih sorti jabuka “gala” i ovogodišnj­i urod već je počeo odlaziti na strana tržišta.

Voće postalo luksuz

Prema riječima Andreja Stanarević­a iz firme Polino agrar, ova sezona bit će teška za plasman jabuka jer je u protekle dvije, tri godine, prvo zbog pandemije Covid-19, a onda i zbog rata u Ukrajini znatno pala kupovna moć stranih potrošača. ”Standard stanovnika Europske unije daleko je niži nego ranijih godina i u mnogim zapadnim zemljama voće je postalo luksuz. Zato sada treba biti dobar trgovac, naći kupca, prodati robu i nešto zaraditi”, ističe Stanarević.

S plasmanom ranih sorti “gala” voćari su zadovoljni jer je gotov cijeli urod prodan u Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju. ”S galom je napravljen dobar izvozni posao, ali to je tek jedna sorta jabuka, a slijede berba drugih i ugovaranje novih izvoznih aranžmana, pa treba sačekati i vidjeti s čim će se na tom putu voćari suočiti. Iskustvo od prošle godine pokazuje da su dobro prošli voćari koji su jabuke prodali na vrijeme, do kraja svibnja, nego oni koji su urod čuvali za ljetne mjesece. Oni na kraju nisu imali kunajmanja je vrijednost jabuke gala

kada se izvozi na veliko

paca pa su bili prisiljeni jabuke prodavati za preradu, gdje je cijena niža i tako su ostali bez profita”, istaknuo je Andrej Stanarević.

Visok trošak čuvanja

Stručnjaci dodaju kako će Srbija ove godine imati manje jabuka nego lani, ali će ih biti više u Poljskoj, koja je najveći proizvođač ovog voća u Uniji, zatim i u Italiji i Francuskoj, pa će se i to odraziti na plasman srpskog roda na strana tržišta.

Kilogram jabuka gala na veliko, kazao je Zoran Keserović, kada se izvozi, vrijedi od 70 do 80 euro centi, a na domaćem tržištu cijena se kreće od 40 do 50 dinara.

”Zbog visokih troškova transporta, najvažnije je da domaće jabuke ‘gala’, ali i druge sorte jabuka, imaju kupce na stranim tržištima i da su tražene izvan Srbije”, rekao je Keserović koji dodaje kako su energenti znatno poskupjeli i voćarima je podjednako teško uklopiti cijenu jabuka na veliko s prijevozom i da plaćaju višestruko uvećane troškove čuvanja jabuka u hladnjačam­a. ❖

Gala je prošla - gala

S plasmanom ranih sorti ‘gala’ voćari su zadovoljni jer je gotov cijeli urod prodan u Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju

eura

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Oni koji su
lani čuvali jabuke za ljetne mjesece, morali su ih zbog manjka kupaca prodati za preradu
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Oni koji su lani čuvali jabuke za ljetne mjesece, morali su ih zbog manjka kupaca prodati za preradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia