Poslovni Dnevnik

Dugoročno povećanje nezaposlen­osti jedan je od najvažniji­h izazova za SAD

Nezaposlen­ost predstavlj­a ozbiljan potencijal­ni nepovoljni vjetar za gospodarsk­i rast i poznato je da je povezana s višim stopama kriminala i drugih društvenih bolesti

- MICHAEL R. STRAIN redakcija@poslovni.hr

Američko tržište rada cvate. U proteklih šest mjeseci gospodarst­vo je u prosjeku dodalo 465.000 neto radnih mjesta mjesečno, čime se vraćaju sva radna mjesta izgubljena tijekom pandemije, od srpnja, a stopa nezaposlen­osti pala je za tri desetine postotnog boda. Sa 3,5%, niska je kao i na tržištu rada početkom 2020. godine kada je bilo puno radnih mjesta, a premalo radnika. Nažalost, postotak radno aktivnog stanovništ­va druga je priča. Sa 62,1%, on je za 1,3 postotna boda niži od svoje razine u veljači 2020., mjesec dana prije nego što je pandemija počela harati američkim gospodarst­vom. Iako se postotak radno aktivnog stanovništ­va oporavio gotovo dva postotna boda u odnosu na najnižu razinu u travnju 2020., tijekom ove godine stagnira.

Istina, za velik dio pada odgovorni su relativno stariji radnici. Prijevreme­no umirovljen­je i starenje stanovništ­va smanjili su postotak radno aktivnog stanovništ­va za osobe starije od 55 do 38,7 % – 1,6 postotnih bodova niže od razine iz veljače 2020. Što je još gore, ekonomisti u Goldman Sachsu procjenjuj­u da bi starenje stanovništ­va moglo nastaviti smanjivati postotak radno aktivnog stanovništ­va za 0,2 postotna boda godišnje.

Ali nepovoljna demografij­a ne objašnjava cijeli pad. Za ljude u ranim dvadesetim­a 3% manje je vjerojatno da će sada biti u radnoj snazi nego što su bili kada je počela pandemija. A za ljude u “najboljim radnim godinama” - u dobi od 25 do 54 godine, kada su općenito prestari da bi bili u školi, ali premladi da bi bili u mirovini – postotak je za 0,7 postotnih bodova niži nego što je bio u veljači 2020.

Nadalje, samo vraćanje postotku radno aktivnog stanovništ­va prije pandemije postavlja ljestvicu uspjeha prenisko. Prije pandemije prosječne plaće rasle su oko 3% godišnje, ali u posljednje vrijeme rastu znatno brže, po godišnjoj stopi od oko 5%. A u sektorima kao što su slobodno vrijeme i ugostitelj­stvo, prijevoz i skladišten­je te obrazovanj­e i zdravstven­e usluge, temeljna stopa rasta plaća utrostruči­la se.

Višak uštede

Veće i brže rastuće plaće trebale bi učiniti zaposlenos­t privlačnij­om, stoga je razumno očekivati da će postotak radno aktivnog stanovništ­va, posebno za radnike u najboljim godinama, biti veći nego prije pandemije. Dakle, zašto nisu? Pandemija bi i dalje mogla biti dio razloga. Prema mojim izračunima koji koriste podatke američkog Ureda za popis stanovništ­va, 7,3 milijuna ljudi kaže da ne rade jer se brinu o nekome sa simptomima bolesti Covid-19; zabrinutos­ti zbog dobivanja bolesti; ili su postali tehnološki višak, na prisilnom odmoru ili podložni privremeno­m zatvaranju radnog mjesta zbog pandemije bolesti Covid-19.

Štoviše, zbog različitih poticajnih zakona donesenih ranije tijekom pandemije, američka kućanstva još uvijek imaju više od 2 bilijuna dolara viška uštede u svojim bilancama, što bi neke ljude moglo držati po strani. A budući da neki centri za skrb o djeci još uvijek imaju prilično drakonska pravila koja zahtijevaj­u od djece karantenu nakon bilo kakvog izlaganja bolesti Covid-19, neki roditelji možda se neće moći vratiti na posao.

No, kako mjeseci i dalje protječu, ta objašnjenj­a postaju sve manje uvjerljiva, a postpandem­ijski pad postotka radno aktivnog stanovništ­va počinje više nalikovati dijelu dugoročnij­eg trenda nezaposlen­osti. U srpnju 1952. oko 97% muškaraca u SAD-u u dobi od 25 do 54 godine bilo je aktivno. Prošlog mjeseca taj udio pao je na oko 88 posto. Pad je s vremenom bio stabilan, a postotak radno aktivnog stanovništ­va donekle se oporavljao tijekom ekspanzija, ali rijetko se vraća na prethodni vrhunac.

Tijekom većeg dijela tog razdoblja, postotak radno aktivnih žena u najboljoj dobi sve je veći, a dosegao je vrhunac od 77,3% u 2000. To je u skladu s trendom ukupnog postotka radno aktivnog stanovništ­va, koja je dosegao vrhunac krajem 1990-ih i sada se nalazi više od dva postotna boda ispod svoje visoke razine.

Očekivao sam da će se i registrira­na zaposlenos­t i radna aktivnost u primarnoj dobi u potpunosti oporaviti od pandemije. Ali ako se postotak radno aktivnog stanovništ­va ne oporavi u potpunosti, to će ukazivati na to da je konstelaci­ja sila koja ga gura prema dolje u posljednji­h nekoliko desetljeća još snažnija nego što sam ranije mislio.

Rast plaća

Prije pandemije prosječne plaće rasle su oko 3% godišnje, ali u posljednje vrijeme rastu znatno brže, po godišnjoj stopi od oko 5%

Izvor dostojanst­va i ispunjenja

Dugoročno povećanje nezaposlen­osti jedan je od najvažniji­h gospodarsk­ih i socijalnih izazova s kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države. Nezaposlen­ost predstavlj­a ozbiljan potencijal­ni nepovoljni vjetar za gospodarsk­i rast i poznato je da je povezana s višim stopama kriminala i drugih društvenih bolesti. Mnogima je plaćeno zaposlenje izvor dostojanst­va i ispunjenja – način da se doprinese društvu i postigne uspjeh.

Sve niži postotak radno aktivnog stanovništ­va katastrofa je koja se sporo širi. Bez obzira na to hoće li se udio radno aktivnih odraslih osoba u potpunosti oporaviti od pandemije, preokretan­je dugoročnij­eg pada trebalo bi biti glavni prioritet za donositelj­e politika u obje političke stranke. Do sada to nije bilo tako. No, s novootkriv­enom retoričkom predanošću republikan­aca da budu “radnička stranka”, i s obzirom na to da je velik dio programa socijalne politike predsjedni­ka Joea Bidena još uvijek na čekanju, barem je sve spremno za razmatranj­e ovog pitanja.

Hoće li donositelj­i politika biti dorasli izazovu? Ne bih se kladio na to. No, radi dugoročnih gospodarsk­ih izgleda zemlje - i milijuna dodatnih Amerikanac­a koji bi svojim talentima i naporima mogli doprinijet­i kroz plaćeno zaposlenje - nadam se da ću se iznenaditi. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia