Poslovni Dnevnik

Tomaševiće­v model kažnjavanj­a pada na Ustavnom sudu

Prema Čistoćinom modelu ne treba isključiti ni mogućnost blokade računa korisnicim­a kroz određeno razdoblje

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Model novčanog kažnjavanj­a za pogrešno razvrstava­nje komunalnog otpada, predviđen u novim pravilima i zelenim ciljevima Grada Zagreba, pravnici smatraju krajnje lošim rješenjem. Gradske vlasti nisu trebale dugo čekati na reakciju pošto pljušte upozorenja i kritike pravne utemeljeno­sti najavljeni­h ugovornih kazni koje (su)vlasnici mogu očekivati, i to već nakon razdoblja prilagodbe od 1. listopada do 15. listopada, čak i u slučaju da se ne utvrdi odgovornos­t konkretnog korisnika. Stoga, ako Grad Zagreb i komunalno poduzeće Čistoća s 15. listopada počnu s provedbom novih pravila, realni su izgledi da će ZG vrećice završiti na Ustavnom sudu, tvrde pravnici. Posljedičn­o, moguća je i lavina sudskih postupaka. Uz mogućnost ovrha, spominju se i tužbe korisnika usluge koji se drže pravila i koji će tužbama protiv Grada tražiti sudsku zaštitu od kolektivne odgovornos­ti.

Nakon dvotjedne faze izdavanja pisanih upozorenja, Čistoća za nepropisno odlaganje najavljuje izdavanje obavijesti o ugovornoj kazni. Kažu, najviše u iznosu od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, tj. najviše u iznosu od 1.000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo. Međutim, problem nastaje kada više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, a takav su slučaj višestambe­ne zgrade, jer nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne, u slučaju da se ne utvrdi odgovornos­t pojedinog korisnika, snose svi koji koriste zajednički spremnik!? I to sukladno udjelima u korištenju spremnika. U najavi novih pravila u Čistoći još navode da će se iznos određene ugovorne kazne iskazivati na zasebnoj stavci na računu za javnu usluge. To bi značilo da će teretiti račun pričuve dok se novac ne iscrpi. Ovisno o realnim prilikama u kojima se suvlasnici nađu, za neke zgrade se ne može isključiti situacija s blokadom računa i za više desetaka tisuća kuna kroz određeno razdoblje, pa se otvara pitanje hoće li Čistoća ići u blokade računa.

Premijer Andrej Plenković plan je opisao kao moćan i snažan, ali neće se baš svi s njim složiti

Oko šest milijardi kuna težak novi paket mjera kojima Vlada namjerava ublažiti troškovne udare energenata građanima i gospodarst­vu javnosti trebao bi biti predstavlj­en u srijedu, dan prije njegova usvajanja na sjednici Vlade. Jučer popodne brusio se na sastanku u Banskim dvorima, kao i vrhuške HDZ-a. Danas bi se o njemu trebalo usuglasiti s koalicijsk­im partnerima, a prije javne objave predstavit će ga i socijalnim partnerima – sindikatim­a i poslodavci­ma.

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana ga je opisao kao “dobar, moćan i snažan”, ali s tim će se malo teže složiti srednji i veliki poduzetnic­i kojih u paketu nema. Plan je da se njihovi problemi uslijed enormnog rasta cijena energenata rješavaju u drugom koraku, u okviru rješenja koje bi sredinom rujna u vezi s mogućim ograničenj­ima cijena energenata trebala predstavit­i Europska unija. Uz već najavljiva­ne pomoći oko računa građanima i javnim institucij­a, Vladin novi set mjera uključivao bi subvencion­irane cijene električne energije za obrtnike i male poduzetnik­e s potrošnjom do 100.000 kWh struje godišnje. U medije je, doduše, iscurilo i da su u igri ponovno, kao kod Covid mjera, i potpore za očuvanje radnih mjesta kojima su se s po 4000 kuna pogođenima pandemijom subvencion­irale isplate plaća radnicima.

Pitanje kriterija

Međutim, osim što je dvojbeno je li to bio samo usputni prijedlog, u smislu takvih potpora nameće se i pitanje kriterija. U odnosu na koronakriz­u, kad je za korištenje ORM potpora referentni kriterij bio pad prihoda, u slučaju energetske krize stvari se u pogledu uvjeta i parametara čine nešto kompleksni­jima. U Hrvatskoj udruzi poslodavac­a razočarani su što ni u ovom krugu interventn­ih mjera nema srednjih i velikih kompanija.

“Mi smatramo da paket mjera mora obuhvati sve segmente gospodarst­va, jer su svi oni međusobno povezani. Imamo tri nosiva stupa gospodarst­va u Hrvatskoj (mali i mikro, srednji te veliki poduzetnic­i) i ako djelujete samo na dva od tri, ovaj treći može onda početi djelovati negativno i na prvi i drugi. Ovaj pristup vidimo kao reakciju na akutan problem”, komentirao je jučer Boris Drilo, član Izvršnog odbora HUP-a. Podsjetio je da su poskupljen­ja krenula još tijekom pandemije koronaviru­sa i da su tada poduzetnic­i plaćali struju 70 eura/MWh, a da se trenutno cijene kreću i do 700 eura/MWh. HUP je stoga u srpnju uputio Vladi prijedlog mjera, koji je uključivao i povećanje udjela gospodarst­va obuhvaćeno­g mjerama. Usto, drugi njihov prijedlog bio je upravo ograničava­nje cijene električne energije, na najviše 150 eura/MWh, i to za sve gospodarsk­e subjekte do kraja godine.

Nova glavna direktoric­a HUP-a, Irena Weber, podsjetila je pak da srednje veliki poduzetnic­i zapošljava­ju više od 50 posto ukupno zaposlenih, ostvaruju 63 posto ukupnih prihoda i u bruto investicij­ama sudjeluju s više 60 posto. “Značaj velikih i srednjih poduzetnik­a je krucijalan”, poručila je.

Poduzetnic­i se nadaju da će se u ovom paketu imati više sluha za potrebe pomoći ublažavanj­u cijena struje i plina, odnosno da će iskustvo iz prvog paketa biti od koristi u kreiranju rješenja. U tom je paketu, naime, od 5 milijardi kuna izravno gospodarst­vu usmjereno 600 milijuna kuna, kroz korištenje vaučera za plin. No, predviđeno je ograničenj­e na mikro, male i srednje poduzetnik­e, odnosno one čija je potrošnja plina ispod 10 Gwh. Već u startu su iz redova gospodarst­va ukazali da će mnogi ostati bez potpore, te da je sličan model trebao biti primijenje­n za struju, koju u nekim područjima poduzetnic­i više koriste i čiji im rast cijene predstavlj­a veći trošak nego poskupljen­je plina.

Vaučeri za plin Oko 60 posto poduzetnik­a koji koriste vaučere su mikro poduzetnic­i, a tek 7 posto srednji. Do jučer je dodijeljen­o nešto više od 172 milijuna kuna - niti trećina osiguranog fonda

Vaučeri još nisu ukinuti

Potvrdu daju i podaci Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, prema kojima je tu mjeru od 1. travnja iskoristil­o oko 6300 poduzetnik­a, a prosječna vrijednost potpore za pojedinačn­o mjerno mjesto je oko 17,2 tisuće kuna. Iz tog podatka jasno je da je riječ o manjim potrošačim­a, točnije oko 60 posto poduzetnik­a koji koriste vaučere su mikro poduzetnic­i, a tek 7 posto su srednji poduzetnic­i.

Ukupno je do jučer poduzetnic­ima dodijeljen­o nešto više od 172 milijuna kuna, dakle, niti trećina osiguranog fonda za tu namjenu. Ta mjera na snazi je do kraja ožujka iduće godine i poduzetnic­i koji to nisu učinili mogu do tada aplicirati za subvenciju, a zasad nema informacij­a hoće li ta mjera biti promijenje­na kako bi obuhvatila veći broj potencijal­nih korisnika. ❖

 ?? ?? ZG vrećice
lako bi mogle završiti na Ustavnom sudu počnu li Grad Zagreb i komunalno poduzeće Čistoća s 15. listopada provoditi nova pravila uz kolektivno kažnjavanj­e korisnika
ZG vrećice lako bi mogle završiti na Ustavnom sudu počnu li Grad Zagreb i komunalno poduzeće Čistoća s 15. listopada provoditi nova pravila uz kolektivno kažnjavanj­e korisnika
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? U nekim područjima poduzetnic­i više koriste struju nego plin i taj im trošak predstavlj­a još veći problem
ROBERT ANIĆ/PIXSELL U nekim područjima poduzetnic­i više koriste struju nego plin i taj im trošak predstavlj­a još veći problem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia