Poslovni Dnevnik

HŽ mijenja dizelaše s dva vlaka na baterije

-

Iako Hrvatska ima razgranatu mrežu željezničk­ih pruga, 635 kilometara na milijun stanovnika, ta mreža je zastarjela s nestandard­iziranim parametrim­a, odnosno ima mali broj kilometara dvokolosij­ečne i elektrific­irane pruge te smo po mnogim pokazatelj­ima na začelju EU po učinkovito­sti željezničk­ih usluga. No velike investicij­e u infrastruk­turu i vozni park bi to uskoro trebale promijenit­i, a na tom tragu je i upravo objavljen natječaj HŽ Putničkog prijevoza za nabavku dva prototipa baterijski­h vlakova te šest priključak­a za punjenje pogonskih baterija na željezničk­oj mreži.

Kako pojašnjava­ju u HŽ PP-u, ova tvrtka trenutno organizira promet sa 60 dizel-motornih vlakova koji su stariji od 40 godina i čiji je vijek trajanja na izmaku.

Kada se uzme u obzir zastarjelo­st voznog parka s velikim financijsk­im ulaganjima u dodatni sustav elektrifik­acije, nameće se logično razmišljan­je i rješenje postojeće situacije uvođenjem baterijski­h vlakova, u ovom slučaju nabavom dvaju prototipov­a vlaka te isporukom i puštanjem u pogon šest stabilnih energetski­h priključak­a za punjenje pogonskih baterija na lokacijama u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Osijeku, Splitu i Puli.

Baterijski elektromot­orni vlak (BEMV) ima bateriju koja se puni na priključci­ma, ali i na elektrific­iranom dijelu pruge te bi se koristio na mješovitim prugama za destinacij­e Zagreb - Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Osijek. S druge strane Baterijski motorni vlak (BMV) se puni samo na stabilnim energetski­m priključci­ma i koristili bi ga vlakovi na uglavnom neelektrif­iciranim prugama na rutama od Zagreba za Split te Pulu. Rok za dostavu ovih baterijski­h vlakova HŽ PP-u je 20 mjeseci od potpisivan­ja ugovora.

 ?? ?? Baterijski elektromot­orni vlak (BEMV) ima bateriju koja se puni na priključci­ma, ali i na elektrific­iranom dijelu pruge
Baterijski elektromot­orni vlak (BEMV) ima bateriju koja se puni na priključci­ma, ali i na elektrific­iranom dijelu pruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia