Poslovni Dnevnik

Rudnici BiH u Srbiju izvezli 90 posto više ugljena nego 2021.

-

Zbog energetske krize u cijeloj Europi izvoz ugljena iz Bosne i Hercegovin­e u prvih sedam mjeseci 2022. godine udvostruče­n je u odnosu na isto razdoblje 2021. Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivan­je BiH u spomenutom su razdoblju izvezena 206.720.672 kilograma ugljena ukupne vrijednost­i 30.530.972 konvertibi­lnih maraka. Tijekom 2022. uvjerljivo najviše ugljena izvezeno je u Srbiju, i to za svotu od 28.238.690 KM. Nakon Srbije, najviše je izvezeno u Hrvatsku, i to za 1.646.233 KM. Ugljen iz BiH išao je još i u Austriju, Mađarsku, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Njemačku, Poljsku, stoji u podacima Uprave. U istom razdoblju prošle godine iz BiH je izvezeno 88.601.980 kilograma ugljena ukupne vrijednost­i 14.035.982 KM. Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za Nezavisne novine kaže da je u Srbiju izvezeno 80 ili čak 90% više ugljena.

Najveći razlog su potrebe Srbije za nadolazeću sezonu grijanja i proizvodnj­u električne energije. Domaći rudnici profitiral­i su jer je izvoz dvostruko veći i tu imamo korist jer su veći prihodi, ali imamo problem na domaćem tržištu, posebno u Tuzlanskom kantonu, jer naši građani teško dolaze do ugljena koji će im biti potreban - objašnjava Bečarević ističući da već ima problema po pitanju opskrbe domaćeg tržišta. - Građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnj­e ugljena u BiH, ne mogu do onoga što su već platili! Malo je apsurdna situacija, ali nadamo se da će se stabilizir­ati. Pero Ćorić, predsednik Privredne komore R. Srpske, kazao je da FBiH ima veći broj rudnika te da RS ima tri rudnika koji su vezani za termoelekt­rane i da su oni u njihovoj funkciji.

Energetska kriza trese cijelu Europi, a znamo i da Srbija ima problema sa opskrbom električno­m energijom i stanovništ­va i privrede, pa traži mogućnosti da što više kvalitetne energijedo­bije sa strane i podmiri svoje potrebe. Ovo nije iznenađuju­ći podatak, ali treba se nadati da toliki izvoz neće narušiti domaće tržište - kaže Ćorić.

 ?? ?? Rudnici ostvaruju veće prihode, no postaje upitna opskrba domaćeg tržišta
Rudnici ostvaruju veće prihode, no postaje upitna opskrba domaćeg tržišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia