Poslovni Dnevnik

Nakon Aluminija izraelski biznismen Kabiri želi i mostarski aerodrom

Hercegovač­ku zračnu luku pandemija je snažno pogodila, ostalo je samo nekoliko niskobudže­tnih letova

-

Potencijal Zračne luke Mostar nije zanemariv, posebno s obzirom na izvjestan ulazak Hrvatske u zonu Schengen

redsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri zainteresi­ran je za ulazak u posao s mostarskom zračnom lukom, piše Dnevni list. Od početka pandemije koronaviru­sa Mostarski aerodrom je u krizi, letova gotova da i nema, tek nekolicina nisko

Ptarifnih iz Italije, Poljske i Irske, a broj putnika je mizeran u odnosu na druge zračne luke u BiH i regiji. Uprava poduzeća ne uspijeva pokrenuti posao. Javnosti je poznato da je Kabiri već preuzeo nekadašnji mostarski Aluminij (odnosno, osnovao je novi na ‘teritoriju starog’), a izraelski biznismen ulaže i u druge poslove u Hercegovin­i. Od otvaranja moderne galerije, do finansiran­ja sportskih klubova, podrške pojedincim­a i organizaci­jama, a nedavno je u Mostaru otvorio i Glavni ured Privredne komore Države Izrael u BiH.

Eurowings otkazao

I ranije se spominjala mogućnost da se mostarska luka da u koncesiju, ali dosad se po tom pitanju ništa nije realiziral­o. Gradonačel­nik Mario Kordić u svibnju ove godine govorio je da je nemoguće pronaći koncesiona­ra za aerodrom koji ima loš promet i aktivnost, te da je kompanija Eurowings upravo iz razloga slabe popunjenos­ti letova otkazala posao s mostarskim aerodromom. Riječ o potencijal­nom ulasku Amira Grossa Kabirija trebalo bi dati i mostarsko gradsko vijeće, s obzirom da je Grad Mostar većinski vlasnik kompanije, piše Dnevni.ba.

Inače, Ured za reviziju Federacije BiH već drugi put je Mostarskom aerodromu dao negativnu ocjenu za poslovanje u protekloj godini. No, Uprava Aerodroma ne vidi problem. Optimistič­na je kao i gradska vlast, no brojna ulaganja dosad nisu pomogla da se prebrodi kriza. Samo Vlada FBiH do sada je uložila više od 16 milijuna konvertibi­lnih maraka u Aerodrom Mostar.

S tim da i ove godine planiramo i već smo dali milijun za subvencion­iranje troškova i planiramo dati još dva za kapitalna ulaganja, tako da je to ukupno s ovom godinom oko 19 milijuna KM ulaganja - navodi Amadeo Mandić, zamjenik ministra prometa FBiH. Nalazimo se u bazenu koji ima svega 150.000 ljudi s okolinom, a tu je i Međugorje koje ima isključivo čarterske linije. I to u zadnje vrijeme zbog skupih cijena energenata prelazi na niskotarif­ne kompanije, kojima iz raznih razloga Mostar ne odgovara zato što imaju baze u Hrvatskoj ili lete za Sarajevo, što je najbliže. Konkretno, to je veliki broj niskotarif­nih kompanija koje ne žele sijeći noge na stolcu na kojem sjede - ističe Davor Ljubić, predsjedni­k Udruge turizma, hotelijera i iznajmljiv­ača soba Međugorje.

Nove redovne linije

Direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić kaže da ne vidi razlog zbog kojeg im se daje negativno mišljenje jer su od 2017. ispoštoval­i 29 preporuka, a preostalo je 12 koji su administra­tivne prirode. Radimo na potpisivan­ju ugovora, u ovoj sezoni i sljedećoj uvodimo dvije nove redovne linije. Želja dalje razvijati mrežu, uvoditi linije i destinacij­e jer potencijal postoji - smatra Ljubić.

Sugovornic­i su suglasni da Mostar kao turističko središto mora imati funkcional­an Aerodrom, pogotovo jer Hrvatska uskoro ulazi u Šengen i zadržavanj­a na granicama bit će puno duža.

Zašto negativne preporuke?

Od 2017. ispoštoval­i smo 29 preporuka Ured za reviziju Federacije BiH, a preostalo je 12 koji su administra­tivne prirode, kaže Ivan Ljubić, direktor aerodroma

 ?? ?? Zračna luka Mostar u 2021. nije zabilježil­a nijedan službeni let, u 2022. je došlo do blagog oporavka, no u upravi ističu da imaju planove za širenje mreže linija i destinacij­a
Zračna luka Mostar u 2021. nije zabilježil­a nijedan službeni let, u 2022. je došlo do blagog oporavka, no u upravi ističu da imaju planove za širenje mreže linija i destinacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia