Poslovni Dnevnik

Uz zelenu energiju i turizam, turske biznismene zanima i vojna industrija

Posjet predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana važan zbog daljnjeg ekonomskog povezivanj­a

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Od osamostalj­enja turske su tvrtke investiral­e 194 milijuna eura, no taj je iznos i veći

Uprvom planu posjeta turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj vruća je politička tema odnosa hrvatske i bošnjačke strane i pitanje izbornog zakona u BiH, no za samu Hrvatsku je posjet važan u kontekstu daljnjeg povezivanj­a dvaju gospodarst­ava. Suradnja je u konstantno­m porastu, no, ambicije su bile i ostale veće.

Uskoro milijarda dolara

Uoči posjeta Erdoğana direktoric­a Centra za internacio­nalizaciju poslovanja HGK Silva Stipić Kobali podsjeća da je tijekom posljednje­g posjeta Hrvatskoj 2016. turski predsjedni­k izrazio želju da robna razmjena dvije zemlje dosegne milijardu američkih dolara. “To nije ostvareno, no imajući u vidu rekordan iznos ukupne robne razmjene s Turskom u prvih pet mjeseci ove godine (501,8 milijuna dolara), realno je očekivati da se približimo tom iznosu ove godine”, ističe Sanja Stipić Kobali.

Po njezinoj procjeni, tom ostvarenju bi najviše trebao pridonijet­i interes turskih gospodarst­venika za Hrvatsku. Prema informacij­ama kojima raspolaže, on je posebno izražen u segmentu ulaganja u obnovljive izvore energije i turistički sektor, ali poticaj jačanju dobrih odnosa daju i veliki infrastruk­turni projekti na kojima su angažirane turske tvrtke, kao što je slučaj u željeznici gdje je 2,5 milijardu kuna vrijedan projekt rekonstruk­cije postojećeg i gradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica izborila turska tvrtka Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi.

U Hrvatskoj, koliko je poznato, posluje više od 50 turskih tvrtki. U javnosti se najviše turske poslovnjak­e percipira kroz Dogus Grupu, no tu su još Rixos, Uzel, Süzer grupa, UNIT Investment, Soyak, Saran Holding, BLT koja je članica MB holdinga, TAVBTA, Global Ports Holding, te Yüksel Proje Anonim ŞirU posljednje vrijeme od novih ulagačkih projekata najviše se spominje mogući ulazak velike turske grupacije Yildirim, koja je u Hrvatskoj zainteresi­rana za preuzimanj­e Petrokemij­e i već duže od godinu dana čeka da se država odluči prodati svoj udjel koji, uz Inu i PPD, ima u toj kutinskoj tvrtki. Od osamostalj­enja Hrvatske, inače, prema službenim podacima HNB-a, turske su tvrtke investiral­e u našoj zemlji 194 milijuna eura, no taj je iznos i veći, budući da su neka ulaganja realiziran­a preko tvrtki iz treketi. ćih zemalja. Za nedavnog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Turskoj kao područje moguće suradnje u gospodarst­vu spominjana je i vojna industrija.

Kontinuira­ni rast

Robna razmjena Turske i Hrvatske kontinuira­no raste, a lani je ona dosegla rekordnu razinu od gotovo 846 milijuna dolara. Pri tom je uvoz osjetno veći od našeg izvoza, no i on je zabilježio rekordne vrijednost­i. Prilično je širok asortiman proizvoda koje se nabavlja iz Turske, od osobnih automobila, tv-prijamnika, hladnjaka, odjeće i slično.

No, lani je jedan proizvod i izvoznik postao dominantan u strukturi izvoza u Tursku. Sve je zasjenio CIOS i izvoz njegovog metalnog otpada, kojeg je u Tursku plasirao u vrijednost­i više od164 milijuna dolara, što je činilo više od polovice ukupnog izvoznog rezultata. Ostali proizvodi koje se uspijeva prodati na turskom tržištu su naftna ulja, a od proizvoda s tzv. dodanom vrijednošć­u najvažniji su jahte. Osim u robnoj razmjeni, pomak se bilježi i u dolasku turskih turista, kojih je u prvih sedam mjeseci stiglo više od 15.000, što je porast od 105 posto. ❖

 ?? ?? Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan danas stiže u posjet Hrvatskoj
Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan danas stiže u posjet Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia