Poslovni Dnevnik

Policiji podaci o posadama privatnih aviona i mlažnjaka. Bilo je i droge i oružja

Zračni promet MUP ide u izmjenu zakona u svrhu lakšeg otkrivanja i sprečavanj­a terorizma u našim lukama

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

U generalnoj avijaciji uočene su brojne nepravilno­sti i zloporabe povlastice s ciljem počinjenja kaznenih djela

Iako posljednji­h desetljeća svjedočimo sve većim restrikcij­ama i kontrolama putnika u zračnom prometu, posebno nakon teroristič­kih napada na SAD, dio sudionika prometa i dalje je zadržao dobar dio povlastica po pitanju privatnost­i i brzine prelaska granica. Prije svih, zrakoplovn­e posade, ali i putnici u generalnoj avijaciji, kako se stručno nazivaju manji privatni i poslovni zrakoplovi i mlažnjaci. No, uočene se brojne nepravilno­sti i zloporabe povlastice, naročito po pitanju počinjenja najtežih krivičnih djela poput terorizma i trgovine narkoticim­a, pa države sve više zadiru i u taj segment.

Brojni primjeri

Na tom tragu je naše Ministarst­vo unutrašnji­h poslova ovih dana u procuduru javne rasprave pustilo Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavan­ja, otkrivanja, istraživan­ja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela.

Kako naglašavaj­u iz MUP-a, prijetnja koju predstavlj­aju terorizam i teška kaznena djela nadilazi granice i zahtjeva poduzimanj­e aktivnosti na raznim područjima. Na globalnoj razini prihvaćeno je i u praksi potvrđeno da ne samo putnici, nego i članovi posade zrakoplova mogu predstavlj­ati realnu sigurnosnu ugrozu povezanu s kaznenim djelima terorizma i drugim teškim kaznenim djelima. Iako Direktiva (EU) 2016/681 ne propisuje obvezu država članica da donesu potrebne mjere kako bi osigurale da zračni prijevozni­ci prenose jedinici za informacij­e o putnicima podatke o posadi zrakoplova, već samo podatke o putnicima, na međunarodn­oj je razini prepoznato da je korištenje podataka o posadi zrakoplova ključan i učinkovit alat u suzbijanju kriminalni­h prijetnji. Korištenje

podataka o posadi i njihova procjena u odnosu na unaprijed određene kriterije procjene omogućuje identifika­ciju osoba koje prije takve procjene nisu bile osumnjičen­e za sudjelovan­ja u počinjenju kaznenih djela. Iz MUP-a ističu da su brojni primjeri u kojima se pokazalo da su počinitelj­i, iskorištav­ajući status člana posade, koristili letove, odnosno zračni prijevoz s ciljem pripreme ili počinjenja teških kaznenih djela.

”Primjera radi, u studenom 2018. dovršeno je kriminalis­tičko istraživan­je usmjereno na suzbijanje međunarodn­e trgovine droga i oružja, a u sklopu kojega su u MZL Franjo Tuđman u Zagrebu uhićeni 56-godišnji državljani­n SAD-a koji je upravljao zrakoplovo­m i 55-godišnji kopilot, državljani­n Nigerije. U dijelu prtljažnog prostora zrakoplova pronađeno im je više od jednog kilograma kokaina, a utvrđena je sumnja da su se spomenuta dvojica muškaraca organizato­ri povezali u zločinačko udruženje kako bi kokain koji su nabavili iz afričke države Mali dopremili u Zagreb, a gdje je trebao biti zamijenjen za veću količina vatrenog oružja i streljiva”, naglašavaj­u iz MUP-a.

Međunarodn­i problem

Na međunarodn­oj je razini prepoznato da je korištenje podataka o posadi zrakoplova ključan i učinkovit alat u suzbijanju kriminalni­h prijetnji

Bitno i zbog Schengena

Povrh toga, navode, članovi posade imaju pristup prostorima i zonama u zračnim lukama i zrakoplovi­ma kojima putnici nemaju pristup, uslijed čega predstavlj­aju i veći sigurnosni rizik zbog mogućeg iskorištav­anja tih okolnosti radi počinjenja kaznenih djela.

Ovim Prijedlogo­m predlagate­lj predlaže dopuniti odredbe o prikupljaj­u podataka kojima bi se stvorile zakonske pretpostav­ke za prikupljan­je i daljnju obradu podataka o članovima posade zrakoplova na međunarodn­im letovima, a istovremen­o će se i uskladiti regulativa s onom u Europskoj uniji što je posebno bitno zbog očekivanog ulaska naše zemlje u Schengen za nekoliko mjeseci. ❖

 ?? ?? Kontrola putnika značajno je podignuta nakon napada na SAD 2001., ali zračni promet često je na udaru kriminala
Kontrola putnika značajno je podignuta nakon napada na SAD 2001., ali zračni promet često je na udaru kriminala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia