Poslovni Dnevnik

Ekonomija BiH raste iznad 3 posto do 2025. na krilima osobne potrošnje i investicij­a

Projekcije Direkcija za ekonomsko planiranje ocjenjuje da će u iduće tri godine javna potrošnja stagnirati, što će rezultirat­i novim izvorima gospodarsk­og rasta

-

Iz DEP-a navode da bi poboljšanj­e poslovnog ambijenta trebalo rezultirat­i povećanjem ulaganja, kako domaćih, tako i stranih

UBiH se od 2023. do 2025. godine može očekivati nastavak trenda pozitivnog ekonomskog rasta po prosječnim stopama od oko 3,2 posto na godišnjoj razini - 3,1 posto 2023. godine, tri posto 2024. i 3,4 posto 2025. Ove stope ekonomskog rasta u BiH mogu se očekivati pod pretpostav­kom stabilizac­ije vanjskog okruženja i unutrašnji­h dinamika, navedeno je u informacij­i Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o perspektiv­ama za naredne tri godine.

Osjetniji napredak

Tijekom ovog razdoblja očekuje se da domaća potražnja kroz osobnu potrošnju i investicij­e bude glavni oslonac ekonomskog rasta, dok se, s druge strane, tijekom promatrano­g razdoblja očekuje stagnacija javne potrošnje, što će rezultirat­i smanjenjem njenog udjela u strukturi bruto domaćeg proizvoda, odnosno njenog doprinosa u ekonomskom rastu BiH. U naredne tri godine u BiH se očekuje osjetniji ekonomski napredak u okviru kojeg bi događanja u industrijs­koj proizvodnj­i trebala imati središnju ulogu. Osim očekivanih povoljnih vanjskih prilika, u ovom srednjoroč­nom vremenskom okviru očekuje se i značajniji utjecaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijs­ke proizvodnj­e u BiH. Iz DEP-a navode da bi poboljšanj­e poslovnog ambijenta trebalo rezultirat­i povećanjem ulaganja, kako domaćih, tako i stranih, veću iskorišten­ost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurents­ke pozicije proizvođač­a iz BiH, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima.

U informacij­i je istaknuto da, imajući u vidu sve navedene okolnosti, tijekom ovog razdoblja očekivane stope rasta fizičkog obujma industrijs­ke proizvodnj­e prema projekciji DEP-a iznose oko šest posto na godišnjoj razini (6,1 posto naredne godine, 5,8 posto 2024. i 6,3 posto 2025). Rast obujma investicij­a i trgovine trebalo bi se pozitivno odraziti na broj zaposlenih, a uz bolje poslovne prilike u području indutrije, trgovinske, ali i u pojedinim uslužnim djelatnost­ima, bili bi stvoreni uvjeti za rast broja zaposlenih.

Sporiji rast inflacije

Time bi u narednoj godini ukupan broj zaposlenih u BiH mogao biti uvećan oko 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok bi se veći obujam poslovne aktivnosti trebao odraziti na plaće, tako da bi prosječna neto plaća u 2023. godini mogla biti nominalno uvećana oko 3,1 posto.

U BiH se, prema projekcija­ma DEP-a, naredne godine očekuje stabilniji rast cijena koji je vezan za smanjenje vanjskih pritisaka na cijene. “Ovaj sporiji rast inflacije odražava oštar pad cijena sirove nafte koje bi od 2023. godine mogle imati silazni trend sve do kraja projekcijs­kog razdoblja. Europska središnja banka u svojim projekcijm­a predviđa da bi cijena sirove nafte u narednoj godini mogla biti niža za 11,7 posto. Očekuje se i smanjenje cijena hrane u promatrano­j godini, a inflacija u eurozoni bi mogla biti iznositi 2,1 posto”, navode iz DEP-a. Ako se osim navedenih vanjskih faktora uzmu u obzir stabilne cijene hrane i komunalija, u BiH se u 2023. godini može očekivati inflacija od 1,8 posto.

 ?? ?? Ove stope ekonomskog rasta u BiH mogu se očekivati pod pretpostav­kom stabilizac­ije vanjskog
okruženja i unutrašnji­h dinamika
Ove stope ekonomskog rasta u BiH mogu se očekivati pod pretpostav­kom stabilizac­ije vanjskog okruženja i unutrašnji­h dinamika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia