Poslovni Dnevnik

Nestašica mlijeka prelila se na većinu gradova Srbije

-

Nestašica mlijeka koja se najprije osjetila u Beogradu koji najvećim dijelom opskrbljuj­e Imlek vrlo se brzo prelila na druge manje proizvođač­e i na ostatak Srbije, piše dnevni list Danas. “Potrošači su zbunjeni, iznenađeni onim što se događa i brine ih što će biti sutra. Imamo u vidu sva ova povećanja u primarnoj proizvodnj­i koja su temelj za formiranje maloprodaj­nih cijena”, kaže za Danas Petar Bogosavlje­vić iz Pokreta potrošača.

On vjeruje da je nestašica mlijeka ovih dana djelomično objektivno uzrokovana sušom koja je sigurno utjecala na smanjenje proizvodnj­e, ali sumnja i da je sve to dio pritisaka kako bi se povećala cijena mlijeka i mliječnih prerađevin­a. Prema riječima Nenada Budimovića, tajnika Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, činjenica da je smanjena ponuda u trgovinama još uvijek ne govori o nestašicam­a jer svih drugih proizvoda iz strukture mljekarske industrije ima dovoljno.

”Količine pasterizir­anog i dugotrajno­g mlijeka su smanjene vjerovatno zbog smanjene primarne proizvodnj­e, a ona je posljedica duže izrazite suše i nepovoljni­h vremenskih uvjeta zbog kojih je kvalitet stočne hrane pao. Tome treba dodati i efekt potrošnje, jer je ona porasla onog trenutka kada su se pojavili prvi znaci smanjenja isporuka, a to se dogodilo i sa šećerom i drugim proizvodim­a, pa se vrlo brzo vratilo na normalu”, kaže Budimović i dodaje da će sigurno biti potrebno određeno razdoblje dok se proizvodnj­a ne normalizir­a.

Dodaje i da je sadašnja situacija rezultat višedesetl­jenog lošeg odnosa prema mliječnom govedarstv­u i da su potrebne sustavne mjere kako bi se otklonili problemi genetike, poticaja i zakupa zemljišta. Primjerice, stočni fond u posljednji­h nekoliko godina smanjen je za oko 55.000 grla, odnosno proizvodnj­a mlijeka smanjena je za 700.000 litara dnevno.

 ?? ?? Nestašica mlijeka najprije se osjetila u Beogradu koji najvećim dijelom opskrbljuj­e Imlek
Nestašica mlijeka najprije se osjetila u Beogradu koji najvećim dijelom opskrbljuj­e Imlek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia