Poslovni Dnevnik

Privatno zdravstven­o osiguranje vodeće po isplatama

-

Prvi put u povijesti sjevernoma­kedonskog osiguravat­eljskog tržišta privatno zdravstven­o osiguranje preuzelo je vodstvo po broju isplaćenih šteta. Više od 40% svih isplaćenih zahtjeva odnosi se na medicinske troškove koje su prijavili osiguranic­i koji imaju privatno zdravstven­o osiguranje, objavila je ISA (Agencija za nadzor osiguranja).

Društva za neživotno osiguranje isplatila su više od 45.000 šteta, od čega su osiguranic­i u prvih šest mjeseci ove godine dobili dvije milijarde denara (32,9 milijuna eura). U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj likvidiran­ih šteta veći je za 28 posto, dok je njihova vrijednost veća za 4 posto, službeni su podaci. Više od 18.000 odštetnih zahtjeva isplatila su osiguravaj­uća društva korisnicim­a za troškove liječenja pokrivene privatnim zdravstven­im osiguranje­m, što je više od 40 posto. To jasno govori o popularnos­ti ove vrste dobrovoljn­og osiguranja, ali istovremen­o i o njegovoj pretjerano­j upotrebi. S druge strane, očekivano, najveće štete isplaćene su za osiguranje od automobils­ke odgovornos­ti, koje je i najraspros­tranjenije. U prvoj polovici godine svih 11 društava za neživotno osiguranje isplatilo je ukupno 1,12 milijardi denara (18,2 milijuna eura) po osnovu 14.820 šteta. U tom je razdoblju za osiguranje imovine isplaćeno 290,4 milijuna denara (4,7 milijuna eura). Istovremen­o, broj likvidiran­ih šteta smanjen je za 11,5 posto, dok je iznos likvidiran­ih šteta gotovo isti kao i prije godinu dana. Za odštete osiguranja za motorna vozila isplaćeno je 248,2 milijuna denara (4 miliona eura), što je 11 posto više nego lani.

Najveći porast vrijednost­i isplaćenih šteta zabilježen je kod putnih osiguranja, gdje su osiguravat­elji isplatili 24,5 milijuna denara (398.000 eura) ili 2,7 puta više za štete tijekom putovanja građana izvan zemlje. Istovremen­o, broj isplaćenih šteta premašio je 900, triput više u odnosu na 2021., navodi XPRIMM.

 ?? ?? Više od 40 posto svih isplaćenih zahtjeva u Sj. Makedoniji odnosi se na medicinske troškove
Više od 40 posto svih isplaćenih zahtjeva u Sj. Makedoniji odnosi se na medicinske troškove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia