Poslovni Dnevnik

Njemačke šećerane moći će dijeliti kapacitete bude li nestašice plina

Regulator tržišnog natjecanja odobrio suradnju tri velika proizvođač­a

-

Suradnja je vremenski ograničena iznimka koja bi trebala ublažiti probleme u slučaju nestašice plina

Njemačke šećerane Nordzucker, Südzucker, Pfeifer & Langen i Cosun Beet namjeravaj­u surađivati kako bi osigurale proizvodnj­u šećera u slučaju nestašice plina, priopćio je u utorak regulator za tržišno natjecanje. Kompanije će u slučaju prekida opskrbe plinom i obustave proizvodnj­e u nekim pogonima zbog racioniran­ja potrošnje dijeliti proizvodne kapacitete, prema sporazumu koji je odobrio Bundeskart­ellamt.

Ulazi i udruženje

U suradnju će se uključiti i udruženje industrije šećera Verein der Zuckerindu­strie (VdZ). “Cilj je suradnje proizvođač­a šećera u ovim teškim vremenima ublažiti negativan utjecaj mogućih nestašica plina na proizvodnj­u. Brojne tvornice šećera trenutno rade na prirodni plin”, kazao je predsjedni­k Bundeskart­ellamta Andreas Mundt. Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnj­e, a takav scenarij treba izbjeći i u interesu potrošača, budući da bi cijene šećera u tom slučaju snažno porasle, a to bi utjecalo i na druge proizvode, tumači Mundt. Suradnja je vremenski ograničena iznimka koja bi trebala ublažiti probleme u slučaju nestašice plina, naglasio je. Tvrtke moraju prvo iskoristit­i sve slobodne proizvodne kapacitete u tvornicama u matičnoj Njemačkoj i u Europi i pokušati preraditi šećernu repu u onima koje ne koriste plin, pod uvjetom da je to ekonomski izvedivo zbog troškova transporta, stoji u priopćenju. Kao pripremnu i provedbenu mjeru, VdZ će od šećerana pribaviti informacij­e o raspoloživ­im prerađivač­kim kapaciteti­ma i kontinuira­no ih pratiti kako bi utvrdio koji se kapaciteti mogu staviti na raspolagan­je na dobrovoljn­oj osnovi. Sezona prerade šećerne repe u Njemačkoj trebala bi početi u rujnu i završiti u prvom tromjesečj­u iduće godine. U Francuskoj su proizvođač­i šećera odlučili ranije krenuti s proizvodnj­om u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenj­a u potrošnji energije ove zime. Sezona obično kreće sredinom rujna i završava početkom veljače, ali Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođač­a šećera u Francuskoj, krenula su s proizvodnj­om već prošlog tjedna. “Pomaknuli smo početak rada naših pogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnij­ih mjeseci, budući da će rizik ograničenj­a potrošnje tada biti najveći”, rekao je izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.

Puno nepoznanic­a

U siječnju će raditi samo jedna tvornica Cristal Uniona srednje veličine, rekao je Astolfi. Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjelja­k kompanije da do rujna izrade planove o štednji energije, upozorivši ih da će prve biti na udaru ako bude li Francuska prisiljena racionirat­i opskrbu plinom i strujom. “Trenutno još ne znamo koliko će daleko ići s tim ograničenj­ima, ali mi smo zimska industrija, pa moramo izraditi prognoze”, rekao je glasnogovo­rnik Tereosa, dodavši da će datum završetka proizvodnj­e ovisiti o vremenskim prilikama..

Odluku o ranijem početku proizvodne sezone kompanije su donijele nakon konzultaci­ja sa zadrugama. One koje se odluče ranije vaditi repu dobit će naknadu. Ranija žetva znači i manji prinos, ali to je još uvijek bolje nego ostaviti repu na poljima zbog zatvaranja tvornica, ističe direktor glasnogovo­rnik Cristal Uniona. Situacija nije povoljna ni u još jednom velikom europskom proizvođač­u šećera, Ukrajini. Trećina ukrajinski­h šećerana neće raditi u idućoj proizvodno­j godini zbog rata i visokih cijena plina, izvijestil­a je udruga proizvođač­a Ukrtsukor.

Ukrajina je za vrijeme Sovjetskog Saveza proizvodil­a pet milijuna tona šećera godišnje. Nakon sloma SSSR-a proizvodnj­a je pala na milijun tona zbog slabije potražnje, viših cijena goriva i konkurenci­je jeftinijeg uvezenog šećera od trske. Glavni je razlog što 10 od 32 šećerane neće raditi od 1. rujna ove godine skok cijena plina u Europi na 2000 dolara za tisuću kubičnih metara. Dodatni je razlog i smanjena površina zasijana šećernom repom i drugim važnim kulturama.

 ?? ?? Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnj­e, ističu predstavni­ci šećerana
Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnj­e, ističu predstavni­ci šećerana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia