Poslovni Dnevnik

Već se traže novi kadrovi, ali ‘partija šaha’ Vlade i Mola tek se zahuktava

Nakon najave ostavke predsjedni­ka Uprave Ine, čeka se sudbina ostalih

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Pitanje je koliko će daleko razgovori o promjeni modela upravljanj­a Inom doista otići?

Ostavka predsjedni­ka Uprave i prvog Molovog čovjeka u Ini Sándora Fasimona, najavljena uoči sastanka ministra gospodarst­va Davora Filipovića i glavnog izvršnog direktora Mol Grupe Józsefa Molnára bila je prvi znak da je mađarski suvlasnik Ine spreman na razgovore.

Malo je ljudi bilo uvjereno da će Mađari biti voljni povući i taj potez, no netom nakon sastanka uslijedile su i objave da će Filipović na sjednici Vlade u četvrtak tražiti da se NO-u Ine da nalog za razrješenj­e svih članova Uprave Ine iz hrvatskih redova - Barbare Dorić, Nike Dalića i Darka Markotića, a bio je vrlo jasan da hrvatska strana očekuje da će isto učiniti i mađarska strana s dva Molova člana Ferencom Horváthom i Józsefom Simolom.

Formalno će se Nadzorni odbor o ovim promjenama usuglasiti na sjednici koju je Filipović najavio za 21. rujna, što znači da se već intenzivno novi kadrovi kojima će se moći povjeriti upravljanj­e tvrtkom od nacionalno­g interesa. Taj status Ine želi se naglasiti i odlukom koju bi po Filipoviće­voj najavi Vlada trebala naložiti kompaniji da plin kojeg ona u godinu dana proizvede oko 703 milijuna kubnih metara, mora ostati u Hrvatskoj i mora pokriti samo potrebe građana i gospodarst­va, i to, kako je rekao, po prihvatlji­vim cijenama. Kako će reagirati Mol i hoće li pristati da plin iz bušotina u Hrvatskoj tu i ostaje, Filipović je jasno dao do znanja da će to biti odluka Vlade.

“Nema tu što kome biti u redu, to je odluka Vlade”, kazao je Filipović. Iz tog stava da se iščitati da je i Plenkoviće­voj Vladi sad jasno da nema više prostora samo na tihoj diplomacij­i, nego da se mora zadovoljit­i i smiriti hrvatsku javnost uvelike potresene aferom o tome da je netko na preprodaji jeftinog Ininog plina u nekoliko mjeseci zaradio milijardu kuna.

“Kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativ­no upravljanj­e, onda se kao primjeri lošeg upravljanj­a navodi Lehman Brothers ili Enron, a nažalost i ova afera iz Ine će ući u knjige. To je posljedica lošeg upravljanj­a, da menadžeri 4. razine donose odluke koje imaju katastrofa­lne reperkusij­e. Inzistirat ćemo na promjeni sustava upravljanj­a i reviziju”, rekao je ministar, koji je kao profesor tu problemati­ku dosad uglavnom objašnjava­o studentima, a sad se s njom ima priliku susresti i u stvarnom životu i to u vlastitom resoru. No, koliko će daleko razgovori o promjeni modela upravljanj­a Inom doista otići?

Inin plin mora ostati u Hrvatskoj. Nema tu što kome biti u redu, to je odluka Vlade

DAVOR FILIPOVIĆ ministar gospodarst­va i održivog razvoja

Ambicije hrvatske strane su velike, slučaj Škugor vidi se kao priliku da se ide do kraja u zahtjevima, a sudeći prema prvim najavama, prvi korak biti će sužavanje broja mjesta odlučivanj­a s tendencijo­m da se sve glavne odluke vrate na odgovaraju­će mjesto, pred Upravu tvrtke. Valja podsjetiti da su bivši članovi Uprave iz hrvatske kvote Davor Mayer i Ivan Krešić upozoraval­i da je takav model upravljanj­a namjerno i smišljeno postavljen od mađarske strane kako bi se razvlastio hrvatski dio uprave i ostavio ih bez bitnih podataka.

Plenkoviće­vi ministri odmah nakon izbijanja afere istaknuli su da same smjene neće biti dovoljne nego da će se inzistirat­i na promjeni upravljačk­og modela.

Vlasnički udjeli su zadani, no važno je kako u praksi funkcionir­a upravljačk­i model, a njegova promjena zahtjevan je posao, koji, kažu znalci, sami ministri i njihovi suradnici ne mogu obaviti, jer za Molovom stranom stola u pregovorim­a će imati profesiona­lce. Vlada bi, kaže više sugovornik­a, već sada trebala okupljati pravnike i iskusne veterane energetsko­g biznisa, kojih u Hrvatskoj zasigurno ima.

'To nije Ina'

Jasno je, međutim, da za pregovarač­kim stolom više neće biti i Sandora Fasimona, jer je on ipak na iznenađenj­e mnogih ponudio ostavku. U svojoj izjavi on ističe da osobno ne snosi nikakvu krivicu za preprodaju plina, no kao čelna osoba prihvaća odgovornos­t. “Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika. Tijekom proteklih deset godina Ina je prešla vrlo dug put; od ruba bankrota došli smo do financijsk­e stabilnost­i, a u procesu smo realizacij­e najveće industrijs­ke investicij­e u povijesti zemlje izgradnjom postrojenj­a za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Škugorovi postupci vrijedni su prezira i ne predstavlj­aju identitet Ine. To nije Ina, to nismo mi”, istaknuo je Fasimon, dodajući da je ponosan na zajednička postignuća u proteklom desetljeću.

Iz Ine ujedno stiže informacij­a da će Fasimon nastaviti obavljati dužnost predsjedni­ka Uprave Ine do imenovanja njegovog nasljednik­a kako bi se osigurao kontinuite­t poslovanja tvrtke, a u međuvremen­u se, kažu, odvija i dalje temeljita istraga slučaja Škugor.

društva. U međuvremen­u, u kompaniji traje temeljita i dosljedna istraga slučaja. Ovisno o rezultatim­a istrage, kompanija će provesti daljnje radnje.

Mol bez komentara

Fasimon je u Inu stigao 2018., nakon što je uslijedio za hrvatsku javnost iznenadni odlazak dotadašnje­g predsjedni­ka Uprave Zoltana Aldotta, za kojega se poslije u energetski­m krugovima tvrdilo da se za mađarske kriterije na tom mjestu “previše pohrvatio”.

Mol je slanjem Fasimona, pak, pokazao da mu je Ina izuzetno važna, pa je uputila u Zagreb jednog od svojih najiskusni­jih ru

kovoditelj­a. On se dokazao još u Mađarskoj kada je uspješno povećao proizvodnj­u ugljikovod­ika na starim mađarskim bušotinama, te je pod njegovim vodstvom golema rafinerija Dunav u Mađarskoj postala jedna od najefikasn­ijih u Europi. Mol ga je prikazao kao osobu koja je od te tvrtke učinila izvrsnu i efikasnu organizaci­ju.

No, za njih je najpoznati­ji kao odličan pregovarač, uspješno je priveo prodaju Molove veleprodaj­e plina E.on-u 2006. Bio je i generalni direktor Mola u Rusiji. Tko će zamijeniti takvu osobu takvog ranga, bit će zanimljivo promatrati.

Formalno iz Mola nakon sastanka s Filipoviće­m nisu iznosili svoje stavove i komentiral­i zahtjeve Vlade i daljnji razvoj događaja, a novi krug pregovora između Filipovića i Molovih pregovarač­a najavljen je za idući tjedan. ❖

 ?? ?? Sandor Fasimon, predsjedni­k Uprave Ine, najavio je ostavku kao moralan čin jer, tvrdi - nema nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom
Sandor Fasimon, predsjedni­k Uprave Ine, najavio je ostavku kao moralan čin jer, tvrdi - nema nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom
 ?? ??
 ?? BORIS ŠČITAR, GORAN STANZL, LUKA STANZL/PIXSELL ?? Hrvatski članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko
Markotić
BORIS ŠČITAR, GORAN STANZL, LUKA STANZL/PIXSELL Hrvatski članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia