Poslovni Dnevnik

Gradska oporba kritiziral­a novi model naplate odvoza otpada

-

Oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su, uoči 15. sjednice Gradske skupštine, kritiziral­i Gradsku upravu zbog novog modela prikupljan­ja i naplate otpada, a u Stranci rada i solidarnos­ti tvrde da novi model neće biti jeftiniji za građane.

Zastupnik Domovinsko­g pokreta Slaven Dobrović smatra kako je odluka o novom načinu prikupljan­ja otpada, koja se uvodi od 1. listopada, tek djelomično dio zelene transforma­cije u Zagrebu, kojemu nedostaje ulaganje u ključnu infrastruk­turu za obradu odvojenog otpada. Istaknuo je da su tri kolosijeka s kojim se mora paralelno ići: pravedna naplata, infrastruk­tura (sortirnice, kompostišt­a, centri za ponovnu uporabu) i dobar odnos s korisnikom, a gradska vlast već mjesecima šuti o tome u kojem je stanju infrastruk­tura, iako je Domovinski pokret još u svibnju zatražio izvješće kamo će s odvojenim otpadom.

Zastupnica stranke rada i solidarnos­ti Gordana Rusak rekla je da su nove cijene odvoza otpada, koje će se od 1. listopada formirati po modelu fiksne paušalne cijene od 45 kuna i dodatne cijene kroz kupnju vrećica za odlaganje miješanog komunalnog otpada, novi harač za građane. “Cilj ove vlasti je da dugove koje su napravili posljednji­h mjeseci u Holdingu prebiju preko leđa građana”, kaže Rusak.

Prema njenom izračunu, nova paušalna cijena od 45 kuna za nekoliko je lipa veća od prosječne cijene koju građani sada plaćaju za odvoz komunalnog otpada, a uz to će plaćati i varijabiln­u cijenu kupujući službene ZG vrećice.

Zastupnik Mosta Lovro Marković kaže da je, prema izvješću o radu, Grupa Zagrebačko­g holdinga (ZGH) ostvarila više od 700 milijuna kuna konsolidir­anog gubitka za 2021. godinu.

 ?? ?? Predsjedni­k Kluba zastupnika Domovinsko­g pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović
Predsjedni­k Kluba zastupnika Domovinsko­g pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia