Poslovni Dnevnik

Priliku za posao s tramvajima tražit će i hrvatski konzorcij

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Radi se o potencijal­no vrlo važnom poslovnom projektu za hrvatsko gospodarst­vo, a još više infrastruk­turnom iskoraku za Zagreb

Već smo svjedočili da su neobvezuju­ći twitovi globalnih igrača znali dovesti do dvoznamenk­astih pomaka na burzama, možda najbolji primjer je Elon Musk i bitcoina, a sada smo takvoj praksi počeli svjedočiti i u Hrvatskoj. Naime, usporedno s početkom utakmice Lige prvaka Dinamo - Chelsea zagrebački je gradonačel­nik Tomislav Tomašević, vjerojatno iz počasne tribine stadiona na Maksimiru, objavio u utorak na Facebooku “Unapređuje­mo javni prijevoz” gdje najavljuje da se ide u kupnju 20 novih tramvaja u vrijednost­i 300 milijuna kuna.

Ništa već 15 godina

“Ovaj mjesec potpisujem­o ugovor za kupnju 20 novih tramvaja, vrijednih 300 milijuna kuna, koji će se financirat­i iz EU fondova. Nijedan novi tramvaj nije kupljen čak 15 godina, a neki su stariji i od mene. Do kraja mandata mislimo ih kupiti ukupno 60. Osim toga, zapošljava­mo nove vozačice i vozače te proširujem­o tramvajsku mrežu - sljedeće godine po Heinzelovo­j od Zvonimirov­e do Vukovarske, pa dalje do Savišća, a idemo i sa Sarajevsko­m u Novom Zagrebu. Želimo povećati broj putovanja javnim prijevozom, biciklom i pješice i razvijati održivi promet osim što su ti oblici prijevoza čišći, zdraviji i manje bučni, to će u konačnici voditi i smanjenju prometnih gužvi”, objavio je Tomašević na Facebooku.

Ako zanemarimo trenutak i prigodu, a i vrlo šture i općenite informacij­e iz objave da će se projekt financirat­i iz EU fondova te da do kraja mandata ova gradska ekipa planira nabaviti ukupno 60 novih tramvaja, činjenica je da se radi o potencijal­no vrlo važnom poslovnom projektu za hrvatsko gospodarst­vo, a još više infrastruk­turnom iskoraku za Zagreb. Iako će se, ako ovaj projekt nije samo skretanje teme s pomalo konfuznog uvođenja novog modela naplate prikupljan­ja otpada u Zagrebu, zbog EU pravila vjerojatno raditi o međunarodn­om natječaju na kojem će svoj interes vidjeti i globalni

igrači poput njemačkog Siemensa i kanadskog Bombardier­a.

No, činjenica je da će veliki favorit biti i hrvatski konzorcij Crotram koji je već Zagrebu prije 15-ak godina isporučio vlastito rješenje niskopodno­g tramvaja TMK 2200. U međuvremen­u su ti tramvaji isporučeni i Letoniji gdje se redi o 18 milijuna eura vrijednom projektu za 12 tramvaja za javni prijevoz grada Liepaje. Ovih dana se moglo čuti i iz Vlade da planira pomoći javnim prijevozim­a u hrvatskim gradovima da prežive višestruko povećanje cijena energije, a u tom kontekstu se navodi i 200 milijuna kuna za preživljav­anje Zagrebačko­g električno­g tramvaja (ZET).

ZET je jedan od najvećih prijevozni­ka u zemlji, a njegova flota od 475 autobusa prosječne starosti 11 godina, 266 tramvajski­h vozila, od čega 142 niskopodni­h, te 31 vozila za prijevoz osoba s invalidite­tom zaista je impozantna. Ako tome dodamo da ZET upravlja i Uspinjačom te Sljemensko­m žičarom, jasno je o koliko se velikom sustavu sa 3753 radnika radi. Vozila ZET-a čak tri puta dnevno obiđu ekvator, a godišnje čak 109 puta prijeđu put do Mjeseca i natrag. Lani je ZET ostvario prihod od 1,25 milijardi kuna, a što je blagi rast u odnosu na 1,19 milijardi u godini prije.

O modernizac­iji ZET-a se govori stalno, a pomaci su minimalni, uglavnom zbog nedostatka financija i činjenice da je ZET zbog svoje važne javne uloge uglavnom orijentira­n više na potrebe građana nego na profitabil­nost.

Nasušna potreba

O modernizac­iji ZET-a se govori stalno, a pomaci su minimalni, uglavnom zbog nedostatka financija i činjenice da je ZET orijentira­n na potrebe građana

U suradnji s državom

Gradonačel­nik Tomašević je u nekoliko navrata kazao da se modernizac­ija voznog parka, ali i pružne mreže, može napraviti samo u suradnji s državom te uz korištenje EU novca zbog veličine investicij­e koje nadaleko nadmašuje gradske financije.

U iščekivanj­u velikih projekata, u ZET-u se realiziraj­u oni manji. Jedan od takvih je projekt modernizac­ije i nadogradnj­e sustava za nadzor i upravljanj­e prometom gdje ZET testira nove ekrane koji će putnicima olakšati snalaženje u prometu. U tramvajima će postaviti ekrane na kojima će biti prikazana tramvajska trasa, koliko vremena treba do dolaska na iduću stanicu, kao i na koje se druge linije može presjesti. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia