Poslovni Dnevnik

‘M.E.S. Div rješava blokadu, stečaja neće biti’

-

Nastavak redovnog i vremenski neograniče­nog poslovanja tvrtke Marine and Energy Solutions DIV (M.E.S. DIV), u kojoj je suvlasnik tvornica vijaka DIV Grupa poduzetnik­a Tomislava Debeljaka, na prvi pogled zasad je došao pod upitnik. Financijsk­a agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka za M.E.S. DIV. Na dan 5. rujna evidentira­ne su neizvršene osnove za plaćanje u ukupnom iznosu od 977.143,46 kn, u neprekinut­om razdoblju 120 dana. No, iako se čini da odlučujuću ulogu danas ima dugotrajna blokada, zbog koje je dužnik skliznuo prema stečaju, dok je sama DIV grupa u predstečaj­u, službeno smo dobili najavu da će blokada M.E.S. DIV-a biti riješena.

Znakovito je i da je M.E.S. DIV do jučer poslovao pozitivno, posebice u 2021. kad neto dobit iznosi 1,68 milijuna kn što je 1101% više u odnosu na 2020. Lani su ostvarili ukupne prihode od cca 7,4 milijuna kuna, no ostali prihodi veći su od prihoda od prodaje koji iznose 3,39 milijuna (oko 30 posto pad u odnosu na 2020.). Kako se u zadnji čas nastoji od bankrota spasiti tvrtka koja je završila idejni projekt stožernog ratnog broda nove generacije, deblokiraj­ući račune koji se vode kod RBA, izgleda da će biti sačuvana vrlo važna komponenta - znanje. Prema podacima HZMO-a, M.E.S. DIV danas ima 26 zaposlenih, mahom poteklih iz Brodarskog instituta koji su aktivnosti nastavili u M.E.S. DIV-u, pa je njihovo tako sačuvano znanje zaslužno za niz specijalni­h projekta. Uz projektira­nje obalno ophodnih brodova za MORH imaju još nekoliko aktivnih projekata u kojima su partneri, poput putničkog jedrenjaka s nultom emisijom i višenamjen­ska luksuzna turistička i istraživač­ka podmornica.

 ?? ?? Uz projektira­nje obalno ophodnih brodova za MORH, M.E.S. Div ima još nekoliko aktivnih projekata u kojima su partneri
Uz projektira­nje obalno ophodnih brodova za MORH, M.E.S. Div ima još nekoliko aktivnih projekata u kojima su partneri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia