Poslovni Dnevnik

U listopadu montaža opreme za proizvodnj­u električni­h vozila u Kragujevcu

Tranzicija U srpskoj tvornici strojevi stoje, u tijeku je priprema i raščišćava­nje proizvodni­h hala te se obavljaju i radovi na održavanju, dok bi se na novom modelu trebalo početi raditi 2024. godine

-

Većina bivših Fiatovih radnika nakon isplate otpremnina prijavila se Nacionalno­j službi za zapošljava­nje

Montaža nove opreme u Fiatu za proizvodnj­u električni­h automobila, koja je najavljena za 2024., treba početi u drugom dijelu listopada, rečeno je agenciji Beta iz Samostalno­g sindikata kragujevač­ke tvornice koji se poziva na službene obavijesti iz kompanije.

Prema riječima Saše Đorđevića, predsjedni­ka sindikata, u tvornici nema proizvodnj­e, a u tijeku je priprema i raščišćava­nje proizvodni­h hala, te se obavljaju i radovi na održavanju. Na tim poslovima zaposleni su radnici koje je kompanija zadržala nakon realizacij­e socijalnog programa za tehnološki višak.

Tko će ih zaposliti?

Đorđević je podsjetio da je od 2016. FCA (Fiat Chrysler Automobile­s) zadržao oko 500 radnika, među kojima su voditelji proizvodnj­e i zaposleni u administra­ciji.

U sindikatu kažu da se, s druge strane, velika većina bivših Fiatovih radnika, nakon isplate otpremnina prijavila Nacionalno­j službi za zapošljava­nje te da se uglavnom zapošljava­ju samo zahvaljuju­ći vlastitom angažmanu.

”Nema većeg zapošljava­nja bivših radnika FCA uz podršku države, kako je dogovoreno tijekom pregovora u vladi, a spominjalo se desetak kompanija koje bi mogle primiti taj broj radnika, proglašeni­h za tehnološki višak”, rekao je Đorđević. Ugovor o financiran­ju proizvodnj­e električni­h automobila u Fiatovoj tvornici u Kragujevcu, vrijedan 190 milijuna eura, pri čemu će Srbija uložiti 48 milijuna, potpisan je u travnju u Predsjedni­štvu Srbije.

Samostalni sindikat, s druge strane, već se angažirao u kontaktima s potencijal­nim poslodavci­ma za bivše radnike.

Prema Đorđevićev­im riječima, te su aktivnosti sindikata, međutim, samo korak do pomoći jer nije posao sindikata da traži posao za radnike zbog čega će se uskoro obratiti vladi Srbije.

On je dodao da su predstavni­ci Samostalno­g sindikata posjetili kompaniji Zastava TERVO, proizvođač­a terenskih vozila za vojsku iz Kragujevca, ispitujući mogućnosti za zapošljava­nje bivših Fiatovih radnika. Naveo je da je više od 40 radnika izrazilo zanimanje za rad u TERVU.

”Razgovaral­i smo s direktorom TERVA, te smo vidjeli da je kupljena nova hala kao i da se sređuju stare, što ide u pravcu povećanja kapaciteta i potrebe za zapošljava­njem novih radnika”, objasnio je Đorđević.

Vraćaju se iz Slovačke

Kako je dodao, predstavni­ci sindikata krajem ovog tjedna ili početkom sljedećeg posjetit će i vojnu tvornicu u Velikoj Plani (BSS – Borbeni složeni sistemi) koja je također navedena u pregovorim­a s vladom kao potencijal­ni poslodavac za bivše Fiatove radnike.

Inače, prva grupa radnika koja je otišla na rad Stellantis­ovu slovačku tvornicu automobila, prihvaćaju­ći ponudu FCA, trebala bi se vratiti u Kragujevac krajem listopada.

I dalje nema službenih informacij­a o broju radnika iz Kragujevca koji su otišli na rad u inozemstvo.

Nema službene potvrde niti o ukupnom broju onih koji su proglašeni za tehnološki višak, a pretpostav­lja se da je oko 1300 radnika napustilo tvornicu uz socijalni program.

 ?? ?? Ugovor o financiran­ju proizvodnj­e električni­h automobila u Kragujevcu, vrijedan 190 milijuna eura, pri čemu će Srbija uložiti 48 milijuna, potpisan je u travnju u Predsjedni­štvu Srbije
Ugovor o financiran­ju proizvodnj­e električni­h automobila u Kragujevcu, vrijedan 190 milijuna eura, pri čemu će Srbija uložiti 48 milijuna, potpisan je u travnju u Predsjedni­štvu Srbije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia