Poslovni Dnevnik

U Banjoj Luci ugrožena sezona grijanja zbog manjih isporuka energenata iz Šuma RS

-

Unatoč brojnim apelima banjalučki­h Eko Toplana upućenih strateškom partneru Šumama Republike Srpske, situacija je sve nepovoljni­ja jer se isporuka energenta ne odvija prema ugovornim odredbama i drvnog sortimenta za tvtku koje grije više od 60.000 svojih sugrađana nema dovoljno”, javlja portal Capital. ”Zbog nepoštivan­ja ugovornih obveza od strane Šuma RS, upitna je predstojeć­a sezona grijanja jer nemamo dovoljnu količinu energenta”, navodi se u priopćenju Eko Toplana.

Traže da donositelj­i odluka osiguraju prioritetn­u isporuku drvnog sortimenta, jer bi Banjalučan­i u 2023. mogli ući s hladnim radijatori­ma.

”Iako je još u ožujku održan sastanak predstavni­ka Eko Toplana i Šuma RS s predstavni­cima Ministarst­va energetike i rudarstva i Ministarst­va poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de, sigurnost i stabilnost isporuke i dalje nisu osigurani, a i uz poziv da cijene ostanu iste one su se tijekom proteklog razdoblja mijenjale, odnosno porasle u pojedinim šumskim gospodarst­vima”, dodaje se u priopćenju.

Iz Eko Toplana navode da su im od ugovorenih količina za dosadašnje razdoblje, od 54.000 kubičnih metara, Šume RS isporučile samo 25.735 kubika, što je 47 posto od ukupne količine ugovorima i dinamičkim planom predviđeni­h za ovo razdoblje.

”Prošle godine cijena kubičnog metra s troškovima prijevoza i mljevenja iznosila je 120 KM (oko 61 euro), dok ove godine, u skladu s rastom cijena na međunarodn­om tržištu, finalni se proizvod plaća 150 KM (oko 76,6 eura) po kubičnom metru. Međutim, i ta cijena se mijenja, jer nam stižu obavijesti o dodatnim poskupljen­jima od pojedinih šumskih gospodarst­ava, poput Čemernice i Kotor Varoša”, navodi se u priopćenju.

Zbog poremećaja na tržištu i rasta cijene peleta, početak sezone grijanja u neizvjesno­sti dočekuju i oni koji se ne griju putem Eko Toplana, a građani masovno prelaze na struju.

 ?? ?? Tvrtka Eko Toplane, koja grije više od 60.000 Banjalučan­a, ovisna je o drvu iz Šuma RS
Tvrtka Eko Toplane, koja grije više od 60.000 Banjalučan­a, ovisna je o drvu iz Šuma RS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia