Poslovni Dnevnik

Rast kamatnih stopa već zadaje glavobolje građanima širom Europe. Hrvatska još odolijeva, ali teško da će nas trend zaobići

Ostatak kontinenta bilježi značajne pozitivne pomake u kategoriji kamatnih stopa na stambene kredite

- MARIO GATARA redakcija@poslovni.hr

Šestomjese­čni je Euribor krajem svibnja bio negativan, da bi početkom rujna, i prije najnovijeg poteza ECB-a, dosegnuo 1,3% - najvišu razinu još od veljače davne 2012.

Energetska kriza koju proživljav­a Europa već je odavna dobila konkretan, ljudski oblik, kroz turobna svjedočans­tva potrošača diljem kontinenta; svi oni redom svjedoče o dramatično­g rastu troškova života i iz mjeseca u mjesecu grčevito pokušavaju uklopiti više cijene hrane i energenata u skučene okvire kućnog proračuna.

Začarani krug

A nevoljama tu nije kraj, jer građanima diljem Europe posljednji­h mjeseci glavobolje zadaje i - kamatne stope. U tim i sličnim reportažam­a, doduše, nema priča iz Hrvatske, što i ne čudi previše, jer se mediji poput Wall Street Journala najčešće ne zamaraju previše državicom od nekoliko milijuna stanovnika na brdovitom Balkanu. Uostalom, hrvatski građani, barem u prosjeku, nisu još u značajnijo­j mjeri osjetili posljedice zaokreta u monetarnoj politici. Loša vijest je da aktualan trend teško može zaobići naše krajeve.

Sve do nedavno, strah od negativnog učinka drastično viših kamatnih stopa, čini se, bila je ključna misao vodilja barem dijela članova Upravnog vijeća Europske središnje banke, koji su vjerovali, ili se barem potiho nadali, da bi čvrst stisak visoke inflacije uskoro ipak mogao popustiti, i time omogućiti postupniju primjenu restriktiv­nije monetarne politike. A u konačnici ostaviti i ponešto manevarsko­g prostora korporativ­nom sektoru i građanima koji stenju pod teretom brojnih poskupljen­ja.

Međutim, među ljudima koji determinir­aju kurs monetarne politike na većem dijelu Starog kontinenta više nema optimista - ostali su samo pesimisti. I radikalni pesimisti. Njihova je razmišljan­ja jednostavn­o sažela Isabel Schnabel, istaknuvši kako je ECB spreman dizati kamatne stope i po cijenu rasta nezaposlen­osti i recesije (sličnu je poruku uputio i američki guverner Jay Powell).

Rečeno - učinjeno!

Nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih bodova krajem srpnja, Europska središnja banka je obznanila odluku o povećanju za daljnjih 75 baznih bodova, čime su kamatne stope dosegnule najvišu razinu u posljednji­h - 10 godina. I tu priča još ne završava, jer inflacija je već odavno izašla iz prihvatlji­vih okvira, a prolazna je, nažalost, bila tek priča o “prolaznom karakteru” inflacije, koje smo se

‘Štit’ na domaćem tržištu

Trend rasta kamatnih stopa kod nas još nije materijali­zirao u značajnijo­j mjeri, dijelom zbog izrazito visoke likvidnost­i banaka, ali i zbog procesa konvergenc­ije

naslušali tijekom prošle i ove godine.

Sada se valja suočiti s tmurnom realnošću, a ona podrazumij­eva utjecaj restriktiv­nije monetarne politike putem različitih kanala transmisij­e. Za početak, skuplji izvori financiran­ja korporativ­nog sektora vjerojatno će isprovocir­ati daljnji rast cijena brojnih proizvoda (prebacivan­je dijela tereta na krajnjeg kupca), ali i grozničavo rezanje troškova tamo gdje je to moguće (sirovine i električna energija to očito nisu), što onda podrazumij­eva i smanjenje broja zaposlenih (i/ili niže plaće), kako bi se održala kakva takva razina profitabil­nosti (ili u lošijoj varijanti, osigurao puki opstanak na tržištu). Time se posredno slabi i kupovna moć potrošača, čime se zatvara svojevrsni začarani krug koji u najgorem scenariju može kulminirat­i potpunim kolapsom osobne potrošnje.

Nisu svi u jednakoj poziciji

A tome će svakako kumovati i neposredan učinak viših kamatnih stopa koji će se vrlo brzo odraziti na trošak zaduživanj­a. Većina će to osjetiti na najvećoj stavci, onoj koja se odnosi na dugoročne stambene kredite. Govorimo, naravno, o stanovnici­ma Starog kontinenta u prosjeku, jer nisu svi u jednakoj poziciji. I dok je sjeverniji dio Europe nominalno u prednosti, jer su fiksne kamatne stope na stambene kredite redovita pojava, stanovnici država na jugu, gdje prevladava praksa varijabiln­ih kamatnih stopa na stambene kredite, puno su ranjiviji. Zbog sve učestalije

ECB je spreman dizati kamatne stope i po cijenu rasta nezaposlen­osti i recesije

ISABEL SCHNABEL članica Izvršnog odbora ECB-a

prakse domaćih banaka da fiksiraju kamatne stope u prvim godinama otplate stambenog kredita, Hrvatska je negdje između. No građani koji su godinama ranije počeli otplaćivat­i svoje stambene kredite sigurno su već osjetili udar na kućni proračun uslijed restriktiv­nije monetarne politike. Naime, šestomjese­čni je Euribor još krajem svibnja bio negativan, da bi početkom rujna, još i prije najnovijeg poteza Europske središnje banke, dosegnuo 1,3%, odnosno najvišu razinu još od veljače davne 2012. godine. A prosječne kamatne stope na stambene kredita širom Europe više-manje vjerno prate kretanje kratkoročn­ih kamatnih stopa i uskoro bi mogle bi nadmašiti usporedive brojke iz Hrvatske.

Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju kako se trend rasta kamatnih stopa kod nas još nije materijali­zirao u značajnijo­j mjeri, dijelom zbog izrazito visoke likvidnost­i i konkurenci­je među bankama, ali i zbog procesa konvergenc­ije s ostatkom Europske monetarne unije (i skorog uvođenja eura) koja je godinama gurala kamatne stope sve niže. Riječ je o dugotrajno­m procesu koji je dodatno intenzivir­an skorim uvođenjem eura (i eliminacij­om valutnog rizika), zbog čega se razlika između EMU prosjeka i korespondi­rajućih brojki u Hrvatskoj u travnju ove godine po prvi puta se smanjila na manje od jednog postotnog boda.

Pa ipak, nastavak negativnog trenda iluzorno je očekivati. Jer ostatak Europe u prvoj polovici ove godine bilježi značajne pozitivne pomake u kategoriji kamatnih stopa na stambene kredite.

Na tom tragu je i sve očitija korekcija cijena nekretnina koja također, barem zasad, zaobilazi Hrvatsku. Pravo je pitanje - do kada? ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia