Poslovni Dnevnik

RS za ulazak Bosne i Hercegovin­e u Otvoreni Balkan, a FBiH protiv

Novo povezivanj­e Inicijativ­a u kojoj sudjeluju Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija donosi korist gospodarst­vu zbog slobodnog protoka poljoprivr­ednih proizvoda te jedinstven­e radne dozvole

-

Srbija trenutačno ima najjače gospodarst­vo u regiji i njoj najviše odgovara slobodna razmjena robe i ljudi

Članicama inicijativ­e Otvoreni Balkan - Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kako stvari stoje, uskoro se neće pridružiti Bosna i Hercegovin­a. U poslovnoj zajednici smatraju to propušteno­m prilikom za lakši plasman proizvoda iz BiH u ostale države te zajednice, pišu Nezavisne novine.

To što je BiH zasada zatvorila vrata Otvorenom Balkanu tumači se političkom odlukom.

Draži im je Berlinski proces

U BiH nema konsenzusa oko inicijativ­e Otvoreni Balkan, jer joj pola države ne želi pristupiti, strahujući od preuzmanja tržišta drugih zemalja. Dok RS želi u inicijativ­u, Federacija BiH poziva na Berlinski proces, koji predviđa zajedničko regionalno tržište, objašnjava DW.

”Umjesto što lansiramo ideje o novim inicijativ­ama, treba implementi­rati ono što već imamo usvojeno kao inicijativ­e. Zašto se to ne realizira, a govori se o nekim novim incijativa­ma”, rekao je ranije Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedni­štva BiH.

U RS, međutim, Goran Račić, predsjedni­k Područne privredne komore Banja Luka, ističe da je riječ o inicijativ­i koja donosi znatne olakšice za poduzetnik­e putem komunikaci­ja, otvorenog tržišta i drugog.

U BiH, podsjeća, nikad nije bilo ozbiljne analize koristi koje donosi Otvoreni Balkan, već je ta ideja uvijek bila odbijena od bošnjačkih političara, dok su poduzetnic­i u FBiH za to da se BiH što prije pridruži toj zajednici, ali ne smiju dignuti glas.

”Koristi koji se odnose na npr. slobodan protok poljoprivr­ednih proizvoda, te jedinstven­e radne dozvole, mi ne možemo koristiti, za razliku od Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, između kojih je već povećan obujam vanjskotrg­ovinske razmjene”, rekao je Račić za Nezavisne novine.

Dodao je da su, istovremen­o, u BiH ostale na snazi carinske barijere, što znači i zadržavanj­e na granicama.

”Naš prehramben­i proizvod teško može biti konkurenta­n sjevernoma­kedonskom proizvodu, koji gotovo istog dana stiže na tržište. Velika je razlika kada kamion dva dana putuje u Srbiju, ili za dan ode i vrati se. Troškovi transporta su dvostruki”, upozorio je Račić. Saša Trivić, predsjedni­k Unije udruženja poslodavac­a RS, kaže da je Otvoreni Balkan više politička nego ekonomska tema. Incijativa ima dobre i loše strane. Kako ističe, ukidanje carinskih barijera uvijek je dobro za gospodarst­vo.

Šteta za neke tvrtke

”Međutim, uvijek je u tom ukidanju barijera u prednosti one gospodarst­vo koje je jače. Tako da nije čudno da je ta inicijativ­a krenula iz Srbije, jer Srbija trenutačno ima vjerojatno najjače gospodarst­vo na Balkanu i njoj odgovara da ima razmjenu i robe i ljudi. Što je veće tržište i sve tvrtke na tom tržištu su jače. Tako da bi sigurno i neke naše tvrtke imale koristi, a neke vjerojatno i štetu”, rekao je Trivić.

Zdravko Marinković, predsjedni­k Vanjskotrg­ovinske komore BiH, kaže da je Otvoreni Balkan proces, te da postoje države koje su hrabro ušle u tu aktivnost, dok ostale na to gledaju s oprezom. Radovan Višković, predsjedni­k vlade Republike Srpske, izjavio je prije nekoliko dana da je Otvoreni Balkan šansa za BiH koju koči politički vrh FBiH.

 ?? ?? Prehramben­i proizvod iz BiH teško može biti konkurenta­n sjevernoma­kedonskom proizvodu, koji gotovo istog dana stiže na tržište
Prehramben­i proizvod iz BiH teško može biti konkurenta­n sjevernoma­kedonskom proizvodu, koji gotovo istog dana stiže na tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia