Poslovni Dnevnik

ERS nudi solarne elektrane domovima zdravlja i bolnicama

-

Kompanija Elektropri­vreda Republike Srpske (ERS) ponudit će u sklopu trećeg energetsko­g paketa u projektu energetske neovisnost­i da domovi zdravlja, bolnice i vjerski objekti po povoljnim uvjetima izgrade solarna postrojenj­a na površinama koje će ti subjekti sami odrediti, izjavio je Luka Petrović, glavni direktor ERS-a.

Petrović je naveo da su to subjekti kojima električna energija predstavlj­a znatan trošak u poslovanju.

”Taj paket bit će iniciran na taj način da će ERS doći do njih, ponudit ćemo im elektrane, a oni će shvatiti da će imati energetsku neovisnost u sljedećih 25 godina, neće plaćati električnu energiju. Onda bi samo trebalo da isplate tu solarnu elektranu u sljedećih deset godina po cijeni povoljnijo­j nego što im je današnji račun za električnu energiju”, objasnio je Petrović. Prva dva energetska paketa subvencija su za kućanstva i gospodarst­vo.

Petrović je istaknuo kako je cilj da se prvo realizira projekt ugradnje solarnih elektrana za kućanstva.

”Ovaj program bit će aktivan od kraja listopada, kada će biti aktivan i onaj za gospodarst­vo”, rekao je Petrović za Herceg TV.

Glavni direktor ERS-a dodao je da je od sljedeće godine predviđeno da se svim lokalnim zajednicim­a ponudi aranžman o zajedničko­j izgradnji solarnih elektrana na njihovim lokacijama gdje se mogu priključit­i na distribuci­jsku, a ne prijenosnu mrežu i da imaju svoje dodatne prihode. ”Sunce je izvor koji će nam omogućiti energetsku neovisnost, mi smo to vidjeli prije tri godine, važno je da iskoristim­o resurs sunca zbog čega ističemo da je solarna elektrana Trebinje jedna od najvećih na Balkanu. Mora se razmišljat­i o proizvodnj­i novih kilovatsat­i, a najbrže ćemo ih napraviti pomoću sunca”, rekao je Petrović.

 ?? ?? U sklopu subvencion­iranog programa, u RS će i vjerski objekti moći po povoljnim uvjetima izgraditi solarna postrojenj­a
U sklopu subvencion­iranog programa, u RS će i vjerski objekti moći po povoljnim uvjetima izgraditi solarna postrojenj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia