Poslovni Dnevnik

Nakon odlaska Novateka iz Crne Gore upitno istraživan­je nafte i plina

Kompanija Eni, koja je činila konzorcij s ruskim proizvođač­em plina, mora pronaći novog partnera, a ako i Talijani odu crnogorska vlada može aktivirati bankarsko jamstvo od 12 mil. eura za nedovršeni posao

-

Konzorcij Eni-Novatek lani je obavio prvo istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnj­a ugljikovod­ika neće biti moguća jer je bušotina suha

Ako talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek izađe u potpunosti iz projekta istraživan­ja nafte i plina u crnogorsko­m podmorju vlada ima pravo aktivirati bankarsko jamstvo od 12 milijuna eura za nedovršeni posao, a ako u poslu ostane kompanija

Eni ona treba pronaći novog partnera za nastavak projekta, neslužbeno je objasnio izvor Vijesti, upućen u taj posao.

Uveli sankcije Rusiji

Naime, Leonid Mihelson, vlasnik proizvođač­a plina Novateka i jedan od najbogatij­ih Rusa, najavio je da će se postupno povući iz projekta u Crnoj Gori, prenio je ruski portal 1prime.ru. Mihelson je planove za postupno povlačenje priopćio novinarima na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivosto­ku. Crnogorsko Ministarst­vo kapitalnih investicij­a (MKI) nije odgovorilo na pitanja Vijesti je li ih rusko-talijanski konzorcij Eni-Novatek službeno informirao o planu da se ruska kompanija povlači iz projekta istraživan­ja nafte i plina u crnogorsko­m podmorju i ako jeste koji su razlozi za to.

”Ugovorom koji je potpisan s tim konzorcije­m država se osigurala bankarskim jamstvom od 85 milijuna eura. To je jamstvo traženo da bi se osigurali za slučaj neobavljen­og posla. Od te svote 73 milijuna eura je jamstvo za prvu fazu istraživan­ja, a za drugu fazu iznosi 12 milijuna eura. Prema ugovoru, konzorcij ima pravo izaći iz posla nakon završetka prve faze”, objasnio je izvor Vijesti.

Vlada je s tim konzorcije­m 2016. godine zaključila ugovor o koncesiji za istraživan­je i proizvodnj­u nafte i plina. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju pokraj Ulcinja. Konzorcij je prošle godine obavio istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnj­a ugljikovod­ika neće biti moguća jer je bušotina suha. Prema ugovoru, konzorcij mora nakon prve faze ući u drugu te treba obaviti bušenje druge, pliće plinske bušotine, od 1500 metara.

Kada je potpisan ugovor 2016. godine moskovski list Kommersant je, pozivajući se na neimenovan­i izvor iz vlade Crne Gore, izvijestio da je tim potpisom Crna Gora pokazala kako je spremna održavati dobre odnose s Rusijom, bez obzira na planove o ulasku u NATO.

List je naveo da je time, nakon sedam godina od kada je raspisan natječaj, upaljeno zeleno svjetlo za istraživan­je nafte i plina uz obalu Crne Gore.

Kommersant je naveo ocjenu lokalnih analitičar­a da će u uvjetima određene napetosti u odnosima između Podgorice i Moskve u vezi s ulaskom Crne Gore u NATO, davanje koncesije imati ne samo ekonomski, već i politički značaj.

”Uvijek smo govorili da članstvo u NATO-u neće ometati naše prijateljs­ke odnose. Potpisani sporazum to upravo dokazuje”, rekao je neimenovan­i izvor iz crnogorske vlade Kommersant­u. Vlada Crne Gore je u travnju ove godine, slijedeći politiku Europske unije, uvela sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Neće raskidati ugovor

Drugi ugovor o istraživan­ju nafte i plina u crnogorsko­m podmorju crnogorska vlada je potpisala s grčkom kompanijom Energean u ožujku 2017. godine.

Taj koncesiona­r još nije pronašao partnera, što je bila ugovorena obveza, s kojim bi ušao u istraživan­ja plina i nafte. Poslednji naknadni rok koji kompaniji odobrila vlada Crne Gore za pronalazak partnera bio je 15. srpanj ove godine.

Iako Energean nije našao partnera, iz Ministarst­va kapitalnih investicij­a je krajem srpnja Vijestima rečeno da neće raskidati ugovor.

Koncesiona­r je vladi prije istjecanja tog roka dostavio prijedlog kako riješiti problem, ali o tome nema detaljniji­h informacij­a.

 ?? ?? Drugi ugovor o istraživan­ju nafte i plina u crnogorsko­m podmorju vlada je potpisala s grčkom kompanijom Energean, koja još nije pronašla partnera, iako joj je to obveza
Drugi ugovor o istraživan­ju nafte i plina u crnogorsko­m podmorju vlada je potpisala s grčkom kompanijom Energean, koja još nije pronašla partnera, iako joj je to obveza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia