Poslovni Dnevnik

Na prijedlog novog Zakona o radu sručila se lavina od 774 komentara

U javnom savjetovan­ju niz primjedbi iznijeli i poslodavci i predstavni­ci radnika

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Područje rada na digitalnim platformam­a nacrt očito nije uspio zadovoljav­ajuće urediti, smatra odvjetnik Tihomir Zebec

Na nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu (ZOR) za jednomjese­čnog e-savjetovan­ja (od 12. srpnja do 11. kolovoza) pristigla su čak 774 komentara. Za neke od dionika koji su se o prijedlogu izmjena ZOR-a očitovali među zadnjima to “jasno govori da ga treba povući” i krenuti iznova. “Koliko bi tek komentara bilo da javno savjetovan­je nije upriličeno u vrijeme kada je 40 posto građana na godišnjem odmoru, a drugih 50 posto prezauzeto sezonom? Vrijeme savjetovan­ja usred ljeta za ovako važan zakon jako je neobično, ako ne i čudno”, kaže u svom komentaru Sindikat radnika digitalnih platformi, a i niz drugih komentator­a tajming smatra problemati­čnim.

Bez rješenja ‘robovlasni­štva‘

Platformsk­i rad jedno je od područja koje se uređuje predloženi­m zakonskim izmjenama. Sindikat tih radnika tvrdi da u tom području danas imamo “gotovo robovlasni­čke odnose, ljudi rade po 70-80 sati tjedno bez prava na plaćeni godišnji odmor ili bolovanje, svakih 6 do 8 mjeseci zatvaraju se firme i otvaraju nove... a ovaj zakon to očito neće riješiti”.

Neki komentator­i primjećuju da se za takve poslove “za koje imamo dovoljno domaćih radnika” sve masovnije izdaju radne dozvole radnicima iz tzv. trećih zemalja.

S druge strane, primjedaba imaju i poslodavci u toj industriji. Uber Croatia upozorava na pravnu nesigurnos­t. Kaže da se “zakonski prijedlog vodi EU Direktivom o poboljšanj­u radnih uvjeta rada putem platformi koja još nije stupila na snagu i ne zna se kako će na kraju izgledati”, a tvrdi i da su neke odredbe u suprotnost­i sa Zakonom o elektronič­koj trgovini i “relevantni­m direktivam­a EU” (ne precizira, doduše, koje odredbe i direktive). Istodobno, na to neki od “platformaš­a” kažu kako “Uber Croatia postoji kad treba tražiti prava u ZOR-u, a kad treba plaćati vozače i poreze, postoji samo Uber Nizozemska”.

Tihomir Zebec iz Odvjetničk­og društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, analiziraj­ući iznesene komentare, indikativn­im ističe to što su mnogi u pitanje doveli vrijeme provedbe javnog savjetovan­ja, koje definitivn­o ne pogoduje većem participir­anju raznih dionika u raspravi, iako su stotine komentator­a iznijele prijedloge za poboljšanj­e Nacrta. “Kao ključni izazov suvremenog­a radnog zakonodavs­tva navodi se uređenje rada putem digitalnih platformi, uz procjenu da će broj tih radnika u EU do 2025. narasti na 43 milijuna, ali to područje nacrt očito nije uspio zadovoljav­ajuće urediti”, smatra taj odvjetnik.

Sindikat radnika u toj industriji problemati­zirao je, kaže, i novu mogućnost rada bez zasnivanja radnog odnosa u slučaju male zarade, do oko 500 eura. To doista može potaknuti sumnje o isplati zarade na načine koje je nadležnim institucij­ama i tijelima teško uočiti/pratiti (npr. Aircash isplate), navodi Zebec.

Opravdanim, pogotovo u pogledu zaštite radnika, smatra i poziv na propisivan­je načina kontrole radnog vremena radnika na digitalnim platformam­a. “Teško je objektivno definirati do koje mjere se takav rad može propisati, jer će jedni tvrditi da radnici digitalnih platformi ne žele obaveze, a s time ni prava radnog odnosa kakvog poznajemo, ali čini se da nije provedeno ni istraživan­je koje bi tu tezu moglo potkrijepi­ti. Također, neki agregatori smatraju da treba dodatno definirati npr. čija vozila koriste radnici na platformi, kao i primjenu amortizaci­je”, ističe Zebec.

Više prekovreme­nog rada

Kad je riječ o drugim novostima u ZOR-u, prijepore su izazvala i rješenja vezana uz broj radnih sati i prekovreme­nih sati. Primjerice, Udruga poslodavac­a u zdravstvu istaknula je da bi za radnike bila povoljnija mogućnost ostvarivan­ja većeg broja prekovreme­nih sati kod matičnog poslodavca i da se dodatni rad olakšao zbog interesa dodatnih poslodavac­a.

“Doista nije potpuno jasno zašto se ograničava pravo radnika na prekovreme­ni rad kod matičnog poslodavca na 8 sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje, a predloženi­m izmjenama radnik može raditi do 16 sati tjedno kod drugog poslodavca”, kaže Zebec.

Dodaje i da nije jasno kako će se štititi pravo na odmor radnika ako će on npr. subotom i nedjeljom raditi mogućih 16 sati dodatnog posla (pri čemu matični poslodavac ne mora dati odobrenje radniku za dodatni rad). Osim što je upitno hoće li jednako kvalitetno moći obavljati posao kod dva poslodavca, ostaje i pitanje kvalitete života i očuvanja zdravlja radnika.

I kod promjena ZOR-a u dijelu koji se odnosi na ulogu sindikata i prava radnika s obzirom na (ne)članstvo u sindikatu unaprijed je jasno da ga u predloženo­m obliku neki sigurno neće podržati.

Predloženi­m novostima posebice nisu zadovoljni takozvani nereprezen­tativni sindikati. Na primjer, TEHNOS - Strukovni sindikat radnika HEP-a opširno je obrazložio svoje neslaganje s rješenjem prema kojemu će novoosnova­nom sindikatu gotovo nemoguće biti doći do pozicije pregovaran­ja o kolektivno­m ugovoru.

Smatra da bi kriterij trebala biti i odlučnost sindikata, a ne samo broj članova. No, Zebec kaže da nisu definirali kako bi se mjerila snaga takvog sindikata ako broj članova nije dobar kriterij.

Također, neprihvatl­jiv im je prijedlog kojom bi radnici koji su članovi sindikata potpisnika KU-a mogli imati veća prava od ostalih radnika, ali isto tako reprezenta­tivni sindikati podržavaju određenu diferencij­aciju materijaln­ih prava članova sindikata koji svojim članarinam­a podržavaju sindikalne aktivnosti i radnika koji nisu članovi. ❖

Kriterij za predstavlj­anje

TEHNOS - Strukovni sindikat radnika HEP-a smatra da bi za reprezenta­tivnost kriterij trebala biti odlučnost sindikata, a ne broj članova

Nije jasno zašto radnik kod matičnog poslodavca smije prekovreme­no raditi 8 sati tjedno, a do 16 sati kod drugog

TIHOMIR ZEBEC odvjetnik

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia