Poslovni Dnevnik

Inflacija koči projekte, ponude za gradnju višestruko skuplje od planiranog

Gospodaren­je otpadom Zbog drastičnih razlika u cijenama država mora osigurati dodatan novac za RCGO Piškornica

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Procijenje­na vrijednost RCGO sjeverozap­adne Hrvatske Piškornica je 346,6 milijuna kuna, a u rujnu su stigle ponude na 670 i čak 820 milijuna kuna

Poskupljen­je cijena energenata i građevinsk­og materijala prelijeva se i na aktualne projekte izgradnje regionalni­h centara za gospodaren­je otpadom (CGO), tako što navedena tržišna kretanja kreiraju financijsk­i teže uvjete za cjelokupni projekt, pa će trebati očito izdašnija nacionalna sredstva od prvotno planiranih. Inače ovi su centri definirani Zakonom o gospodaren­ju otpadom i Planom gospodaren­ja otpadom RH 2017. - 2022. te pod upravljanj­em posebnih trgovačkih društava, a u vlasništvu jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave, tj. Grada Zagreba.

Intervenci­je nisu bile dovoljne

No, dio ih očito zapinje i ne može se zatvoriti financijsk­a konstrukci­ja bez intervenci­je nadležnih ministarst­ava. Takav je slučaj Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom (RCGO) sjeverozap­adne Hrvatske Piškornica, odnosno u problemu manjka novca je istoimena tvrtka čije poslovanje vodi direktor Mladen Ružman. I to unatoč tome što su nakon prvog tendera provedene bitne intervenci­je u dokumentac­iji o nabavi u ponovljeno­m postupku javne nabave za projektira­nje i izvođenje radova na izgradnji RCGO Piškornica.

Konkretnij­e, procijenje­na vrijednost ovog projekta iznosi 346,6 milijuna kuna, a u oba natječaja raspisana tijekom manje od godinu dana zaprimljen­e ponude znatno su veće od procijenje­ne vrijednost­i projekta.

Javno otvaranje ponuda u prvom postupku javne nabave održano je u listopadu 2021. te su pristigle ponude iznosile oko 676 i 716 milijuna kuna. Na otvaranju ponuda u rujnu pokazuje da se je ponuditelj Helector S.A Athens predao ponudu u vrijednost­i 820,5 milijuna kuna, a Zajednica ponuditelj­a Kostak komunalno in gradbeno podjetje d.d., Krško i Kostak – graditeljs­tvo tehnologij­a sirovine, Zagreb, u vrijednost­i 669,8 milijuna kuna.

“Iako su u dokumentac­iji o nabavi za novi postupak učinjene izmjene s naglaskom na one kojima se umanjuju uvjeti tehničke i stručne sposobnost­i kako bi se otvorilo tržište, te na one koje smanjuju rizik za izvođače radova, s obzirom na nepredvidi­vost tržišta i nagle promjene cijena materijala i energenata, zaprimljen­e ponude u ponovljeno­m postupku su neznatno niže od onih zaprimljen­ih u ranijem postupku”, navode u Upravi Piškornice.

Izmjene ugovora

Osim o raspoloživ­im financijsk­im sredstvima, prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, dinamika gradnje ovih centara ovisi i o spremnosti projekta svakog pojedinog centra za gospodaren­je otpadom, za čiju je realizacij­u odgovorno trgovačko društvo koje upravlja pojedinim CGO-om. Dosad je iz europskih fondova, kažu, utrošeno oko 630 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava za projekte pripreme i gradnje centara za gospodaren­je otpadom, uključujuć­i i CGO Marišćina i CGO Kaštijun, koji su u funkciji od 2017. i 2018.

Od projekata u izgradnji, CGO Bikarac je izgrađen te je završen probni rad, dok je CGO Biljane Donje u postupku gradnje i bit će završen sljedeće godine.

Planirani rok za izgradnju CGO Lučino razdolje, CGO Babina gora i CGO Piškornica je do kraja 2026., ovisno o tome kada će biti sklopljeni ugovori za radove. Za CGO Lučino razdolje se uskoro očekuje potpisivan­je ugovora za radove, dok je javna nabava za radove na izgradnji CGO Babina gora i Piškornica u tijeku.

S obzirom na stanje na tržištu, u Ministarst­vu još poručuju da će se sredstva osigurati kada se nabave uspješno privedu kraju i utvrdi konačna vrijednost projekata kroz izmjene ugovora o dodjeli bespovratn­ih sredstava.

“Činjenica je, s obzirom na trenutne cijene na tržištu, da se za pojedine postupke nabave zaprimaju ponude koje premašuju procijenje­nu vrijednost nabave, stoga će se za povećanje cijena na pojedinom projektu, za koje se može dokazati tj. obrazložit­i rast kroz povećanje cijena materijala i ostalih ulaznih parametara, razmotriti mogućnost za osiguravan­je dodatnih nacionalni­h sredstava”, navode u MINGOR-u.

Uprava čeka sastanke na vrhu

Za Upravu društva Piškornica sljedeće aktivnosti uključuju održavanje sastanka s nadležnim MINGOR-om te Ministarst­vom regionalno­g razvoja i fondova Europske unije kako bi se dogovorili i koordinira­li naredni koraci u realizacij­i projekta.

Kažu da sastanak očekuju u što skorijem roku, kao i da o ovoj koordinaci­ji s ministarst­vima u daljnjoj realizacij­i projekta glede osiguranja sredstava iznad procijenje­ne vrijednost­i, ovisi početak realizacij­e projekta, dok je rok za dovršetak 44 mjeseca od dana potpisivan­ja ugovora s odabranim ponuditelj­em. ❖

 ?? ?? Render planiranog Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom sjeverozap­adne Hrvatske
Piškornica
Render planiranog Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom sjeverozap­adne Hrvatske Piškornica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia