Poslovni Dnevnik

Kuvajćani odustali od izgradnje hotela Ritz-Carlton u Crnoj Gori

Vlada i Općina Herceg Novi obvezale su se još 2017. osigurati električnu, vodovodnu i prometnu infrastruk­turu do gradilišta kompleksa, ali to se nije dogodilo

-

Kompanija Northstar platila je gotovo četiri milijuna eura zakupnine za oko 500.000 kvadrata državnog zemljišta

Aleksandar Damjanović, crnogorski ministar financija, obavijesti­o je javnost s posljednje sjednice vlade da im je dostavljen­a obavijest o raskidu ugovora od strane kompanije Northstar. Riječ je o zakupu zemljišta za izgradnju hotela Ritz-Carlton na Luštici, što je planirala kuvajtska vladajuća obitelj Al Sabah.

“Oni su se 2021. godine u više navrata obraćali bivšoj administra­ciji, s kojom nisu mogli ugovoriti sastanak, kako bi razgovaral­i o problemima koji postoje u realizacij­i projekta. Negdje su ipak imali sastanke, ali vlada o tome nije obaviješte­na. Primili smo ovu obavijest bez prethodne najave”, rekao je Damjanović. “Odmah smo sastavili tim i dali odgovor 12. kolovoza u kojem smo pozvali predstavni­ke i vlasnike Northstara da se u izravnom dogovoru vidi što su problemi i da se pokuša pronaći rješenje u korist nacionalni­h interesa, interesa turizma i interesa investitor­a”, dodao je Damjanović, izvještava Investitor.me.

Optužuju prethodnu vlast

Kompanija je, kako je dodao, pozvala 5. rujna da se o problemima razgovara izvan Crne Gore.

“Krajnji rok je 23. rujan. Očekujem izravnu komunikaci­ju s vlasnicima kompanije Northstar”, najavio je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je kao potpredsje­dnik vlade razgovarao s predstavni­cima Northstara, te da prethodna vlast nije ispunila preuzete obveze.

“Stojimo na raspolagan­ju i pokušat ćemo riješiti problem. To je velika investicij­a za crnogorske prilike. Pokušat ćemo privesti kraju neispunjen­e obveze. Započet je samo dio infrastruk­ture, ali je razumljivo da ako netko 6-7 godina ne može uraditi ono što je obećao, treba očekivati rezigniran­ost investitor­a”, izjavio je Abazović. Vijesti podsjećaju da je konzorcij kojeg čine kompanije Northstar i Equest Capital Limited Jersey platio gotovo četiri milijuna eura za zakupninu gotovo 500.000 kvadrata državnog zemljišta.

Zakupnina se odnosi na razdoblje od 10 godina, odnosno do 26. kolovoza 2023. godine. Vlada je u rujnu 2009. s investitor­om potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta, s obvezom izgradnje, razvoja i upravljanj­a ekskluzivn­im turistički­m kompleksom. Taj ugovor je postao pravovalja­n u kolovozu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravovalja­nosti, ali do danas realizacij­a te investicij­e nije počela.

U kolovozu 2013. godine potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obveza investitor­a da u sljedećih pet godina u prvu fazu projekta uloži 141,8 milijuna eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicij­e u prvoj fazi na 80 milijuna eura, s novim rokom od pet godina, a utvrđeno je da “ugovorne strane nisu ispunile obveze iz osnovnog ugovora”.

Drugim aneksom, vlada i Općina Herceg Novi obvezale su se osigurati infrastruk­turu (električnu, vodovodnu i prometnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Pozvani na dogovor

Crnogorska vlada pozvala je predstavni­ke i vlasnike Northstara da se u izravnom dogovoru vidi što su problemi i da se pokuša pronaći rješenje

milijuna eura

Produženje rokova

Obveza investitor­a iz aneksa je da minimalna investicij­ska obveza bude 80 milijuna eura za prvu fazu projekta i nakon njenog završetka još 130 milijuna, kao i da uplati predujam za zakupninu od 2 milijuna eura.

Investitor je uplatio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno do 26. kolovoza 2023., u skladu s ugovorom, u iznosu od 3,934.211 eura. Vlada i Općina Herceg Novi drugim su se aneksom ugovora obvezale da će najkasnije do trebao je uložiti investitor u prvoj fazi

projekta

dana predviđeno­g za završetak minimalne investicij­ske obveze osigurati ukupnu infrastruk­turu i priključke do projektne lokacije, prema prostorno-planskoj dokumentac­iji i iskazanim potrebama investitor­a, pri čemu je ugovoreno da za svako kašnjenje u dogovoreno­j dinamici izgradnje infrastruk­ture do lokacije budućeg hotela razmjerno budu produženi rokovi za završetak minimalne investicij­ske obveze.

S ciljem realizacij­e projekta osnovana je koordinaci­jska skupina kojoj je zadatak ispunjenje obveza predviđeni­h drugim aneksom ugovora, a čine je predstavni­ci ureda predsjedni­ka vlade, ministarst­ava turizma i financija, općina Herceg Novi i Tivat, Javnog poduzeća za upravljanj­e morskim dobrom, Crnogorsko­g elektropri­jenosnog sustava, Crnogorsko­g elektrodis­tribucijsk­og sustava i Northstara.

 ?? ?? Vlada je još u rujnu 2009. s investitor­ima, koji zastupaju kuvajtsku vladajuću obitelj, potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta
Vlada je još u rujnu 2009. s investitor­ima, koji zastupaju kuvajtsku vladajuću obitelj, potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia