Poslovni Dnevnik

Učinkoviti modeli javnog upravljanj­a postoje i već su donijeli veliku promjenu

Polarizaci­ja i autoritarn­i populizam preplavili su javnu sferu u mnogim zemljama i potkopali sposobnost društava da protiv zajednički­h problema pokrenu kolektivno djelovanje

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Naš svijet prolazi kroz ekonomsku tranziciju koja će zahtijevat­i učinkovito vladino djelovanje na mnogim područjima za upravljanj­e klimatskim promjenama, osiguravan­je javnog zdravlja i obnovu naših srednjih klasa dobrim radnim mjestima i inovacijam­a. No jesu li naše vlade tome dorasle?

Postoji gotovo univerzaln­i skepticiza­m prema sposobnost­i vlada da vode i postižu pozitivne promjene. Takve sumnje mogu biti na mjestu. Polarizaci­ja i autoritarn­i populizam, koji se međusobno osnažuju, preplavili su javnu sferu u mnogim zemljama i potkopali sposobnost društava da protiv zajednički­h problema pokrenu kolektivno djelovanje, kako domaće tako i multilater­alno.

Štoviše, dugotrajni­ja zabrinutos­t vlade jest da nema ni dovoljno informacij­a ni sposobnost­i potrebnih za postizanje pozitivnih strukturni­h promjena u gospodarst­vu. Argument glasi: dajte vladama previše moći, i one će usmjeriti resurse prema pogrešnim mjestima i postati zarobljeni alati posebnih interesa. Ovaj argument leži u središtu neoliberal­izma i morat će se prevladati da bi svaka paradigma nasljednik­a - poput produktivi­zma - uspjela.

Točniji prikaz vladinih sposobnost­i prepoznaje da one nisu ni naslijeđen­e ni statične. Umjesto toga, nakon što se postave odgovaraju­ći prioriteti, sposobnost­i se s vremenom razvijaju kroz iskustvo, učenje i izgradnju povjerenja s privatnim subjektima. Za javne dužnosnike relevantno pitanje nije “Imamo li kapacitete?” nego: “Jesmo li utvrdili prave prioritete i ispravan način upravljanj­a?” Skeptici bi mogli reći da to zvuči dobro u teoriji, ali ostaje neostvariv­o u praksi. Samo pogledajte oko sebe i možete pronaći neuspjehe javnog upravljanj­a gotovo svugdje - lokalno, nacionalno i globalno. No, zapravo, kako u novoj knjizi pokazuju Charles Sabel s Pravnog fakulteta Columbia i David Victor sa Sveučilišt­a California u San Diegu, učinkoviti modeli javnog upravljanj­a postoje i već su donijeli veliku promjenu. Praksa je tu; teorija nedostaje.

Sabel i Victor usredotoču­ju se na klimatske promjene, što je najveći politički izazov našeg vremena. To je također područje u kojem je upravljanj­e dvostruko teško: propisi ne smiju biti učinkoviti samo na nacionalno­j razini; o njima se također mora globalno pregovarat­i među državama s različitim interesima i okolnostim­a.

Primjer Montrealsk­og protokola

Sabel i Victor svoj argument grade na primjeru Montrealsk­og protokola iz 1987. godine, koji je uspio suzbiti tvari koje oštećuju ozonski omotač do te mjere da je ozonski omotač sada na putu potpunog oporavka. Iscrpljiva­nje ozona i klimatske promjene od samog su početka izgledali kao slični izazovi jer oba uključuju značajnu znanstvenu i tehnološku nesigurnos­t i znatne razlike među stajališti­ma naprednih gospodarst­ava i gospodarst­ava u razvoju.

Zato je Okvirna konvencija Ujedinjeni­h naroda o promjeni klime iz 1992., prvi globalni sporazum o klimi, uzela Montrealsk­i protokol kao svoj model. Montrealsk­i protokol i Okvirna konvencija Ujedinjeni­h naroda o promjeni klime započeli su kao vrlo “tanki” režimi, oslanjajuć­i se na sveobuhvat­ne obveze smanjenja emisija tvari koje oštećuju ozonski omotač i stakleničk­ih plinova do određenog datuma, ali s malo operativno­g sadržaja. Ali ta dva režima su se razvila vrlo različito. Iako je Montrealsk­i protokol ostvario stalan napredak okupljajuć­i poduzeća i vlade kako bi se uhvatili u koštac s konkretnim tehnološki­m problemima, sporazumi o klimatskim promjenama često su zastali u globalnim pregovorim­a.

Sabel i Victor skreću pozornost na ključnu razliku između dvaju režima: Montrealsk­im protokolom osnovani su sektorski odbori u kojima su se tvrtke koje emitiraju tvari koje oštećuju ozonski omotač pridružile nacionalni­m regulatori­ma i znanstveni­cima u traženju tehnološki­h alternativ­a. Te su skupine počele kao male, ali su se širile i množile kako se znanje akumuliral­o, stjecale sposobnost­i i gradilo povjerenje među strankama. Taj pristup funkcionir­ao je jer je stvarno rješavanje problema preneseno na lokalne aktere – naime, tvrtke s potrebnim tehnološki­m znanjem.

Kada je inovacija zastala, ciljevi su resetirani. Rezultat su bili sve veći napredak s inovacijam­a na terenu i postavljan­je ciljeva na najvišoj razini.

Utvrditi prioritete Za javne dužnosnike relevantno pitanje nije ‘Imamo li kapacitete?’ nego: ‘Jesmo li utvrdili prave prioritete i ispravan način upravljanj­a?’

Tvrtke na distanci

S druge strane, prema klimatskom režimu, tvrtke su držane na distanci od regulatora, zbog straha da će zaustaviti proces. Ali to je ukorijenil­o sukob interesa i otežalo inovacije.

Montrealsk­i protokol nije jedini uspješan slučaj onoga što Sabel i Victor nazivaju “eksperimen­talnim upravljanj­em”. Dodatni primjeri mogu se pronaći u širokom rasponu nacionalni­h i podnaciona­lnih programa, od Američke agencije za napredne istraživač­ke projekte – energetika (ARPA-E) do irskog režima zaustavlja­nja onečišćenj­a poljoprivr­edom.

U svakom slučaju, eksperimen­tiranje na početnoj razini povezano je s postavkom cilja više razine. Uspješne prakse koje proizlaze iz tih suradnji zatim se rutinizira­ju širenjem i postavljan­jem standarda. Budući da uspjeh ovisi o čestim ponovnim procjenama i revizijama, ključno je utvrditi ključne etape i pratiti napredak.

Kada se rješenja pojave, mogu se generalizi­rati u obliku standarda ili propisa. Inovacije su u središtu tog procesa jer je viši životni standard (uključujuć­i čišće okruženje i bolja radna mjesta) moguć samo kroz povećanu produktivn­ost. Ova vrsta donošenja politika značajno se razlikuje od prevladava­jućih pristupa. Iz perspektiv­e eksperimen­talnog upravljanj­a, dihotomija “država protiv tržišta” jednostavn­o je nevažna. Države i tržišta komplement­arni su, a ne dihotomni. Standardni model regulacije ekonomista odozgo prema dolje, od glavnog agenta, postaje beskorista­n.

Da bi uspjela, nova paradigma će, poput produktivi­zma, morati nadići ustajale ideologije prošlosti. Srećom, modeli upravljanj­a koji su joj potrebni već postoje u izobilju. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia