Poslovni Dnevnik

Burze rastu na krilima banaka i rasta kamata

-

Na europskim su burzama u ponedjelja­k indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica banaka jer ulagači očekuju još jedno povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke za 0,75 postotnih bodova. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u podne u plusu 1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,3 posto, na 7447 bodova, dok je frankfurts­ki DAX ojačao 1,6 posto, na 13.296 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 6282 boda.

Najviše su, u prosjeku 1,1 posto, porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Taj je sektor jača treći dan zaredom od kada je Europska središnja banka (ECB) povećala ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Banka je najavila i daljnje povećanje kamata kako bi suzbila inflaciju koja se u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto, stoga nekoliko banaka i u listopadu očekuje povećanje cijene novca za 0,75 postotnih bodova.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti izvješće o potrošački­m cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak i koje će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijsk­i pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva. Analitičar­i u anketi Reutersa procjenjuj­u da je inflacija u kolovozu skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji i na kineskim burzama danas se zbog praznika ne radi. Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak.

 ?? ?? STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u podne u plusu 1 posto
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u podne u plusu 1 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia