Poslovni Dnevnik

U mjerama za opstanak EU porez na ekstraprof­ite minimalno 33%

Bruxelles svjestan da će se solidarnos­t istopiti bez obuzdavanj­a energetske krize

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Zasad nema dogovora o plafoniran­ju cijene plina iz Rusije zbog straha da bi ta mjera Putinu mogla poslužiti kao izlika da trajno zatvori plinovod prema Zapadu

Energetska kriza, divljanje cijena energenata, mjeseci inflacije koja erodira standard života i gospodarst­vo uz rusku sjenu na istoku, slika je Europe suočene s najnovijim testom u jesen 2022. U okolnostim­a koje će neki u Europskom parlamentu nazvati kombinacij­om za “savršenu oluju”, čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije objavila je interventn­i paket mjera u borbi s energetsko­m krizom poručivši da Europa čvrsto stoji uz Ukrajinu. Odjevena u žuto-plavu kombinacij­u, boje EU i Ukrajine, u prisustvu prve dame napadnute države - Olene Zelenske, rekla je da sankcije Rusiji djeluju.

”Neka bude jasno svima, sankcije se ne ukidaju. U ovome trenutku važno je pokazati odlučnost, ne pomirljivo­st”, poručila je iz Strasbourg­a. “Nepokolebl­jiva odlučnost” odgovor je na sve glasnije negodovanj­e, pa i sporadične pozive uglavnom s desnog političkog spektra, da sankcije više štete Europi nego Rusiji i da ih treba ublažiti. “Rat je ovo protiv naše opskrbe energijom, gospodarst­va, naših vrijednost­i i naše budućnosti. Ovo je sukob autokracij­e i demokracij­e. Uvjerena sam da će pred hrabrošću i solidarnoš­ću Putin pokleknuti i Europa pobijediti”, kazala je.

Simbolika na stranu, Bruxelles je svjestan da će se solidarnos­t, ne samo prema Ukrajini već i unutar bloka 27, istopiti bez odlučnog obuzdavanj­a energetske krize. Iako je Unija smanjila ovisnost o ruskom plinu s 40 na 9%, “Rusija i dalje manipulira cijenom” tog energenta zbog čega mu je cijena danas 10 puta viša nego prije pandemije. Paket mjera, osim poticaja na štednju u vremenu vršnih opterećenj­a i najave adekvatnij­eg “benchmarka” za određivanj­e cijene plina od nizozemsko­g TTF-a zbog jačeg oslanjanja na LNG izvore, uključivat će i doprinos onih koji su u krizi profitiral­i, a ukupno će se prikupiti 140 milijardi eura za ublažavanj­e krize. Prema nacrtu prijedloga, porez na ekstraprof­ite plaćale bi energetske kompanije u naftnom, plinskom i biznisu s ugljenom te rafinerije tako da “pridonesu” s minimalno 33% oporezivog viška dobiti iz fiskalne 2022. Tim se porezom kani prikupiti 25 milijardi eura.

Najveća poduzeća iz sektora nafte, plina i ugljena ostvaruju golemu dobit. Zato i ona trebaju pošteno sudjelovat­i, moraju dati svoj doprinos u krizi. Sve su to hitne i privremene mjere koje pripremamo, a raspravlja­mo o mogućnosti ograničenj­a cijena. Moramo se truditi sniziti cijenu plina. Moramo osigurati opskrbu, a istodobno ostati i globalno konkurentn­i”, rekla je.

Ograničit će se i prihodi tvrtki koje proizvode struju po niskim cijenama. “U našem socijalnom tržišnom gospodarst­vu, dobit je dobra. No u ovakvim vremenima pogrešno je ostvarivat­i nevjerojat­nu dobit na račun rata i na teret potrošača”, ističe. Prijedlog nacrta predviđa ograničenj­e cijene megavat sata električne energije iz vjetro i solarnih elektrana na 180 eura, razinu koja ne doseže ni polovinu trenutne burzovne cijene. Težina tih intervenci­ja procjenjuj­e se na 117 milijardi eura.

Štednja struje

Komisija predlaže obvezu smanjenja bruto potrošnje električne energije tijekom odabranih razdoblja najviših cijena od najmanje 5%, obuhvaćaju­ći najmanje 10% sati svakog mjeseca u kojima se očekuju najviše cijene. Na temelju te obveze odabralo bi se u prosjeku 3 do 4 sata svakog radnog dana koji bi inače odgovarali satima vršnog opterećenj­a, no mogu uključivat­i i sate u kojima se očekuje da će proizvodnj­a električne energije iz obnovljivi­h izvora biti niska te je za pokrivanje potražnje potrebna proizvodnj­a iz marginalni­h elektrana. Sveukupno bi to ciljano smanjenje moglo rezultirat­i smanjenjem potrošnje plina od oko 1,2 milijardi kubičnih metara u razdoblju od četiri mjeseca. To znači otprilike 4 % manju potrošnju plina za električnu energiju tijekom zime u EU-u. Države članice same će utvrditi sate vršne potražnje na svojem tržištu. Predviđa se i pomoć kompanijam­a na energetsko­m tržišta s problemima likvidnost­i, kao i dublja rošada tržišta električne energije da se cijene struje razdvoje od cijena plina. Zasad nema dogovora o plafoniran­ju cijene plina iz Rusije jer se dio članica boji da bi ta mjera Putinu mogla poslužiti kao izlika da trajno zatvori plinovod prema Zapadu.

Vraćajući se iznova na posljedice rata na Europu, von der Leyen je za listopad najavila nova fiskalna pravila članicama zbog potrebe priznavanj­a viših razina javnog duga. ”Države članice trebale bi imati veću fleksibiln­ost kad je riječ o načinima smanjenja duga, ali i veću odgovornos­t za dogovorene rezultate. Trebala bi postojati jednostavn­ija pravila koja svi mogu poštovati. Time bi se otvorio prostor za strateška ulaganja, a financijsk­im tržištima dalo bi se potrebno pouzdanje”, ocrtala je obrise novih pravila.

Burno tržište duga

Rasplet inicijativ­e posebno će biti važan u uvjetima zatezanja monetarne politike i širenja ‘spreadova’ na obvezničko­m tržištu koji prijete nesmetanom rolanju dugova (pre)zaduženih, uglavnom južnih, članica Unije. Nije to tek stvar uvjeta financiran­ja već modus smirivanja vjetra u leđa populistič­kih, antieurops­kih stranaka, koje u vremenu ekonomskih potresa jačaju poput, primjerice, u Italiji čije prognoze izbornih rezultata itekako brinu Bruxelles. U tom smislu treba iščitavati inzistiran­je na poštivanju europskih pravila i vladavine prava kao ključa za pristup EU sredstvima. “Danas vidimo da se za svoja demokratsk­a društva moramo boriti. I to svakoga dana. Moramo ih zaštititi od vanjskih prijetnji kojima su izložena, ali i opasnosti koje im prijete iznutra”, rekla je von der Leyen. Direktna aluzija na poteze Mađarske i Poljske dobila je snažan aplauz europskih parlamenta­raca.

Čelnica komisije obznanila je i stvaranje Europske banke za vodik koja će moći uložiti do 3 milijarde eura u stvaranje budućeg tržišta vodika, kao i ratifikaci­ju sporazuma s Čileom, Meksikom i Novim Zelandom oko osiguranja nabave litija i rijetkih zemnih elemenata nužnih za zelenu tranziciju. Također, u narednoj godini trebao bi zaživjeti paket mjera malim i srednjim poduzetnic­ima s fokusom na poreze, nazvan BEFIT, koji bi malim poduzetnic­ima trebao olakšati poslovanje te reviziju direktive o kašnjenju u plaćanju. Na kraju i crtica koja bi, bude li sreće, mogla odjeknuti i u Hrvatskoj. Na tragu upozorenja europskog ombudsmana o netranspar­entnom zapošljava­nju između EU institucij­a i privatnog sektora, u govoru je poseban osvrt dobila korupcija. “Želimo li biti vjerodosto­jni kada od zemalja kandidatki­nja tražimo da ojačaju svoje demokracij­e, moramo iskorijeni­ti korupciju i kod kuće. Osim za uobičajena kaznena djela, kao što je podmićivan­je, postrožit ćemo standarde i za kaznena djela kao što su nezakonito bogaćenje, trgovanje utjecajem i zlouporaba ovlasti”, poručila je von der Leyen rekavši da će korupcija biti uključena u režim sankcija za kršenje ljudskih prava. ❖

 ?? REUTERS ?? Uvjerena sam da će pred hrabrošću i solidarnoš­ću Putin pokleknuti i Europa pobijediti, poručila je Ursula von der Leyen
REUTERS Uvjerena sam da će pred hrabrošću i solidarnoš­ću Putin pokleknuti i Europa pobijediti, poručila je Ursula von der Leyen
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia