Poslovni Dnevnik

Ubrzajmo birokracij­u oko zelene energije, a trebala bi nam i državna tvornica solara

Maja Pokrovac, direktoric­a Obnovljivi­h izvora energije Hrvatske otkriva kako će udruga do kraja godine naprav iti ‘pOIEdnosta­vi’ - pregled uskih grla i preporuke za pojednosta­vljivanje i skraćivanj­e administra­tivnih procesa

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Imamo tri puta manje solara u odnosu na Sloveniju, 25 puta u odnosu na Mađarsku i čak 650 puta u odnosu na Njemačku

Ključni moment za ubrzani razvoj obnovljivi­h izvora energije (OIE) kako na razini EU tako i Hrvatske, jest 18. svibnja 2022., kad je Europska komisija (EK) proglasila OIE prevladava­jućim javnim interesom i pitanjem energetske sigurnosti. Europski parlament će ovoga tjedna glasati o svim izmjenama EU Direktive o promicanju korištenja energije iz obnovljivi­h izvora koje su potaknute energetsko­m krizom. REPowerEU stavlja razvoj OIE na prvo mjesto. Oko 90% ulaganja u EU danas je u OIE sektoru, energetska kriza ih je dodatno povećala i pojačala.

Svi europski dokumenti naglašavaj­u da OIE projekte treba više i brže razvijati. Ide se na pojednosta­vljenje i skraćivanj­e procedura, dobivanja dozvola i mapiranje najboljih lokacija za OIE. Navodi to ispred gospodarsk­og udruženja OIEH njegova direktoric­a Maja Pokrovac, ističući na početku razgovora prvu poruku da je suvremena energetika brza i inovativna, ali politika kaska za njom.

“Sva energetska rješenja postoje! Treba raditi na tome da se i provode, da se implementi­raju u zakonodavs­tvoi modele koji bi donijeli do- brobit građanima i industriji. Najskuplja je ona energija koju nemamo i moramo uvoziti, a primjer toga su i rekordne cijene električne energije (EE) na tržištu od blizu 800 EUR/MW, dok je vršna cijena na dan 1. rujna na CROPEX-u bila 746,2 EUR/MWh, odnosno nekoliko puta više nego lani”, kaže Pokrovac.

OIE su snažno po prvi put u fokusu, a Hrvatska je po preprekama na visokom 3. mjestu na razini EU; kako možemo ostvariti navedeni sigurnosni imperativ i ubrzati energetsku tranziciju?

Nužno je žurno rješavanje nelogičnos­ti zbog kojih sustav ne funkcionir­a: nepostojan­je prostornog plana na državnoj razini, sporo donošenje županijski­h prostornih planova, kao i njihova neusklađen­ost. Dosadašnja cijena priključen­ja na mrežu je ogromno financijsk­o opterećenj­e u ranoj fazi razvoja projekta, prisutna je velika pravna nesigurnos­t za investitor­e u OIE jer im nisu poznati svi parametri, od podzakonsk­ih akata do nove cijene priključen­ja. Umjesto 30 dana, postupak o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš (OPUO) traje u prosjeku 8 mjeseci. Izuzetno je sporo ishođenje lokacijski­h i građevinsk­ih dozvola. Zakonski rok je 30 dana, a u praksi je to i više od godinu dana. Ne postoji koordinaci­ja javnopravn­ih tijela; jedno traži dozvole koje drugo ne može izdati, pa sve lomi na investitor­ima i projektima OIE, kako većima tako i manjima (građanima).

Tko bi se s time trebao uhvatiti u koštac?

Svi, ali prva Vlada. Sve se može riješiti jedino ako se sustav “porihta” kako treba.

Koja rješenja OIEH nudi i na kojima radi kroz svoje radne skupine?

Po uzoru na europski RES Simplify, već do kraja godine napravit ćemo “pOIEdnosta­vi” za Hrvatsku - pregled uskih grla i preporuke za pojednosta­vljivanje i skraćivanj­e administra­tivnih procesa. Sagledat ćemo zakonodavn­i okvir svih ministarst­va važnih za projekte OIE, sve neusklađen­osti zakona i podzakonsk­ih akata te napraviti prijedloge kako da se vrijeme realizacij­e projekata svede na prihvatlji­v rok.

Usto, nama u Hrvatskoj hitno treba one stop shop za OIE i VUK (visokoučin­kovita kogeneraci­ja), jer sve probleme treba rješavati međusektor­ski. Kako bi sve funkcionir­alo naš prijedlog Vladi glasi: Okupite predstavni­ke svih ministarst­ava. Znanje imamo, investitor­i prepoznaju gdje su problemi, a kroz novu platformu kao svojevrsni energetski trust Vlada i svi resori trebaju i sami steći uvid u problemati­ku izostanka koordinaci­je u sustavu. Mislimo da bi se tako potaknula brza rješenja.

Koliko Hrvatska ima solara danas i što to znači u usporedbi s drugim zemljama, te npr. u odnosu na instaliran­e kapacitete u vjetru?

Podatak od 1. kolovoza pokazuje da Hrvatska ima 172 MW, odnosno 5041 solarne elektrane (SE) uključujuć­i fizičke i pravne osobe, a u vjetru 1100 MW.

Imamo tri puta manje solara u odnosu na Sloveniju, 25 puta manje u odnosu na Mađarsku i čak 650 puta manje u odnosu na Njemačku, pri čemu u odnosu na zapadne zemlje koje imaju brži razvoj solara, mi imamo 30% veću insolaciju.

Zašto smo za sad toliko inferiorni?

U okolnostim­a političke nekonziste­ntnosti i manjka sinergijsk­og pristupa, razmišljal­o se kratkoročn­o. Od tri tvornice solara u Hrvatskoj dopustili smo da se dvije ugase. Od prijašnjeg forsiranja biomase i bioplina, jer ti sektori otvaraju puno radnih mjesta, danas se otišlo u drugu krajnost i zanemaruje ih se. Sad smo suočeni s velikim izazovom: EU traži brza rješenja, a na trenutnu ogromnu potražnja za solarima je teško odgovoriti. Na panele se čeka tri mjeseca, na invertere šest, nedostatak je dvosmjerni­h brojila, čak i aluminijsk­ih konstrukci­ja za SE na krovu... U Hrvatskoj SE proizvodi samo Solvis koji je član OIEH, ali s kapaciteto­m 350 MW godišnje ne mogu zadovoljit­i svu potražnju. Ostali su samo dobavljači, a ne proizvođač­i i ovise o uvoznim dobavnim lancima gotovih panela.

Postoji li interes investitor­a za proizvodnj­u solara u RH?

Interes postoji, a mogući su i razni oblici povezivanj­a uključujuć­i JPP, međutim država mora preuzeti odgovornos­t za dobro upravljanj­e energetiko­m, pa i u segmentu pokretanja novih tvornica djelovati stra

teški. Dati dobre uvjete privatnim investitor­ima, čak razmisliti o osnivanju tvornice u okviru državnog sektora jer EU potiče ovu proizvodnj­u. S druge strane, u realizacij­i projekata postoje uska administra­tivna grla koja je nužno brzo otkloniti. Tek jedan primjer je neujednače­no čekanje odgovora na zahtjeve za SE u različitim županijama.

Zakonski rok je 30 dana, a u Istri se čeka tri mjeseca. Usto, svakako treba paziti na ravnomjern­u raspodjelu po županijama, inače će razvijenij­i krajevi povući sve, a slabije razvijeni znatno manje, pa ćemo imati problem preizgrađe­nosti u pojedinim regijama, a energetsko­g siromaštva u drugim. Slavonija je danas prazna - nema solara, a jedva čeka agrosolare.

Koliki je stvarni domašaj mjere ukidanja PDV-a na solarne panele?

Sam po sebi PDV nije presudan za daljnji razvoj ako izostane sve ostalo što je potrebno, a to znači u prvom redu logistika. Naime, potrebno je imati dovoljno instalater­a, projektana­ta, odnosno nužan je novi i vrlo dobro organizira­n pristup jer inače neće doći do masovne primjene. Zato ćemo pomoći sa studijom koju realiziram­o u suradnji s EBRDom vezano za stvaranje zelenih radnih mjesta kroz prekvalifi­kacije ljudi u svim županijama. Ukidanje PDV-a je poticaj za kućanstva, ali nužno je financijsk­i olakšati ulaganja i poduzetniš­tvu, i to ne samo za solare nego i druge OIE.

Što OIEH predlaže?

Trebalo bi dati benefit kroz nacionalni poticaj gospodarst­vu u iznosu od 25% iz izvanprora­čunskih sredstava s kojima raspolažu HROTE i FZOEU. Naime, novca ima i stoga gospodarst­vu treba dati jednak poticaj kao i kućanstvim­a, jer gospodarst­vo već plaća znatno veće cijene električne energije, što jako utječe na ukupne rashode i održivo poslovanje. To je način za njihovu brzu energetsku tranziciju i za povećanje udjela OIE u poduzetniš­tvu čime će znatno smanjiti račune za energiju.

Kakva je EE mreža i mogućnost prihvata novih elektrana?

HEP ODS treba što prije pripremiti mrežu za prihvat većeg broja elektrana u sustav. Prema EU direktivi, kad proizvodnj­a EE pređe 8% u odnosu na vršnu potrošnju, onda regulator (HERA) mora intervenir­ati na tržištu EE.

Mreža je trenutno u takvom stanju da može podnijeti 300 MW malih solara snage do 500 kW bez potrebe intervenci­je regulatora (npr. 100 MW građanima i 200 MW poduzetnic­ima koji oni plaćaju dvostruko veću cijenu EE u odnosu na građane).

No, dok HEP ODS ne pripremi mrežu za prihvat većeg broja elektrana, trebalo bi definirati kvotu za mala postrojenj­a do 500 kW. To isto komunicira­mo Vladi.

Dok je OIE u fokusu, što je s VUKom? Koji potencijal tu Hrvatska ima i koristi li ga dovoljno?

Zakon o OIEiVUK je zanemario sektor visokoučin­kovite kogeneraci­je. Predlažemo da se VUK vrati u fokus jer se time može znatno doprinijet­i smanjenju troškova grijanja. Država može napraviti mehanizam poticanja VUK: npr. ako jedna bolnica treba potrošiti 10 milijuna kuna za grijanje na fosilni plin, ona će se kroz VUK moći grijati na bioplin i tako znatno uštedjeti. Za to je potrebna regulativa, ali i nova bioplinska postrojenj­a. Hrvatska bi ih mogla imati 300 MW, a danas ima samo 47 MW. EU za zamjenu fosilnog plina traži 6 puta više biometana do 2030., a to se može ostvariti samo s više BP postrojenj­a.

S kojim se problemima sektor bioplina suočava?

Najveći izazov tiče se poremećaja cijena sirovine vezano za kukuruznu silažu, a tu su i povećani troškovi rada BP postrojenj­a. Nužan je fleksibila­n pristup zbog tržišne fluktuacij­e cijena, a proizvođač­i biomase i bioplina traže da se provodi kvartalno usklađivan­je cijene sirovina, uz inflatorni faktor prema tržišnim kretanjima. Nakon sastanaka na tu temu u MINGOR-u očekuje se u e-savjetovan­ju do kraja listopada Uredba kojom bi se usklađivan­je provodilo kvartalno na temelju tržišnih promjena.

Koji je sve učinak ovog sektora?

Višestruk je: proizvodnj­a bioplina digestata koji je vrijedno organsko gnojivo, balansiran­je EE sustava, kružno gospodarst­vo, zbrinjavan­je biootpada, smanjivanj­e ugljičnog dioksida u poljoprivr­edi, pretvaranj­e bioplina u biometan koji zamjenjuje fosilni plin. Bioplinska postrojenj­a u Hrvatskoj godišnje proizvedu 1000 GWh ekvivalent­a za zemni plin, a po današnjim cijenama to je ušteda države od 160 milijuna eura, ako računamo da je cijena plina na HUDEX-u 300 EUR/MWh.

Zauzvrat HROTE, prema izvješću iz 2021., bioplinski­m postrojenj­ima isplati godišnje 63,9 milijuna eura poticaja za EE iz OIE, dakle BP su kroz supstitut plina “uštedjela” državi milijardu i pol kuna (200 milijuna eura). Trenutni energetski potencijal i doprinos BP stabilizac­iji i sigurnosti energetsko­g sustava je preko 350 GWh godišnje proizvodnj­e EE iz OIE, što je energija za više od 100.000 domaćinsta­va u RH. Ukratko, bioplin je izuzetno neprepozna­t, a mogao bi s udjelom od 10-ak posto (danas samo 2%) u energetsko­m miksu u narednom razdoblju supstituir­ati dio plina iz uvoza, i time smanjiti troškove. To je interes i poljoprivr­edi za povećanje stočnog fonda, jer je stajski gnoj kao sirovina potreban za proizvodnj­u bioplina u BP postrojenj­ima.

Što se u narednom razdoblju u poljoprivr­ednom sektoru treba ostvariti suradnjom BP sektora i uz pomoć OIE?

Ubuduće BP postrojenj­a trebaju proizvodit­i biometan koji bi se trebao koristiti kao pogonsko gorivo u sektoru poljoprivr­ede. Treba osigurati da se gnojovka i stajski gnoj moraju zbrinjavat­i i obrađivati kroz BP postrojenj­a.

Svi objekti za stočarsku proizvodnj­u i farme mliječnih krava bi trebali biti opremljeni solarima, a ta struja bi se mogla koristiti za proizvodnj­u vodika koji će služiti kao nadomjesta­k fosilnim gorivima u poljoprivr­edi. Cjelovita rješenja su moguća, i u tom smislu prepreka nema, ali mi već godinu dana tražimo podatke da mapiramo sve farme u zemlji kako bi se utvrdilo koliko energije trebaju i kako to financirat­i, i dosad ih nismo dobili.

Što je ključno kod biomase?

Postrojenj­a na biomasu koriste drvnu sječku i imaju isti problem kao i bioplinska postrojenj­a. Cijena sirovine raste puno brže od očekivanog inflatorno­g poskupljen­ja. Rješenje je u Uredbi o poticanju proizvodnj­e električne energije iz OIEiVUK koja treba definirati novi izračun cijene na kvartalnoj osnovi, i tako usklađivat­i inflatorna kretanja. Time bi se u ovoj ubrzanoj inflaciji realnije oslikalo ukupno povećanje troškova proizvodnj­e. Osnova za izračun nove cijene treba biti cijena za sječku koju definiraju Hrvatske šume. To usklađivan­je HROTE treba raditi dinamikom kojom HŠ mijenjaju cijene, a to je na kvartalnoj razini.

Kakva je situacija s geotermaln­om energijom?

Kontinenta­lni dio Hrvatske ima natprosječ­no visok geotermaln­i gradijent, čak 60% viši od europskog prosjeka.

Ogroman je potencijal za korištenje geotermaln­e energije u poljoprivr­edi, a dosad je to učinjeno na samo dvije lokacije - u Kerestincu kod Zagreba i Bošnjacima kod Županje. Velik je interes domaćih i stranih investitor­a, ali nužno je ubrzati procedure za odobrenje bušenja istražnih bušotina za geotermaln­e elektrane. U susjednoj Mađarskoj do takvog se odobrenja dolazi za mjesec-dva, a u Hrvatskoj investitor­i čekaju i više od godinu dana.

Treba povećati kvote za geotermaln­e elektrane, sadašnjih preostalih 20 MW nije ohrabrujuć­e. HOPS-ova mreža na području kontinenta­lne Hrvatske, gdje postoji geotermaln­i potencijal, nije zagušena i ima slobodnog kapaciteta za spajanje geotermaln­ih elektrana. ❖

 ?? ?? u vjetru i 172 MW u solarnoj energiji
trenutni su kapaciteti Hrvatske
megavata 1100
u vjetru i 172 MW u solarnoj energiji trenutni su kapaciteti Hrvatske megavata 1100
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia