Poslovni Dnevnik

Grčka će osigurati nesmetan izvoz lož ulja i ugljena u Makedoniju

-

Kako bi prebrodila energetsku krizu, Grčka će uoči zime osigurati nesmetan izvoz loživog ulja i ugljena kao sirovina za proizvodnj­u električne energije u Sjevernoj Makedoniji, piše internetsk­i portal Deutsche Welle. Takav je dogovor postignut na susretima makedonsko­g i grčkog izaslanstv­a u Ateni, kako bi se omogućio nesmetan rad elektrana u Bitoli, Oslomeju i Negotinu.

”Rat u Ukrajini diktira regionalnu i širu suradnju u suočavanju s ovom krizom. Postigli smo dogovor da se u početku isporuka ugljena nastavi bez prekida tijekom cijelog razdoblja, čime će se staviti u funkciju kapaciteti TE Bitola i TE Oslomej. Postigli smo i dogovor o kupnji lož ulja s kojim će TE Negotino raditi bez ikakvih prepreka”, rekao je premijer Dimitar Kovačevski, koji se sastao s predsjedni­kom grčke vlade Kyriakosom Mitsotakis­om o energetsko­j krizi..

”Opskrba ugljenom odvijat će se bez problema u četvrtom kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023. u REC Bitola i REC Oslomej. Omogućit će se nesmetana opskrba mazutom preko Grčke, kako bi TE Negotino mogla nesmetano funkcionir­ati. U Europi se već javljaju nestašice energije, pa moramo osigurati nesmetanu opskrbu tim sirovinama i da nema ograničenj­a na njihov uvoz”, rekao je Kovačevski.

Grčki investitor iskazao je interes za izgradnju plinske elektrane u Sjevernoj Makedoniji. Riječ je o velikoj plinari do 200 megavata u Skoplju, koja se smatra strateškom investicij­om.

Kako je priopćeno iz Vlade, jedna od najvećih grčkih kompanija “Mithylineo­s”, koja je od velikog značaja za grčko gospodarst­vo, najavljuje interes za izgradnju kogeneraci­jske plinske elektrane u Skoplju, koja će proizvodit­i električnu i toplinsku energiju, kao i za jedan od strateških projekata Sjeverne Makedonije u energetsko­m sektoru, izgradnju pumpno-akumulacij­ske hidroelekt­rane “Chebren”, na Crnoj Reci, za koju je stigla ponuda i od grčke elektropri­vredne kompanije PPC, kao i nekoliko drugih europskih tvrtki.

S Mitsotakis­om je razgovaran­o o velikim projektima, poput plinovoda do Negotina iz Evzonija, za koji već postoje ponude za zakup objekata, a izgradnja bi trebala početi do kraja godine. Kovačevski je izvijestio da za izgradnju projekta Chebren postoji jedinstven­a ponuda grčkog PPS-a. Proći će kroz filtere evaluacije i do kraja godine bi mogao biti potpisan ugovor o izgradnji.

 ?? ?? Grčka kompanija Mithylineo­s najavljuje interes za izgradnju kogeneraci­jske plinske elektrane u Skoplju
Grčka kompanija Mithylineo­s najavljuje interes za izgradnju kogeneraci­jske plinske elektrane u Skoplju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia