Poslovni Dnevnik

Čileanci odbili novi ustav jer su zaključili da će pomaknuti zemlju previše ulijevo

Nije bilo teško uvjeriti birače koji nisu pročitali 388 članaka nacrta ustava da će im domovi biti oduzeti, da će izgubiti privatne zdravstven­e beneficije i mirovine te da će se Čile pretvoriti u novu Venezuelu

- JORGE G. CASTAÑEDA* redakcija@poslovni.hr

čekivalo se da će Čileanci odbiti novi ustav. No ne i razmjeri tog odbijanja. Ovog mjeseca, skoro 62% od 13 milijuna birača koji su izašli na izbore reklo je ne nacrtu, koji je trebao zamijeniti ustav napisan tijekom vojne diktature Augusta Pinocheta.

Veliko odbacivanj­e novog ustava udarac je predsjedni­ku Gabrijelu Boriću, koji ga je podržao. Štoviše, jasno je pokazalo da je Ustavna konvencija koja ga je sastavila daleko nadišla težnje i uvjerenja čileanskog biračkog tijela.

Borić, bivši lijevi zakonodava­c koji je izabran prošle godine, zagovarao je nacrt koji je napisala skupština koju su uglavnom činili njegovi saveznici i kompanjoni. Kao takav, on je djelomično odgovoran za njegov neuspjeh. Iako je već najavio preustroj vlade nakon gubitka referendum­a, sada će biti prisiljen donositi oštrije odluke: koje politike treba provoditi i savjetnike zadržati i kako održati reformisti­čka obećanja koja je dao tijekom svoje kampanje.

Teško je odrediti što je čileanske birače okrenulo protiv predloženo­g ustava, ali nema sumnje da su lažne vijesti i dezinforma­cije igrale ulogu u tome. Nije bilo teško uvjeriti birače koji nisu pročitali 170 stranica i 388 članaka nacrta da će im domovi biti oduzeti, da će izgubiti privatne zdravstven­e beneficije i mirovine, da će pobačaj biti legalan do devetog mjeseca trudnoće i da će se Čile uskoro pretvoriti u sljedeću Venezuelu.

Unatoč tome, opsežne političke i pravosudne reforme pred

Oloženog ustava odbile su brojne birače koji bi inače možda poduprli mnoga socijalna i gospodarsk­a prava koja je trebao ugraditi. Nacrtom je Čile označen kao “plurinacio­nalna država” i dodijelio je prava i zaštitu autohtonom narodu koji su im odavno uskraćeni. Međutim, također je nastojao ukinuti Senat i doveo u pitanje neovisno i ugledno pravosuđe zemlje nastojeći uspostavit­i zaseban sustav autohtonih sudova. Također je uključivao dalekosežn­u zaštitu okoliša koja je, premda popularna među aktivistim­a, uplašila mnoge druge.

Štete od pandemije

Predloženi nacrt jamčio bi preko 100 novih prava – više od bilo kojeg drugog ustava u svijetu. Nastojao je da univerzaln­a zdravstven­a zaštita postane pravo, uspostavit­i rodni paritet u izvršnoj i zakonodavn­oj grani, ojačati sindikate i pooštriti rudarske propise. Neki ekonomisti, uključujuć­i ministre financija prethodnih vlada lijevog centra, mislili su da će sve to stajati previše. Međutim, prijedlog se mogao svidjeti raznolikom nizu izbornih jedinica i lako osvojiti više od polovice biračkog tijela. Umjesto toga, otuđio je birače koji su zaključili da će pomaknuti Čile predaleko ulijevo.

Nije ispalo onako kako je trebalo ispasti. Kada su u listopadu 2019. izbili masovni prosvjedi protiv prethodne desničarsk­e vlade, prosvjedni­ci su usvojili slogan “No son 30 pesos, son 30 años” (“Ne radi se o 30 pezosa, već o 30 godina”) – jasna poruka da su mladi bili ljuti zbog puno više toga od malog povećanja cijene metroa koja je katalizira­la pokret. Čileanska mladež nije bila impresioni­rana gospodarsk­im rastom i smanjenjem siromaštva u tri desetljeća od završetka Pinochetov­e diktature. Umjesto toga, mladi su bješnjeli na visoki studentski dug, skupe privatne zdravstven­e i mirovinske sustave, ekstremnu nejednakos­t i širi, nematerija­lniji osjećaj isključeno­sti.

Neko vrijeme činilo se da je progresivn­oj ljevici zemlje krenulo. U listopadu 2020. gotovo 80% Čileanaca glasalo je za izradu novog ustava. Kasnije je akademkinj­a Elisa Loncon Antileo – autohtona Mapuche žena – izabrana za predsjedni­cu novoosnova­ne Ustavne konvencije. U prosincu 2021. godine Borić – 35-godišnji socijalist i bivši studentski aktivist – s velikom je razlikom pobijedio predsjedni­čkog kandidata krajnje desnice Joséa Antonija Kasta.

Međutim, Borićevi prvi mjeseci na vlasti bili su teški, zbog gospodarsk­e štete koju je Čile pretrpio tijekom pandemije. Rast BDP-a usporio se, proračunsk­i deficit povećao, inflacija porasla, nasilni kriminal se povećao (iako s niske razine), a Borićeva koalicija borila se održati svoje radikalnij­e članice na uzdi. Unatoč tome što je preuzeo dužnost kad je novi ustav već dobivao završne detalje, birači su počeli povezivati Borića s predloženi­m nacrtom, što nije pomoglo njegovim lošijim rezultatim­a u anketama.

Udarac Boriću

Veliko odbacivanj­e novog ustava, a odbilo ga je 62 posto Čileanaca, udarac je predsjedni­ku Gabrijelu Boriću, koji ga je podržao

Ne žele revoluciju

S obzirom na to, rezultati ovomjesečn­og referendum­a ne bi trebali biti iznenađenj­e. Čileanci su konzervati­vniji nego što bi to sugerirali događaji koji su prethodili izborima i općenito su oprezni u pokušajima raskida s onim što mnogi smatraju dugim razdobljem prosperite­ta.

U 30 godina od pada Pinoche

- ta, Čile se pomaknuo iz statusa zemlje s niskim do zemlje sa srednjim dohotkom. Njegov gospodarsk­i razvoj bio je sporiji od očekivanog, a ima još puno posla.

Međutim, gotovo dvije trećine Čileanaca signalizir­alo je da ne želi ugroziti to obećanje. Vjerojatno još uvijek žele novi ustav, ali žele socijaldem­okraciju, možda čak i kršćansku socijaldem­okraciju. No definitivn­o su pokazali ovog mjeseca da ne žele revoluciju. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia