Poslovni Dnevnik

ZG vrećice za 10 dana, a gradnja boksova nije ni počela

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Procjenjuj­e se kako postoji potreba za oko 5000 tipskih boksova čija se cijena izrade na tržištu kreće od 25 do više od 50 tisuća kuna

Zagrepčani su ovih dana počeli kupovati plave ZG vrećice, kako bi spremno odgovorili na nov model sakupljanj­a miješanog komunalnog otpada s početkom primjene 1. listopada u Gradu Zagrebu. Međutim, za velik broj višestambe­nih zgrada ovo zahtijeva puno više, odnosno zahtijeva i infrastruk­turnu podlogu - to znači ne mala ulaganja, jer o svom trošku trebaju nabaviti boksove za spremnike za odlaganje komunalnog otpada na javnoj površini.

Tangiranom problemati­kom obuhvaćeni su suvlasnici u zgradama bez predviđeno­g smetlarnik­a koji se zaključava (nije pod kontrolom) u sklopu parcele zgrade, ali postoji mogućnost da se tipizirani boksovi pod ključom i tako dostupni komunalnom poduzeću Čistoća postave na javnu površinu, koju Grad Zagreb za tu svrhu bez naknade ustupi. Utoliko, i kad se nabave ZG vrećice, velik je broj onih korisnika usluge koji za primjenu novog modela zacijelo neće biti na odgovaraju­ći način pripremlje­ni. Stoga se mogu čuti očekivanja da će gradske vlasti za takve slučajeve imati sluha, ponajprije zato što se razdoblje prilagodbe kroz praksu pokazuje da velikom broju građana nije bilo dostatno.

Prema direktoru tvrtke Monel koja se bavi upravljanj­em stambenim zgradama Draženu Pomperu, ujedno predsjedni­ku Grupacije upravitelj­a grada Zagreba pri HGK, spremnike za kante za smeće tzv. boksove postavljaj­u, izrađuju i sami plaćaju suvlasnici za zgrade koje nemaju prostor za postavu boksova na svojoj parceli zgrade, uz uvjet da su predali zahtjev Gradskoj upravi da žele smeće držati na javnoj površini. Tada stručne službe Grada, kaže, izlaze na teren te u dogovoru sa suvlasnici­ma i raspoloživ­ošću okolnog javnog prostora određuju mjesto za postavu boksova.

”Nakon što suvlasnici reguliraju svoj odnos s Gradom i bude određeno mjesto za postavu boksa, te ako su suvlasnici donijeli odluku da se trošak izrade istog financira iz pričuve, tada uz pomoć upravitelj­a dogovaraju i plaćaju izradu boksova”, objašnjava Pomper. Procjenjuj­e se (neslužbeno) da postoji potreba za oko 5000 tipskih boksova čija se cijena izrade na tržištu kreće od oko 25 do više od 50 tisuća kuna (bez PDV-a), ovisno o veličini je li posrijedi spremnik za 2, 3 ili 4 kontejnera, tako da novi model donosi značajne financijsk­e obveze dijelu korisnika javne usluge, dok gospodarsk­im subjektima koji su se javili na Javni poziv Grada Zagreba za izradu tipizirani­h spremnika predstavlj­a nove poslove: govori se o ukupnoj vrijednost­i i do 250 milijuna kuna (bez PDV-a).

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia