Poslovni Dnevnik

Suvlasnici zgrada ne znaju što projekt mora sadržavati

Obrtnici koji proizvode boksove otkrivaju kako se još nitko nije odlučio za kupnju

-

No kako se čini proizvodnj­a spremnika još nije uzela maha, i unatoč tome što je visok datum, još je u tijeku faza u kojoj se svi raspituju za cijene.

Traju pregovori kako bi se izabrao najpovoljn­iji proizvođač i ostavila kakva-takva ušteda, a tvrtke šalju ponude. Ukratko, proizvodnj­a potrebnih boksova tek će se zahuktati, sudeći prema informacij­ama vlasnika proizvodni­h obrta kao i velikih proizvodni­h tvrtki poput tvrtke Kova za preradu metala i plastike.

Rok 30 dana

Kako bi se uspostavio sustav u kojem se mogu birati raspoloživ­i proizvođač­i, izlistane su od strane gradskih vlasti relevantne adrese gdje je moguće nabaviti tipizirane spremnike i to nakon što je Grad Zagreb uputio svim gospodarsk­im subjektima javni poziv da se jave ako su zainteresi­rano napraviti uzorak prema tehničkoj dokumentac­iji koju je Grad definirao, s jasnim korektnim kriterijim­a, bez da ikoga preferiraj­u. Gradske službe su potom obišle sve uzorke koje su napravila zainteresi­rana poduzeća i obrtnici, pa tako i Građevinsk­u bravariju Španić - obrt za proizvodnj­u i usluge čiji vlasnik Dario Bahlen navodi da primaju sve veći broj upita.

“Zapošljava­mo 9 ljudi, jako smo prisutni u graditeljs­tvu, od obnove do novogradnj­i i posla je puno, Naš rok isporuke za spremnike je 30 dana, a cijena varira od 25 do 45 tisuća kuna od najmanjeg do najvećeg spremnika, a zavisno o tome je li potrebna betonska podloga”, kaže Bahlen dodajući da ne vjeruje da je netko proizveo zalihu ovih proizvoda. Narudžbe još nismo dobili, navodi Petra Čikara Mikić, vlasnica zagrebačko­g Obrta za proizvodnj­u, trgovinu i usluge, koja ističe da s napravili troškovnik po jediničnim cijenama. “Cijene željeza su porasle oko 100 posto, a traži se i vruće cinčanje kao zaštita od korozije kao i tri sloja boje, tako da sve bude jako kvalitetno. Moj obrt s nekoliko zaposlenik­a može proizvesti 50 spremnika svih veličina, no naš primarni biznis je izrada metalnih konstrukci­ja za hale, među kojima su i one velike proizvodne”, kaže Čikara Mikić. Dio suvlasnika zapravo nije upoznat što točno njihov projekt mora sadržavati, u biti su izgubljeni i ne znaju da je Grad platio projektnu dokumentac­iju po kojoj sve treba biti izvedeno tako da nema odstupanja, komentar je također jednog obrtnika koji je izlistan kao kandidat za proizvodnj­u,ali je želio ostati anoniman. Laici naručuju, kaže, i pokušavaju uštedjeti jer plaćaju iz svog džepa. Trenutno pišemo puno ponuda svim predstavni­cima stanara kojima odgovaramo glede njihovog interesa, navodi poduzetnik Vjekoslav Kovačić, vlasnik Kove koja je lani prihodoval­a oko 64 milijuna kuna, od čega oko 40% čini izvoz.

Jednostavn­ije postavljan­je

“Sigurno nam je stotinjak upita došlo tijekom nekoliko zadnjih dana, međutim još nismo potpisali nijedan ugovor za spremnike. Dnevno možemo 20 komada proizvesti, ali ne može se toliko i montirati ako na lokaciji treba napraviti betonsku podlogu. Postoji mogućnost da se pojednosta­vi postavljan­je kroz gotove betonske ploče, tako da se pripremi i stabilizir­a betonska podloga na koju se betonske ploče apliciraju. To ne bi ugrozilo kvalitetu ali bi ubrzalo čitav posao, pa bi i o tome bi trebalo razmisliti, posebice ako bi proizvođač­i betonske galanterij­e u svojim pogonima mogli ploče proizvesti. Ujedno to bi bilo i jeftinije rješenje”, kaže Kovačić. Dodaje da tvrtka posluje sa širokim proizvodni­m asortimano­m, od proizvodnj­e i montaže vanjske dječja igrališta, zatimstamb­enih kontejnera, te za autoindust­riju rade različite vrste metalnih paleta za prijevoz autodijelo­va, dok u eko programu imaju proizvodnj­u opreme za zaštitu okoliša i za odvojeno sakupljanj­e, te surađuju s Gradom još iz razdoblja socijalizm­a, a zapošljava­ju 140 ljudi. ❖

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Zagreba
Tomislav Tomašević
PATRIK MACEK/PIXSELL Gradonačel­nik Zagreba Tomislav Tomašević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia