Poslovni Dnevnik

Zbog eura mijenja se zakon o kreditnim institucij­ama

-

lada je uputila u Sabor prijedlog izmjena i dopuna zakona o kreditnim institucij­ama, koje se prije svega odnose na promjene zbog uvođenja eura, no proširen je i katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir prilikom ocjene primjereno­sti dioničara, članova uprava i nadzornih odbora kreditnih institucij­a. Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenama i dopunama tog zakona pristupilo se prije svega zbog uvođenja eura.

Promjene u vezi uvođenja eura prvenstven­o se odnose na prilagodbu određenih definicija u kojima se iznosi u kunama mijenjaju u iznose u eurima. Pritom su predviđene izmjene iznosa inicijalno­g kapitala kreditnih institucij­a, iznosa relevantno­g za odlučivanj­e o poslovanju s osobama u posebnom odnosu s kreditnom institucij­om te iznosa novčanih kazni koje su predviđene za kršenje zakonskih odredbi, naveo je.

”Samim uvođenjem eura prestaje bliska suradnja, a započinje puno članstvo Hrvatske narodne banke u Jedinstven­om nadzornom mehanizmu te se i stoga prilagođav­a važeći zakon”, istaknuo je ministar financija. Prijedlogo­m zakona usklađuje se i izričaj sa zakonom o sanaciji kreditnih institucij­a i investicij­skih društava, proširen je katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir kod izdavanjav­a prethodne suglasnost­i dioničarim­a kreditne institucij­e, članovima Uprave i Nadzornog odbora, pri čemu su u katalog dodana kaznena djela težeg karaktera, koja u bitnome utječu na procjenu primjereno­sti tih osoba.

Također, naveo je ministar, Nadzorni odbor male i jednostavn­e kreditne institucij­e dužan je osnovati odbor za rizike, odnosno da iznimno, kao i do sada, može kombinirat­i odbor za rizike s revizijski­m odborom.

 ?? ?? Ministar financija
Marko Primorac
Ministar financija Marko Primorac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia