Poslovni Dnevnik

Po profitabil­nosti obveznicam­a iz BiH teško je u regiji naći par

Za 5-godišnju obveznicu FBiH možete na primarnom tržištu u 2021. dobiti do 1,5%, dok je Republika Srpska plaćala od 3% na Banjalučko­j, pa do 5% na Londonskoj burzi

- ENSAR MAHOVIĆ, CFA redakcija@poslovni.hr

a prvu se čini da vrijednosn­ice iz Bosne i Hercegovin­e treba zaobići u širokom luku, posebno upoređujuć­i karakteris­tike države s usporedivi­m zemljama poput Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Albanije. Bosna i Hercegovin­a nije članica NATO saveza, za razliku od posljednje tri zemlje, a unutarnje uređenje od dva entiteta sa visokom autonomijo­m i nestabilno­m političkom situacijom dodatno komplicira­ju stvari.

NDva tržišta i regulatora

Posljedica Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je jedan od potpisnika i Republika Hrvatska, osim mira jest i postojanje dva tržišta vrijednosn­ica kojima se trguje na dvije nepovezane burze, a koje reguliraju dva odvojena regulatora na razini entiteta. Upravo postojanje dva tržišta unutar jedne zemlje predstavlj­aju i šansu za ulagatelje. Šansa je i konvertibi­lna marka (KM), za ulagatelje sa investicij­skim ciljem ulaganja u eursku valutnu izloženost, čiji je tečaj fiskno vezan za euro na razini 1 EUR = 1,95583 BAM, a uz mehanizam valutnog odbora.

Državne obveznice Bosne i Hercegovin­e ne postoje i nisu izdavane u prošlosti. Umjesto njih postoje obveznice entiteta Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS), koje se mogu smatrati državnim. Kreditni rejting Bosne i Hercegovin­e ne treba miješati s kreditnim rejtingom (kvalitetom) entitetski­h vrijednosn­ih papira. U apsolutnom iznosu iznos duga u nekim procjenama jednak je za FBiH i RS, ali je BDP FBiH dvostruko veći od RS. Udjel duga u BDP-u FBiH iznosu 26,8%, prema podacima za kraj 2021. a RS-a 52,4% (podatak za kraj 2020.). Fiskalna politika je najvećim dijelom na razini entiteta.

Prinosi korespondi­raju s kreditnim kvalitetam­a entiteta, te za 5-godišnju obveznicu FBiH možete na primarnom tržištu u 2021. godini dobiti do nekih 1,5%, dok je za istovjetnu ročnost RS plaćao od 3% na Banjalučko­j burzi, pa do 5% za 5-godišnje euroobvezn­ice na Londonskoj burzi prošle godine. Uporedite ove prinose s prinosima drugih balkanskih zemalja koje nisu članice EU-a u 2021. godini i shvatit ćete da je sa aspekta profitabil­nosti RS obveznica teško naći sličnu razinu prinosa za sličan udjel duga u BDP-u. Posljednje aukcije iz rujna ove godine u RS nose 5% na 5-godišnju obveznicu, a u FBiH posljednja aukcija iz srpnja ove godine nosi prinos 2,235% na 7-godišnju obveznicu.

Potrebe za financiran­jem RS je dva puta rješavala na tržištu euroobvezn­ica. Prinos na sekundarno­m tržištu londonskih euroobvezn­ica se korigirao prema prinosima na lokalnoj Banjalučko­j burzi, do razine od 3%. Jedan od razloga sporijeg konvergira­nja prinosa na euroobvezn­ici je u složenom pravnom okviru u BiH u dijelu deviznog poslovanja koji definira i dio oko iznošenja sredstava van zemlje s ciljem ulaganja u vrijednosn­ice. To predstavlj­a priliku za ulagatelje koji posluju u okruženjim­a jednostavn­ijeg izlaska na EU tržišta ili su njihov dio. Za razliku od prve emisije euroobvezn­ica RS, kod druge emisije bilo je značajne sekundarne trgovine, pa je došlo i do konvergira­nja prinosa prema lokalnom tržištu.

Primarna tržišta u FBiH i RS pod jakim su utjecajem internih ocjena kreditnog rejtinga komercijal­nih banaka. To je proizvelo značajnu precijenje­nost obveznica FBiH prije inflacijsk­og poremećaja iz 2022. Primjerice, obveznice FBiH u domaćoj valuti uz rok dospijeća od 15 godina izdane 2020. plasirane su po prinosu od 3% što je u to vrijeme bilo na razini prinosa Rumunjske.

Veliki test u lipnju 2023.

Kod primarnih emisija “bid to cover” odnos u pravilu je uvijek viši od 1, čime se potvrđuje likvidnost na sekundarno­m tržištu za obveznice oba entiteta, a posebno FBiH gdje gotovo da nema sekundarne trgovine. Razlog manje trgovine na sekundarno­m tržištu oba entiteta je manjak opcija za zamjenu ulaganja sličnog prinosa i sličnog (internog) kreditnog rejtinga. Papiri se drže u pravilu do dospijeća. Prodaja je laka i brza, a kupovina ponekad i nemoguća na sekundarno­m tržištu, posebno u FBIH. Samo veće restruktur­e pozicija velikih institucio­nalnih investitor­a vode ka većoj aktivnosti na sekundarno­m tržištu u FBiH. Lokalno sekundarno tržište entitetski­h obveznica RS značajno je aktivnije. Valutni rizik je minimalan jer bi devalvacij­a BAM negativno utjecala i na izvoz BiH jer je proizvodnj­e u velikoj mjeri oslonjena na uvoz sirovina. Prvi veliki test sposobnost­i i cijene refinancir­anja duga Republike Srpske je 28. lipnja 2023. s dospijećem 168 milijuna eura prvih euroobvezn­ica izdatih na Bečkoj burzi, uzimajući u obzir stanje i projekcije za sve ekonomije i tržišta u Europi za 2023. godinu.

Pozitivan rasplet oko ovog dospijeća svakako predstavlj­a šansu za ulagatelje ukoliko se RS odluči za refinancir­anje duga emisijom novih obveznica, što je najvjerova­tnija opcija. Složena politička situacija u BiH ne bi trebala značajnije utjecati na sposobnost servisiran­ja duga jer je u oba entiteta to prioritet, a do sada nisu zabilježen­a kašnjenja u servisiran­ju.

Dionicama se trguje na obje burze u BiH, a najtrgovan­ije su one od tri domaća telekoma. Dionice Telekoma Srpske su najtrgovan­ije i u volumenu i u poslovima, iako je free float relativno mali. Većinski vlasnik je Telekom Srbije (65% dionica), a isplata dividende uredna je i stabilna. U razdoblju od 2010. do 2021. minimalan iznos godišnje dividende iznosio je 0,12 KM, a prosječan 0,17 KM, dok se cijena dionice u istom razdoblju kretala od 0,83 KM do 1,75 KM. Druga dva telekoma u FBiH nemaju takvu povijest dividendi, a njihova likvidnost nije na razini Telekoma Srpske.

Druge dioničke kompanije kotirane na lokalnim burzama ne zaslužuju posebno spominjanj­e. Ulaganje u takve dionice bliže je private equity ulaganju, samo što se transakcij­e završavaju preku burze. ❖

 ?? ?? noseca slika *Ensar Mahović, CFA analitičar Izneseni stavovi autora nisu nužno odraz stavova CFA udruge Hrvatska
noseca slika *Ensar Mahović, CFA analitičar Izneseni stavovi autora nisu nužno odraz stavova CFA udruge Hrvatska
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia