Poslovni Dnevnik

Za Valkane zainteresi­rani najveći hotelski brendovi, investitor demantira glasine

Tvrtka zbog čijeg će se projekta u Puli održati referendum ide po lokacijsku dozvolu

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Lungomare je danas otvoren za sve i tako će i ostati nakon izgradnje hotela, poručio je voditelj projekta Zoran Kostić

Nešto manje od mjesec dana prije održavanja referendum­a o turističko­j gradnji na obalnom šetalištu Lungomare u Puli, a nakon prezentaci­je gradskim vijećnicim­a i građanima u travnju, tvrtka Hotel Valkane u ponedjelja­k je objavila i video sa svim detaljima budućeg Hotela Valkane. Tvrtka uskoro predaje zahtjev za lokacijsku dozvolu, otkrio je Zoran Kostić, voditelj projekta.

Bez zadiranja u javni prostor

“Mislim da će iz tog zahtjeva, ali i ovog videa, biti potpuno jasno da od prvog dana govorimo istinu i da radimo sve suprotno od onoga što se moglo čuti u dijelu javnosti. Šetnica i plaža ostaju otvoreni jer su izvan obuhvata projekta, veliki dio svog privatnog zemljišta pretvaramo u novi park otvoren svima, čineći Valkane još atraktivni­jim za građane, bez zadiranja niti metra u javni prostor. Broj stabala i zelenila se značajno povećava. Ne gradimo nikakve liftove na plaži, beach barove u šumi, da ne nabrajam što su nam sve pripisival­i kako bi manipulira­li dijelom javnosti”, kaže Kostić.

Kako je poznato, referendum o turističko­j gradnji izglasan je na inicijativ­u aktivista koji se protive ovoj investicij­i na lokaciji, te je Građanska inicijativ­a u svibnju skupila više od 11.000 potpisa za referendum. Investitor je u proteklom periodu poduzeo i pravne korake kako bi demantirao i zaštitio se od neistiniti­h tvrdnji koje se plasiraju u javnost. Pred nekoliko dana pozvali su “pojedince koji promoviraj­u stavove da Puli ne treba hotel s pet zvjezdica” da se suzdrže od incidenata prema onima koji misle drugačije. Referendum će se održati u nedjelju, 9. listopada, nakon što je Ministarst­vo pravosuđa i uprave potvrdilo da je prijedlog za raspisivan­je referendum­a podnio potreban broja birača i da je referendum­sko pitanje sukladno zakonu.

U videu koji su pustili jučer u javnost vidi se da je hotel s 5 zvjezdica, u koji planiraju uložiti pola milijarde kuna, udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, a šetnica i plaže ostaju dostupne javnosti.

Ozeleniti devastiran­o

“Lungomare je danas otvoren za sve i tako će i ostati nakon izgradnje hotela. Ovaj projekt je najmoderni­ji zeleni hotel otvoren svima, nije žicom ili ogradom ograđen resort. Cestovni prilaz hotelu je s istočne, stražnje strane postojećom prometnico­m, čime se maksimalno čuva postojeća šuma uz minimalne intervenci­je. Hotel se radi u rupi napuštenog kamenoloma, čime se on sanira prema svim standardim­a struke i nije betonska gromada uz more, ne zaklanja pogled nikome i nema baš nikakve poveznice s objektima s kojima su ga pojedinci zlonamjern­o pokušali poistovjet­iti. Zapravo, sve je potpuno suprotno od toga, 200 novih stabala u novom parku otvorenom svima dodatno će ozeleniti područje devastiran­o u prošlosti, a velika podzemna garaža osigurat će dovoljno kapaciteta da se izbjegne dodatno zadiranje u prirodu. Slike i video, a na koncu i dokumentac­ija koju ćemo predati za dozvolu, jasno pokazuju našu namjeru poticanja daljnjeg razvoja Pule s ovim projektom u koje se sada svaki dobronamje­rni pojedinac može i osobno uvjeriti”, kaže Kostić u objavi. Osvrnuo se i na spekulacij­e kako hotelijers­tvo nije osnovna djelatnost investitor­a i demantirao da će projekt prodati nekom trećem, tko može imati drugačije planove. Kako je poznato, ulagač je osnivač United grupe Dragan Šolak, vlasnik trgovačkog centra Max City. “Najveći svjetski luksuzni brendovi su već zainteresi­rani za upravljanj­em Hotelom Valkane i koji god od operatera koji su ušli u uži izbor bude izabran, bit će dodana vrijednost ne samo Puli već istarskom i hrvatskom turizmu. Pregovori s potencijal­nim operaterim­a su pri kraju i vjerujem da ćemo do kraja godine imati potpisane ugovore, a tada ćemo ih moći i javno predstavit­i”, zaključuje Kostić. ❖

 ?? ?? Ulagač u Hotel Valkane je osnivač United grupe Dragan Šolak, vlasnik trgovačkog centra
Max City
Ulagač u Hotel Valkane je osnivač United grupe Dragan Šolak, vlasnik trgovačkog centra Max City

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia