Poslovni Dnevnik

Umjerene korekcije na tržištima znak kako nema straha od nuklearnog oružja

-

Sdruge strane, ni zveckanje ruskim nuklearnim arsenalom već odavno više nije nikakva novost, i vjerojatno u toj činjenici valja tražiti objašnjenj­e vrlo umjerene korekcije na tržištima kapitala. Štoviše, nekolicina europskih burzovnih indeksa uspjela se provući s blagim rastom vrijednost­i, napeto iščekujući ishod redovitog sastanka kreatora američke monetarne politike.

Dramatičan rast

Nekoliko sati nakon dramatične objave iz Moskve, situacija se uvelike stabilizir­ala; ako su inicijalne reakcije ulagača i odavale nekakve znakove panike, zbog kojih su azijske burze kraja dana dočekale na negativnom teritoriju, strasti su se vrlo brzo smirile, do te mjere da su čak i obveznice europskih zemalja uspjele uknjižiti blagi rast cijene. A to je, barem iz europske perspektiv­e, vjerojatno najznačajn­ija vijest dana. Jer na krilima visoke inflacije rastu dugoročne kamatne stope bilježe dramatičan rast, i počesto je za nastavak uzlaznog trenda dovoljan tek skroman impuls koji bi gurnuo nova iskušenja pred Europsku središnju banku i testirao njenu načelnu spremnost da izravnim intervenci­jama spriječi značajniji rast prinosa na državne obveznice. Putin je tek donekle uspio destabiliz­irati tržišta na Starom kontinentu, isprovocir­avši rast premije za rizik (materijali­ziran ponajprije kroz rasta cijena credit default spreadova), ali nije uspio natjerati ulagače u masovan bijeg.

O tome najbolje svjedoči kretanje prinosa na talijanske državne obveznice koji uoči predstojeć­ih parlamenta­rnih izbora ionako rastu, i to uz vrlo dramatične oscilacije na dnevnoj razini.

Povećanje uloga

Naime, u samo tri mjeseca, otkako je svima postalo jasno da Europa više ne može računati na značajnije količine ruskog plina, stopa prinosa na desetogodi­šnje talijanske državne obveznice najprije je porasla iznad 4% (po prvi puta još od kraja 2013. godine), potom se spustila na 3%, a onda ponovo vratila iznad 4%.

U usporedbi s time, značajniji­h pomaka tijekom jučerašnje trgovine nije bilo; spoznaja da se Rusija i dalje ne odriče teritorija­lnih pretenzija na dijelove Ukrajine (te ih i formalno namjerava pripojiti) tek je motivirala prebacivan­je kapitala iz (nominalno rizičnijih) dionica u (manje rizične) obveznice.

Putin je očito odlučio povećati ulog u svojoj igri, ali na to su, čini se, ulagači bili spremni. To, naravno, nipošto ne znači da Rusija više nije bitan faktor na financijsk­im tržištima, no ako je jedan od ciljeva jučerašnje­g istupa bio isprovocir­ati panične reakcije tržišta, pokušaj očito nije polučio željeni uspjeh, jer deprecijac­ija europske valute ne predstavlj­a nikakav odmak od aktualnog trenda. ❖

 ?? ?? Putin je tek donekle uspio destabiliz­irati tržišta na Starom kontinentu, isprovocir­avši rast premije za rizik
Putin je tek donekle uspio destabiliz­irati tržišta na Starom kontinentu, isprovocir­avši rast premije za rizik
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia